COLAGENUL SI ELASTINA - esentiale in organism

GENERALITATI

Colagenul si elastina sunt doua proteine esentiale cu rol de sustinere si mentinere a elasticitatii si fermitatii pielii, datorita proprietatilor lor de a actiona ca un liant care leaga intre ele tesuturile si celulele si care se gasesc in stratul de piele, in oase, tendoane, cartilagii, tesuturi si in toate membranele organismelor vertebrate.

Productia de colagen incepe sa scada pe masura ce imbatrinim, cantitatea de colagen incepe sa scada dupa 20- 25 de ani, incep sa apara ridurile, pielea incepe sa piarda din elasticitate si fermitate si pot aparea probleme de sanatate la nivelul articulatiilor, osteoporoza, afectiuni inflamatorii la nivelul organelor interne, instabilitate si stari de slabiciune.

Colagenul este proteina cea mai raspindita in organism, ea este prezenta in toate tesuturile:-  organele interne,- vase de sange,- muschi,- articulatii,- piele.

Elastina este o proteina cu mult mai elastica decat colagenul, ea mentine elasticitatea pielii, cele doua proteine permit intinderea si revenirea la forma initiala a pielii.

BENEFICII PENTRU ORGANISM

  • ajuta la intarirea scheletului osos,
  • mentine elasticitatea, fermitatea si tonifierea pielii, intareste unhiile si parul,
  • previne dezhidatrarea tesuturilor,
  • ajuta la protejarea organelor interne prin intermediul pielii,
  • ajuta la cicatrizarea dermei,
  • diminueaza ridurile,
  • intareste rezistenta tendoanelor,
  • combate inflamatiile articulare si atenueaza rigiditatea articulatiilor,
  • ajuta la recuperarea muschilor dupa efort fizi.

Cele doua proteine sunt esentiale pentru elasticitatea si pentru fermitatea pielii, dar nu numai imbatrinirea este cauza scaderii cantitatii celor doua proteine ci si factorii externi:- fumatul, deshidratarea, stresul, surmenajul, expunerea exagerata la soare si la radiatii -, astfel pielea se subtiaza, isi pierde fermitatea si apar ridurile.

Pierderea colagenului aduce dupa sine aparitia ridurilor fine, apar petele de batrinete, apoi ridurile profunde, efectele apar si in interiorul organismului;- incepem sa ne miscam mai greu pentru ca ligamentele si tendoanele devin rigide, apoi venele si arterele isi pierd din elasticitate.

Deci este foarte important ca deficitul de colagen  produs de organism sa fie completat prin alimentatie.

STIMULAREA PRODUCTIEI DE COLAGEN SI ELASTINA

Alimente bogate in vitamine - vitaminele C si E,A,- cresc productia de colagen,

  • vitamina C este un puternic antioxidant care combate enzima care distruge colagenul si are rol de protectie impotriva radicalilor liberi care scad productia de colagen-,- portocalele, cerealele integrale, avocado, alune, nuci, stafide, fasole, soia, stridii, cartofi dulci, varza, spanac,- etc. au un continut mare de vit.C.
  • vitamina A,-"retinolul"- o vitamina foarte importanta pentru sanatatea pielii, ea are rolul de a stimula dezvoltarea si cresterea celulelor, ceea ce faciliteaza producerea de colagen si elastina.- morcovi, legumele rosii, ciocolata amaruie, fructele de padure, etc. sunt alimente care contin antioxidanti puternici care previn efectele nocive, distrug radicalii liberi din organism si cresc productia de colagen.
  • coenzima Q10, stimuleaza productia de colagen,- este o substanta lipo-solubila cu proprietati de vitamina prezenta in fiecare celula din organism, cu rol de producere de energie si de antioxidant puternic,- o gasim consumind organe de animale, carne de vita, spanac, oua, alune, brocoli, peste,-carnea de ton si somon este bogata in Omega3, care intareste celulele.
  • proteinele stimuleaza productia de colagen, un ou fiert - nu prajit-, asigura necesarul de proteine pentru o zi, de asemenea brinzeturile, carnea, pestele contin proteina completa.
  • pentru ten se folosesc creme hidratante care contin retinol si au ca scop refacerea nivelului de colagen si elastina, creme pe baza de coenzima Q10, care stimuleaza pielea sa produca colagen.
  • o piele ferma si elastica se intretine prin miscare, iar pentru a impidica uscarea si ridarea pielii trebuie sa consumam cel putin 2 l de apa pe zi, apa este necesara celulelor pielii sa se dezvolte normal si sa produca colagen.
  • la un organism sanatos in mod normal, productia de colagen devine mai lenta dupa 25 de ani, dar exista si cazuri cand productia de colagen creste o data cu inaintarea in varsta cu efecte de rigidizare a pielii si a organelor iar sistemul circulator se degradeaza.

colagen sursa foto

Este vorba despre o boala,- sclerodermie -, care se manifesta in doua moduri,- o forma de sclerodermie care afecteaza pielea, tesutul muscular si nu afecteaza afecteaza organele interne, si a doua forma care se manifesta tot la nivelul pielii insa progreseaza si la nivelul organelor interne.

Colagenul este secretul pentru o piele ferma si elastica, este inamicul cel mai puternic al ridurilor, cu cat productia de colagen este mai mare, cu atat ridurile vor sta la distanta.

Prezentul site este in scop educativ si informativ, el nu inlocuieste tratamentul si prescriptiile medicale.

 

sursa foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0