Cortinaria de munte - o ciuperca periculoasa

Cortinara de munte - CORTINARIUS ORELLANUS - este o specie la fel de primejdioasă ca și specia Amanita faloidiana, dar toxicitatea a fost descoperită destul de târziu, din această cauză nu este descrisă și nu apare în nici o lucrare care tratează despre ciuperci, toate lucrările de micologie arată ca specia Cortinarius nu este otrăvitoare.

cortinara de munte 

DESCRIERE

Este o CIUPERCĂ OTRAVITOARE, destul de rar întâlnită, în pădurile de foioase. Cortinara de munte este o specie care conține toxina denumita orellanina, care are efecte nocive asupra rinichilor.

Pălăria, la început este globulara, bombată, pe măsură ce crește și se maturizează devine plata, întinsă, marginile tind să se crape, este maronie cu aspecte roșiatice, este catifelată, acoperită cu solzi, în partea centrala are un vârf nu prea mare, amplu și adâncit în mijloc de culoare maronie. Lamele din partea inferioară a pălăriei sunt cărnoase, așezate alternativ și distanțate între ele. Carnea este gălbuie - maronie, are miros caracteristic și un gust dulceag.

                cortinaria de munte sursă foto

Piciorul este maroniu - roșcat și pe măsură ce ajunge la maturitate, capătă nuanțe de maro închis, este neted, plin in interior și puțin subțiat spre bază.

Cortinara de munte era considerata inofensiva, dar s-a dovedit că este otrăvitoare, prin conținutul de orellanina o substanță toxica foarte rezistenta la temperaturi înalte care se menține activa, chiar și după fierberea ciupercii.

                cortinara de munte sursă foto

Atentionare!

Simptomele de intoxicație se manifestă de la trei zile la două săptămâni de la consum, prin sete, dureri abdominale, dureri de cap, scăderea temperaturii la extremități.  

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0