Craita - o ciuperca portocalie

Crăița - AMANITA CAESAREA - se mai numește și burete domnesc, roinița, oușoare, crește și se dezvoltă în păduri de foioase, în special de stejar și în apropierea castanilor, în soluri nisipoase și cu pietriș, în locuri calde și uscate, o găsim din vara până in toamnă.

 crăița sursă foto

Este o CIUPERCĂ COMESTIBILĂ foarte gustoasă. În stadiul inițial de dezvoltare, ciuperca apere ca și un ou, în interiorul căruia se află ciuperca - de unde are și denumirea de oușoare.

                crăița sursă foto

Descriere

Pălăria este de culoare roșu-portocaliu, un diametru de 5-15 cm la început are forma de ou, după ieșirea din ou, ciuperca are o pălărie semisferica, care pe măsură ce se maturizează, devine plată și întinsă. Cuticula se îndepărtează foarte ușor este lucioasă, mătăsoasă și netedă.

Piciorul este gros, cărnos, are aceeași culoare ca și lamele - galben intens - volva este bine dezvoltată, este albă și groasă, gulerașul de sub pălărie este galben.

                crăița 

Lamelele sunt de culoare aurie, sunt dese și foarte apropiate.

Carnea este alb - gălbuie, colorată mai viu imediat sub cuticula - galben-roșiatic- este foarte fragedă, moale cu gust și miros plăcut caracteristic de ciupercă.

Calitati curative

Crăițele sunt benefice și în tratarea migrenelor, în reglarea metabolismului și în întărirea sistemului imunitar.

 

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0