DESCRIERE, GENERALITATI
Cretisoara - Alchemilla vulgaris - cunoscută în limbaj popular și ca brumărie, crețărel, faina-de-in, palașca, pleașca, umbra-muntelui, umbrarul-doamnei, crește la margini de păduri și drumuri, povârnișuri și câmpii umede din zone mai înalte și montane. Planta are o tulpină nu foarte înaltă lemnoasă, frunzele sunt semicirculare cu 7-9 lobi, flori de culoare galben-verzui fără strălucire, ce pot fi văzute din aprilie până în iunie și chiar mai târziu. La înălțimi mai mari de 1000 de metri găsim o varietate a crețișoarei care are partea inferioara a frunzelor de o strălucire argintie și care înflorește atât pe teren calcaros cât și pe cel de rocă primăvara.
FACTORI CURATIVI
În timpul înfloriri, planta este culeasă în întregime, iar mai târziu se culeg numai frunzele; plantele se pun la uscat. Se recoltează florile, tulpinile cu tot cu frunze, se pun la uscat in locuri bine aerisite, umbroase. Când tulpinile se pot rupe ușor, procesul de uscare a plantei sa terminat și păstrarea se face în pungi de hârtie nu mai mult de 2 ani.
UTILIZARE, RECOMANDARI
Crețișoara sau popular UMBRARUL DOAMNEI are o acțiune directă asupra mucoasei uterine, și o acțiune importanta la nivel hormonal, planta are in compoziția ei fitosteroni, hormoni din plante, care reglează tulburările hormonale, de aceea este recomandată în dereglări de menstruație, tulburări date de menopauză dureri de cap, dureri de burtă, amețeli, greață.
Crețișoara poate fi utilizata sub toate formele, de la infuzie și până la tincturi sau macerată.
- Pentru infuzie se folosește o linguriță de plantă se opărește cu 250 ml de apă timp de 4-5 minute. Se consumă 2 cești pe zi fiind benefică în tulburări menstruale. Se recomandă o infuzie mai concentrată de crețișoară în lipsa menstruației: o lingură de crețișoara la 250 ml de apă se infuzează până la 15 minute.
- Cu decoct de crețișoară se tratează amenoreea: acesta se prepara cu o lingura cu vârf de plantă uscată, care se fierbe timp de zece minute in 500 ml de apă.
- Maceratul de crețișoară este foarte eficient și benefic în menstruația dureroasă : se pune planta uscată în apă, se lasă la macerat 8-12 ore, se strecoară și se consumă lichidul.
- Tinctura se prepară într-un vas de sticlă cu capac se pun 20 de linguri de pulbere de crețișoară peste care se pune 500 ml alcool de 50 grade. Vasul ermetic închis se pune la macerat timp de 14 zile intr-un loc călduros. După filtrare tinctura rezultată se păstrează în sticle mici închise la culoare.
- Pulberea de crețișoară se obține prin măcinarea plantei uscate într-o râșniță de cafea. Se păstrează în borcane mici închise ermetic, în locuri întunecoase ferite de lumină. Dacă punem 6 lingurițe de pulbere într-o cană de apă fierbinte, la care se adăuga 3 sau 4 câni de infuzie de crețișoara în apă se fac bai de șezut, care sunt benefice pentru HEMOROIZI SINGERINZI, durata băilor va fi de 15 minute și se vor face de două ori pe zi dimineața și seara. Este un tratament care ajută la oprirea sângerărilor, având efecte antiinflamatoare și cicatrizante foarte bune. De asemenea o cură de 3 luni, cu câte o jumătate de linguriță de PULBERE DE CRETIȘOARĂ, administrata de 4 ori pe zi stopează in cele mai multe cazuri creșterea NODULILOR MAMARI, ajută chiar la reducerea mărimi nodulilor mamari, scade intensitatea durerilor la nivelul sânilor, se pot aplica comprese pe sâni cu infuzie de crețișoara timp de 1 oră odată pe zi.
Datorită efectului ei astringent crețișoara se folosește și pentru înfrumusețare în cazul tenul gras cu exces de sebum, se spăla cu infuzie de crețișoara, după care se aplică o pastă din pulbere de crețișoara cu zer sau borș, aceasta se ține timp de 10/15 minute, după care se îndepărtează cu apă călduță, la un ten cu pori dilatați se spăla cu infuzie de crețișoara, după care se aplică o pastă obținută din 3 lingurițe de pulbere, apă călduță și 1 linguriță de miere de albine, se ține 5/15 minute după care se îndepărtează cu apa călduță.
PRECAUTII
Tinctura de crețișoara se va utilizează cu precauție de către persoanele cu afecțiuni hepatice, renale sau cardiovasculare. Toate informațiile sunt cu scop informativ, ele nu se pot substitui prescripțiilor medicului.
Tratamentul intern cu Crețișoara nu are contraindicații în caz de sarcină, fiind chiar recomandat in medicina populară, pentru evitarea avortului spontan, dar administrarea Crețișoarei trebuie supravegheata de medic, în cazul femeilor însărcinate.
Este contraindicată administrarea internă a frunzelor de crețișoara în cazurile de constipație acuta iar dac se consumă suplimente alimentare care conțin fier, Crețișoara se va administra la 2 ore distanță deoarece taninurile pe care le conține împiedică intr-o oarecare măsura asimilarea fierului.
Lasa un comentariu