DESCRIERE, GENERALITATI
Dafinul - LAUR - LAURUS NOBILIS - este un arbust cu frunzele verzi tot timpul anului, originar din bazinul mediteranean, crește încet spontan dar și cultivat face parte din familia Lauraceae.
Frunzele sunt oval-eliptice, verde închis, margini drepte sau puțin ondulate, cu un conținut mare de uleiuri eterice, care au proprietăți aromatizante și terapeutice și care se conservă prin uscare fiind folosite ca și condiment în diferite preparate culinare.
FACTOR CURATIV, PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI
În fitoterapie se folosesc în special frunzele din care se extrage untul de dafin oleum lauri, folosit în prepararea unor unguente, benefice în calmarea durerilor în special reumatice, afecțiuni pe bază nervoasă, având proprietăți carminative, expectorante, antispasmodice, detoxifiante, diaforetice antiseptice.
Frunzele de dafin sunt benefice în formele incipiente de gripă, bronșită, laringită, astm, sub forma de loțiune, se folosesc la tratarea rănilor, arsurilor,taieturilor, sub formă de infuzie sau decoct sunt un remediu în afecțiuni gastrointestinale, mahmureala, spasme, infecții intestinale, colită de fermentație, sub formă de cataplasme calde, unguent, infuzie, vindecă sau ameliorează infecții bucale, nevralgii dentare, diverse răni, reumatismul.
Dafinul înflorește la începutul primăverii în martie-mai, florile au un conținut important de substanțe grase și uleiuri eterice, sunt mici, se prezintă sub formă de umbrelă, fructul are forma unei măsline, de culoare mov închis, are o singură sămânță.
CULTIVARE
Se înmulțește prin semințe, la sfârșitul primăverii, începutul verii, solul nisipos trebuie să fie umezit, semințele se acoperă cu un strat subțire de pământ uscat, recipientul se poziționează într-o încăpere cu temperatura în jur de 21 de grade, fără să fie udat excesiv, germinația se produce în două luni.
Dafinul trebuie așezat în încăperi luminoase, unde să nu fie expus în bătaia directă a razelor de soare, dar în lipsa totala a soarelui, dafinul stagnează și nu se dezvoltă frumos, iubește căldura, 27-30 de grade C, rezistă la îngheț până la -7 grade C.
Udarea trebuie făcută cu grijă, atunci când solul este uscat la suprafață, dacă este crescut în scop decorativ se poate folosi un îngrășământ lichid, o dată la două săptămâni, pentru a stimula înfrunzirea, culoarea și luciul frunzelor.
Frunzele de dafin folosite ca și condiment, se pot culege tot timpul anului, cele mai bune sunt din lunile iulie-august, după recoltare se usucă într-o încăpere bine aerisită, ferite de razele soarelui, care modifică culoarea frunzelor, produc pierderea uleiului aromatic, și chiar modificarea aromei.
Lasa un comentariu