Dicentra Alba - o floare fermecatoare

DESCRIERE, GENERALITATI

Dicentra Spectabilis Alba - alba este o specie de dicentra spectabilis mai rară, perenă, face parte din familia Fumariaceae, este ușor mai scundă decât dicentra cu flori roz, înflorește de la începutul primăverii, și tine până în prima parte a verii. Este o floare viguroasă, mai puțin viguroasă decât Dicentra cu flori roz, formează o tufă bogată, verticală, cu frunze verzi, franjurate, asemanatoare cu feriga.

dicentra alba sursă foto

Florile sunt albe, grațioase, suspendate pe o tulpină cărnoasă, de forma unei inimi pufoase, aplatizate, cu capetele îndoite spre exterior, este o floare excelentă pentru taiere.

Dicentra - originară din Asia și America de Nord, este o plană  perenă, răspândită spontan în pădurile umbroase care se întind din Siberia până în Japonia, face parte din famila Fumariaceae.

Speciile de dicentra, diferă în înălțime de la 30 -75 cm sau mai mult, se cunosc în jur de, 20 de specii cele mai multe au frunzele de nuanțe verde deschis, dantelat, asemănător cu cel al ferigilor.

Florile au formă de inimă, se atârnă pe ramuri, începând de la sfârșitul primăverii până în plină vară.

CULTIVARE

Dicentra nu este o plantă pretențioasp, are nevoie de un sol bogat în nutrienți în compoziția căruia se adaugă fertilizanți dacă este cazul, este o plantă mai puțin rezistentă la frig, se dezvoltă frumos, poziționată într-un loc ferit de vânt și cât se poate fără curenți de aer.

Udarea se face regulat, solul să nu fie uscat niciodată, în zonele cu iarnă blândă, planta se poate cultiva direct în grădină, dar în zonele cu ierni friguroase, se cultivă în ghivece, pentru a putea fi protejate de frig și de vântul rece, trebuie acoperite dacă rămân afară cu folie, rumeguș, etc.

În condiții de căldură mare sau de secetă, dicentra intră în repaus la mijlocul verii, însă dacă are puțin soare, mai ales dimineața, iar umezeala este suficientă, coloritul frunzelor rămâne deosebit de atractiv pe cea mai mare parte a verii.

Înmulțirea se face prin semințe, prin butași de rădăcină, sau prin divizare.          

  • înmulțirea prin semințe, este mai înceată și mai greoaie, planta obținută din semințe crește încet, se seamănă, în răsadnițe cu pământ nisipos, se amplasează în încăperi cu temperatura de 15 grade C, germinarea durează până la 6 luni, apoi semințele se vor expune într-o încăpere cu temperatura de 18-22 grade C, pentru 2-4 săptămâni, apoi 6 săptămâni la o temperatura de 2 grade C, răsadurile vor trece iarna în răsadnițe, primăvara se vor repica, apoi în anul următor se vor planta la loc definitiv, în gradină, în ghivece sau vase de flori, în pământ de gradină mai ușor, umed, fertil și bine drenat, poziția să fie în semiumbră, însămânțarea direct în grădină, se face la sfârșitul verii sau începutul toamnei, se lasă spațiu suficient între semințe, pentru ca viitoarea plantă să se poată dezvolta normal, toamna, când frunzele se ofilesc și se usucă, se vor tăia.
  • înmulțirea prin divizare, se face primăvara, după ce apar lăstarii, se plantează în gradină, distanța între plante în jur de 50-60 cm sau în vase de flori, divizarea se poate face la 2-3 ani, sau când tufa devine deasă.
  • înmulțirea prin butași bazali, se face din secțiuni de rădăcini, care se iau primăvara din rădăcina plantei mature, butașii de 7-10 cm lungime, se pun în nisip într-o încăpere rece, la temperatura de 15 grade C.

               dicentra alba sursă foto

În perioada de vegetație, dicentra trebuie udată regulat, dar nu  abundent, pământul trebuie menținut puțin umed, iarna udările se răresc.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0