Dragaica sau Sanzienele - curata sangele

DESCRIERE, GENERALITATI

Drăgaica numită și floarea lui Sf. ION, închegătoare, sânziene, sânziene - galbene, peteala reginei, smântânică, preferă  înălțimile, se ține drept ajungând la o înălțime de 30-60 de centimetri și are flori galben-aurii cu mireasmă puternică de miere.

Sanzienele numite și dragaica, au florile delicate de culoare alb - gălbuie și se întâlnesc foarte des pe povârnișuri și margini de drum, mai mult culcate la sol decât în picioare în timpul înfloririi. Toate florile amintite sunt aproape identice în puterea lor lecuitoare și se utilizează în același mod.

 drăgaica sursă foto

RECOLTARE

Sânzienele se recoltează în timpul înfloririi, în lunile mai-septembrie. Se usucă la umbră.

                drăgaica sursă foto

PROPRIETATI

Principalele proprietăți terapeutice sunt depurative, de curățire a sângelui, diuretice, colagoge, favorizează secreția bilei, astringente, cicatrizante, antiinflamatoare și vulnerare, grăbește vindecarea rănilor, sedative, antispasmodice în afecțiuni neurovegetative, sudorifice, aperitive, aromatizante.

PREPARATE, CALITATI MEDICINALE

Ceaiul de sânziene curăță rinichii, ficatul, pancreasul și splina de factori patogeni.

  • Se folosește 1 linguriță cu vârf de plantă la 1/4 litru de apă fierbinte, se lasă să stea puțin apoi se strecoară. Este foarte benefică în insomnie, erupții tegumentare și are efecte diuretice în retenție urinară, calculoză renală;
  • 20 de grame de flori la 1 litru de apă clocotită - se lasă să infuzeze 10-15 minute, se strecoară și se beau 2 ceaiuri călduțe pe zi, unul înainte de culcare având efecte sedative antispasmodice. Și la bolile gușei ajută acest ceai dacă zilnic se face multă gargară se poate scăpa de boala glandei TIROIDE.

Folosit extern ajută foarte repede în boli de piele, râni în furuncule și comedoane.

                ceai de drăgaica sursă foto

Alifia din flori este benefică în curățarea pielii de pete, de semne sau urme ramase în urma arsurilor, a acneei sau a diverselor iritații; - se folosește numai la ten normal sau uscat. Se poate folosi 1 kg de unt sau de untură care se amestecă cu flori tăiate mărunt, cam 2 pumni, se adaugă 50 grame ceară de albine, se freacă pe foc până când devin maronii, după care se lasă la macerat până a doua zi, se încălzește din nou pentru a putea fi filtrata prin tifon - unguentul se păstrează la rece în borcane sau cutii închise ermetic.

                alifie de drăgaică sursă foto

Sucul proaspăt stors da rezultate bune, dacă se ung cu el porțiunile de piele bolnave și se lasă să se usuce, - planta proaspătă se spală și se stoarce cât este încă umeda cu ajutorul storcătorului electric. - Sucul se poate amesteca cu unt, se freacă până se obține o alifie cremoasă. Se păstrează în borcan închis în frigider.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0