DESCRIERE, GENERALITATI
Echinacea este o plantă medicinală perenă, care își are originea în America de Nord, crește la 1 - 1,50 cm, are frunzele dințate pe margini și ascuțite la vârf, florile sunt dispuse solitar la vârfurile ramurilor, au culoare roz pana la roșu intens - înflorește din iunie până în luna octombrie.
Sistemul imunitar asigura sănătatea organismului și ne apără de infecțiile provocare de virusuri, bacterii, ciuperci, paraziți.
În anumite cazuri, imunitatea organismului poate sa scadă, fie în cazul în care sistemul imunitar este împiedicat să funcționeze normal - producție insuficientă de anticorpi sau celule imunitare -, fie atunci când luptă cu un alt potențial pericol pentru organism.
Imunitatea este influențată de mai mulți factori - echilibrul hormonal, dar și nervos, vârsta ; stresul; starea psihică; boli de sânge; boli autoimune; oboseala; infecții în organism; anemia; alimentația bogată în grăsimi și zahar dar săracă în legume și fructe; afecțiuni ale sistemului imunitar, cancer, HIV -
PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI
Echinaceea este recunoscută pentru proprietățile sale antibacteriene, antifungice și antivirale, care se datorează unei combinații de elemente constitutive care includ flavonoide, polizaharide, fenoli și minerale - cupru, potasiu, iod și fier, alături de vitaminele A, E și C, fiind considerată unul din cele mai bune tonice imunitare.
Există trei soiuri de echinaceea care sunt folosite pentru stimularea imnuității organismului, efectele pentru sănătate sunt aproape aceleași.
sursa foto sursă foto sursă foto
Echinaceea reduce durata stării de răceală, tuse și gripă fiind benefică în vindecare bolilor respiratorii; ameliorează durerile din gât; datorită proprietăților antibacteriene, vindecă multe boli infecțioase, - ceaiul de echinaceea este prescris de fitoterapeuți pentru tratarea infecțiilor urinare -, extractul de echinaceea este benefic pentru tratarea herpesului genital; ajută pielea să lupte împotriva infecțiilor,vindeca rănile și le regenerează.
UTILIZARE
Putem utiliza extern echinacea la tratamentul psoriazisului, eczemelor, artritei, și a edemelor limfatice; este benefică pentru mușcături de insecte, arsuri, acnee, ulcere.
Echinacea se poate consuma sub formă de ceai: la o ceașcă de apă se pun 1-2 lingurițe de plantă se pune la fiert 5 minute; se recomanda 3 cești de ceai pe zi.
PRECAUTII
Persoanele care sunt alergice la crizanteme, margarete sau gălbenele, pot dezvolta efecte secundare în urma consumului de echinaceea; persoanele care suferă de tulburări legate de imunitate (SIDA, leucemie, artrită reumatoida, lupusul) trebuie sa consulte și să urmeze instrucțiunile și sugestiile unui fitoterapeut pentru a putea bucura de binefacerile acestei miraculoase plante.
Tratamentul natural cu echinaceea nu interacționează cu alte medicamente sau cu alte suplimente nutritive, însă persoanele alergice, care mai urmează un tratament naturist, este indicat să consulte medicul.
Lasa un comentariu