DESCRIERE, GENERALITATI
Fetica - Salata mielului - Valerianella olitoria -, este o plantă erbacee, anuală de mici dimensiuni cu flori mici albe - albăstrui, frunzele, sunt ovale, de culoare verde închis, cresc în rozetă până la 30 cm, au o textura moale și sunt comestibile, au un gust caracteristic de miez de nucă crudă.
Este o plantă care prefera căldura, nu este pretențioasă fata de sol, este apreciată îndeosebi de italieni, pentru frunzele sale, bogate în acid folic și vitamina C, care sunt folosite la prepararea salatelor și a supelor.
Fetica face parte din aceeași familie cu Odoleanul, Valeriana officinalis, amândouă plantele conțin foarte mult acid folic, o substanță care previne insomnia și alungă oboseala și iritabilitatea.
Pentru ca, planta creste și dezvoltă semințe foarte repede la temperaturi calde, se cultiva mai ales ca salată de toamna și iarna, nu este pretențioasă la apă.
PRINCIPII ACTIVE SI PROPRIETATI
Frunzele de fetica conțin de trei ori mai multa vitamina C decât salata, sunt bogate în clorofilă, minerale: magneziu, potasiu, fier, fosfor, calciu, vitamine A, B1, C, B2, PP,K, au un conținut scăzut de calorii, au un gust plăcut de primăvară, sunt - tonice, antiscorbutice, antioxidante și antiinfecțioase, au proprietăți laxative și diuretice, emoliente, răcoritoare.
Frunzele de fetica sunt mai gustoase și mai bune, înainte ca planta sa înflorească, ele ajută la purificarea corpului, la drenarea fluidelor din organism, au proprietăți laxative, diuretice, răcoritoare, emoliente.
La noi in tara fetica se cultivă foarte puțin, se consumă doar plantele culese din natură.
Lasa un comentariu