GENERALITATI, DESCRIERE
Floarea de ceara - HOYA CARNOSA -, denumiri populare - floarea de portelan, floarea de ceara, hoya. Floarea de ceara, este o planta ornamentala, perena, cataratoare, originara din China, India, Australia, dintre cele peste 250 de specii cate cuprinde genul Hoya, foarte multe sunt cultivate ca si plante de apartament, plantele din acest gen, majoritatea sunt plante cataratoare, cu dezvoltare rapida, care pot depasi 4 metri lungime, arbusti care cresc sub forma de tufa, sau plante taratoare, sunt atractive si usor de cultivat ca plante decorative.
Este o planta cu tulpinile lungi, flexibile, lemnificate, prevazute cu radacini fixatoare, frunzele de nuanta verde inchis sunt pozitionate simetric, doua cate doua, ovale, ascutite, groase, lucioase, florile sunt mici in forma de stea, ceroase parfumate, sunt asezate in buchete sub forma de umbrele, apar incepind din luna mai si dureaza toata vara, cu preponderenta in luna August,- de aici si numele de lacrima Maicii Domnului, dar si de la substanta dulce de consistenta mierii, pe care o secreta sub forma de picaturi, asemanatoare lacrimilor -, florile au diferite nuante de alb si roz, iar mijlocul este colorat in nuante de rosu.
INGRIJIRE
Floarea de ceara, nu este o planta pretentioasa, rezistenta la temperaturi ridicate, insa iarna nu rezista la temperaturi scazute, de accea trebuie tinuta in incaperi cu temperatura in jur de 10 grade, insa nu trebuie asezata linga surse de caldura,- sobe, seminee, calorifere -, iarna planta intra in repaus, iar la temperaturi de sub 0 grade planta se ofileste si moare.
Vara are nevoie de multa lumina, o pozitie linga fereastra este ideala, dar nu sub actiunea directa a razelor de soare, este suficient sa aiba 2-3 ore de soare pe zi, asezarea intr-o zona umbrita si cu lumina putina influenteaza inflorirea plantei, in anul urmator, udarea se face regulat, cand solul este uscat la suprafata, radacinile sunt sensibile la excesul de umiditate si putrezesc foarte repede, se poate pulveriza periodic cu apa de ploaie, care indeparteaza praful de pe frunze, o racoreste si o revigoreaza.
INMULTIREA
Inmultirea se face prin butasi si prin perechi de frunze, care se pot pune la inradacinat in apa sau in nisip umed, inmultirea prin butasi se face dupa ce s-a terminat inflorirea, se iau ramuri lungi de 8-10 cm lungime, se curata la baza de frunze si se inradacineaza intr-un substrat din pamant nisipos, asigurand umiditatea corespunzatoare.
Floarea de ceara, are nevoie de spatiu pentru a se putea catara si pentru a-si dezvolta ramurile, sau se poate creste in ghivece suspendate, nu necesita replantare frecventa, ghiveciul trebuie inlocuit cand planta este stufoasa si foarte dezvoltata, nu-i plac schimbarile si mutarile dese, chiar daca se schimba vasul in care cresc locul este bine sa nu fie schimbat.
Floarea de ceara, se fertilizeaza cu un ingrasamint lichid universal, iarna planta nu se fertilizeaza, pentru ca in anul urmator nu va mai inflori.
Cateva dintre cele mai cunoscute specii
- Hoya obovata - florile sunt de culoare roz deschis iarmijlocul este roz întunecat, spre rosu inchis.
- Hoya imperialis, -are printre cele mai mari flori de nuanta roz inchis, cu mijlocul alb.
- Hoya australis, - florile sunt printre cele mai mici dintre speciile de "australis", au nuante deschise cu mijlocul inchis si sunt puternic parfumate.
Lasa un comentariu