Galbiorii - CANTHARELLUS CIBARIUS - cresc în păduri de foioase dar mai ales în pădurile de conifere din luna iunie până în noiembrie.
După câteva ploi încep să apară în grupuri mai mari sau mai mici, în pădurile de conifere, mai ales acolo unde cresc mușchi, perioada maximă de apariție este iunie-septembrie.
DESCRIERE
Gălbiorii sunt ciuperci spontane, se remarcă pentru ca sunt gustoși, fini, foarte hrănitori și nu sunt viermănoși.
Este o CIUPERCĂ COMESTIBILĂ deosebit de apreciată.
Pălăria are culoarea galben intens, sau mai decolorată un galben-albicios. În tinerețe ciuperca este boltită, marginile regulate sunt răsfrânte în jos, dar pe măsură ce ajunge la maturitate, marginile se ridica și formează o pâlnie cu marginile încrețite, ondulate neregulat.
Stratul fertil este ridat se prezintă sub formă de lamele neregulate, scindate spre picior, are aceeași culoare cu pălăria, ceva mai intensă .
Piciorul are aceeași culoare cu pălăria este cilindric, înalt 3-6 cm, îngustat la bază, tare, cărnos și plin în interior.
Carnea gălbiorilor este galben-aurie, tare, fibroasă, parfumată, cu gust ușor picant, miros plăcut, foarte rar este atacată de viermi.
Gălbiorii conțin vitamine și săruri minerale, de asemenea sunt o sursă bogată în calciu, fiind benefici pentru sănătatea oaselor și a dinților, sunt benefici la îmbunătățirea vederii și previn infecțiile aparatului respirator.
CONSERVARE
Gălbiorii se pot conserva cu sare, se pot mura, congela sau se pot usca.
Lasa un comentariu