Germenii de Chia - energie si vitalitate

DESCRIERE, GENERALITATI

Semințele de chia, ca și fasolea sau porumbul, au constituit un aliment de bază în alimentația aztecilor și mayașilor, care consumau semințe de chia, sub formă de ulei de chia, făina de chia, sauînmuiate în apă, erau foarte apreciate pentru capacitatea de a crește energia și vitalitatea corpului.

Semințele de chia sunt micuțe, colorate în bej, maroniu sau negru, originare din sudul Mexicului, sunt ideale pentru o dietă sănătoasa de slăbire, fiind foarte bogate în nutrienți, conțin de 5 ori mai mult calciu decât laptele, de 30 de ori mai mulți antioxidanți decât afinele, fier de 3 ori mai mult decât spanacul, magneziu de 14 ori mai mult decât broccoli.

Sunt apreciate pentru faptul că stopează poftă de mâncare, pe un timp mai îndelungat, aduc multă energie și vitalitate, foarte necesare organismului, ajută la slăbire, au puține calorii, nu conțin gluten, sunt bogate în fibre și calciu, vitamine, conțin mai mulți acizi grași esențiali Omega-3 și Omega-6, decât somonul.

Germenii sunt semințele de cereale sau de legume care au încolțit, este obligatoriu să fie în stare proaspătă, sănătoase, neprăjite, nedecojite, și ajunse la maturitate.

                germeni sursă foto

Fiecare boabă de sămânță, conține energie nutritivă și energie microbiologică, indispensabilă pentru a da naștere unei plante noi, înmuierea boabei de sămânța, este momentul în care sunt activate enzimele datatoare de viață, care în rest sunt inactive.

În timpul înmuierii, sămânța absoarbe apă și își mărește volumul, până la cel puțin dublul volumului inițial, substanțele care compun sămânță, împreună cu apa absorbită sunt prelucrate și transformate în nutrienți  necesari hrănirii și dezvoltării embrionului.

Germenii de legume și cereale au proprietăți unice, specifice fiecărei plante, aceasta pentru că în starea de încolțire, germenul depozitează o gamă largă de substanțe cu potențial maxim, care să poată suplini necesarul de energie de care germenul are nevoie ca să crească și să devină plantă.

Potrivit studiilor făcute de cercetători, vitaminele din grupul vitaminic B, cresc în 4-6 zile de la 300 la 1500%, concentrația de enzime poate creste de 20 de ori.

Germenii sunt  hrana vie consumul lor, este ideal numai în stare proaspătă, nepreparați termic.

Semințele de Chia, absorb foarte ușor apa, și sunt foarte mucilaginoase, înainte de a le pune la germinat trebuie lăsate la înmuiat în apă, pentru câteva minute, 5-10 minute, peste semințe se va forma un mucilagiu, cu ajutorul unei spatule, semințele se scot și se întind în tava germinatorului, în tăvițe de plastic.

                semințe de chia sursă foto

În timpul germinării, semințele de chia, își măresc volumul, cam de patru ori, este suficientă temperatura camerei, și trebuie să aibă lumina corespunzătoare. Germenii, se umezesc de două-trei ori pe zi, până la încolțirea completă, care se produce după aproximativ 8-10 zile.

Germenii de Chia se pot consuma imediat ca atare sau se pot păstra în frigider, până la o săptămână.

               planta de chia sursă foto

PRINCIPII ACTIVE, BENEFICII

  • sunt o sursă importantă de minerale, vitamine, proteine și fibre,
  • datorită conținutului mare de calciu, întăresc oasele, previn fracturile, previn osteoporoza și artrita,
  • combat afecțiunile care îmbătrânesc organismul,
  • previn apariția cancerului, 
  • datorită conținutului de acizii grași esențiali Omega 3 și Omega 6, reglează colesterolul și nivelul zaharului din sânge, reduc colesterolul râu,
  • împiedică depunerea grăsimilor, conferă senzația de sațietate, grație conținutului de fibre,
  • ajută la relaxarea organismului, și instalează un somn odihnitor,
  • sunt benefici pentru sănătatea părului, redându-i vitalitatea și strălucirea,
  • ajută la reținerea apei din țesuturi,   
  • ajută la detoxifierea rinichilor, a ficatului, întăresc sistemul imunitar.

UTILIZARE

Se pot consuma în salate, în cereale cu lapte, sandwichi - uri, sau combinați cu lapte de migdale, orez sau soia, câteva fructe congelate, sau proaspete, toate date prin blender, se pot adăuga în iaurt, o lingură de germeni în combinație cu o linguriță de miere de albine, se pot adăuga în aluatul de clătite, de tărâțe etc.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
3
cornelia tugui
Multumesc, frumos
Bianca
Buna, puteti sa ii puneti pe pervaz si atunci au lumina suficienta. Ei trebuie udati de doua- trei ori pe zi, si ar trebui sa incolteasca cam in 10 zile.
CORNELIA TUGUI
Buna ziua,

Am inceput de azi sa pun seminte la incoltit, am inceput cu seminte de chia. Va rog sa imi spuneti daca se tin in soare sau nu. Nu am germinator.
Va multumesc