GENERALITATI
Puterea de revitalizare a germenilor este cunoscută de la începutul vieții pe pământ. Efectele binefăcătoare asupra organismului sunt cunoscute de umanitate din cele mai vechi timpuri, civilizațiile antice le apreciau foarte mult calitățile curative. Germenii sunt alimente vii, conțin esența plantei mature, vitalitatea provine din semințe, în care sunt strânse, toate elementele nutritive necesare plantelor.
Germenii, trebuie consumați proaspeți, valoarea lor nutrițională este mai mare în stare crudă, fiind preluată imediat de organism, un singur germen are mai multă substanță activa decât planta matură, au gust plăcut, caracteristic plantei mature, se pot consuma în sandvișuri, în salate, sucuri, creme etc.
Atât semințele germinate, cât și lăstarii, se pot consuma la orice masă, ca atare sau adăugați în salate sau alte preparate, germenii au o mare concentrație de vitamine și enzime, au mare putere de detoxifiere, completează cerințele organismului de vitamine, enzime și minerale naturale, prin aportul de fibre, au efect diuretic, combat constipația, reduc colesterolul, sunt benefice în prevenirea și tratarea diabetului, a obezității etc.
Toate tipurile de germeni și lăstari stimulează activitatea sistemului imunitar, pentru că volumul fibrelor din semințe crește o dată cu germinația, ele accelerează digestia, asigură asimilareă nutrienților, ajută la distrugerea grăsimilor ineficiente din organism.
Sunt recomandați în alimentația copiilor, sunt benefici persoanelor aflate în convalescență, persoanelor care luptă cu kilogramele în plus, celor care fac eforturi mari, sportivilor și în general tuturor persoanelor care vor să-și mențină sănătatea.
PRINCIPII ACTIVE, BENEFICII
Germenii și lăstarii de floarea soarelui sunt o importantă sursă de vitamine - vitamina A, C, E, complexul vitamine B, vitamina D foarte rar întâlnită în vegetale, săruri minerale - calciu, magneziu, seleniu, fosfor - mai mult decât în pește -, potasiu, crom, iod, clorofilă cu rol de detoxifiere și cu efect antioxidant, pentru ca efectul lor se manifestă foarte repede, sunt considerați un real izvor de sănătate.
- vitamina E este un antioxidant foarte puternic, care neutralizează radicalii liberi, îmbunătățește vederea și este benefică în reducerea simptomelor asociate artritei și astmului,
- nivelul ridicat de fosfor și calciu este important pentru oase, dinți,
- sunt benefici în digerarea grăsimilor și carbohidraților,
- ajută la detoxifierea ficatului,
- tonifică țesuturile și mușchi,
- tonifică sistemul nervos,
- conțin iod, necesar pentru buna funcționare a glandei tiroide,
- ajută la funcționarea celulelor nervoase,
- fierul conținut de germeni de floarea soarelui, ajută la formarea globulelor roșii, iar cuprul este necesar pentru asimilarea fierului,
- magneziu ajută la buna funcționare a creierului, a plămânilor, și a mușchilor,
- clorofila ajută la oxigenarea sângelui, este benefică pentru persoanele care suferă de astm bronșic,
- sursă remarcabilă de niacină, germeni de floarea soarelui, înfrumusețează și hidratează pielea.
CULTIVARE
Germenii sau lăstarii, se pot crește și acasă, investiția este mai puțin costisitoare, decât achiziționarea lor, se consuma când semințele sunt încolțite, iar lăstarii au între 2 și 5 cm, se pot consuma și rădăcinile dacă germinarea s-a făcut fără pământ.
Într-un recipient de sticlă cu formă mai lungă, sau într-un borcan, cu capac în care am făcut mici găurele pentru aerisire, semințele, se pun la înmuiat pentru 24 de ore, într-un loc mai întunecos, - borcanul se așează înclinat, pentru ca semințele sa aibă mai mult spațiu -.
După ce semințele de floarea soarelui - achiziționate de la mag. de semințe -, s-au înmuiat corespunzător, se spală de câteva ori, până când apa rămâne curată, și se așează la loc, repetând clătirea semințelor cu apă în fiecare zi, (pentru a evita dezvoltarea bacteriilor), până când încolțesc și apar mugurii, se scoate recipientul și se lasă la lumină sau la soare pentru înverzire, și se pot consuma.
Trebuie avut grijă ca apă să acopere semințele, ele își vor dubla volumul în timpul germinării, este necesara verificarea cantității de apă, care trebuie să acopere semințele și după ce ele se umflă, recipientul se așează într-un vas în poziție înclinată la 45 de grade, pentru a se scurge surplusul de apă.
Semințele trebuie răspândite în recipient, dacă stratul de semințe este prea gros și semințele sunt prea înghesuite, nu vor germina, este foarte important ca semințele să aibă aerisire, altfel vor putrezi.
Semințele încolțite, este bine să fie recoltate atunci când tulpinile plăntuțelor abia au răsărit, cantitatea de nutrienți fiind maximă, aceasta durează doar câteva zile, - în funcție de tipul de sămânță - , după cinci zile de la germinare, lăstarii devin amari la gust, se pot păstra proaspeți la rece in frigider până la cinci zile.
Lasa un comentariu