Ghebele tomnatice - apreciate in gastronomie

Ghebele tomnaticeARMILLARIA MELLEA - cresc și se dezvoltă pe lemnul viu, pe lemnul uscat sau cel putrezit sunt ciuperci parazite sau saprofite. 

Ghebele care se dezvoltă pe lemnul de conifere, au un gust AMARUI nu tocmai plăcut, de aceea pot fi NECOMESTIBILE.

ghebele tomnatice sursă foto

DESCRIERE

Cele care cresc pe lemnul de foioase sunt CIUPERCI COMESTIBILE, foarte gustoase.

Ghebele, conțin substanțe toxice termolabile, care se distrug în totalitate prin fierbere, de aceea se recomandă să se consume numai gătite. Ciuperca consumată crudă este TOXICĂ.

Există mai multe specii de ghebe:

  • cu pălării solzoase și inele mici
  • altele sunt netede și cu solzi foarte puțini, dar cu inele albe și mari

Culoarea pălăriei este foarte diferită, datorită esenței vegetale pe care se dezvoltă ciuperca.

  • pălăria este de culoare galbenă, la ciuperca care crește pe plopi, pe salcâmi sau pe duzi;

ghebele tomantice sursă foto

  • pălăria este maronie la ghebă care crește pe stejari;

ghebele tomnatice sursă foto

  • pălăria este gri-albicioasa, la ciuperca care se dezvolta pe soc,

ghebele tomnatice 

  • pălăriile care cresc pe conifere sunt amare și au pălăria colorată în brun - roșcat.

 ghebele tomnatice  sursă foto

Când solzii sunt foarte mulți, coloritul pălăriei este mai închis.

Piciorul ciupercilor răzlețe are la bază un bulb mult mai mare și dezvoltat decât piciorul ciupercilor  care cresc în grupuri. Partea piciorului, de deasupra inelului are o culoare gălbuie sau cu nuanțe rozalii, este striată, în partea de sub inel, piciorul este acoperită de puf și este maroniu-deschis.

Lamele sunt la început albicioase, apoi se schimbă în gălbui și la maturitate, devin maronii cu  pete  roșcate.

Ghebele tomnatice, sunt o specie de ciuperci comestibile, apreciate în gastronomie, preparatele cu ghebe sunt foarte delicioase și hrănitoare.  

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0