Hamamelis - previne si trateaza celulita

DESCRIERE, GENERALITATI

Hamamelis - alunul vrăjitoarelor sau cafeaua diavolului, HAMAMELIS face parte din categoria arborilor de foioase, este un arbust ce crește în America de Nord și Canada, și în anumite zone din Europa și Asia.

Hamamelisul este un arbore care atinge o înălțime ce nu depășește 8 m, seamănă cu alunul, iar fructele sunt aproape identice cu alunele.

Florile sunt deosebit de frumoase, parfumate, colorate în nuanțe de galben, roșu, purpuriu, se mențin pe toata durata iernii, frunzele se recoltează în iulie-septembrie și se păstrează uscate.

FACTOR CURATIV

În fitoterapie se folosesc frunzele, ramurile și scoarța, dar cea mai folosită parte a plantei este FRUNZA.

                hamamelis sursă foto

UTILIZARE, CALITATI MEDICINALE

După uscare, frunzele și scoarța de hamamelis sunt folosite la prepararea de infuzii, pulberi, extracte lichide și uscate, tincturi, pomezi și APA de hamamelis, foarte apreciată în cosmetică.

  • Extractele din frunze, ramuri sau scoarță sunt foarte utile pentru îngrijirea pielii, pentru tratarea rănilor, se folosesc în special pentru vânătăi, entorse, răni minore ale pielii, inflamații locale ale pielii și a mucoaselor, hemoroizi.

De asemenea extractele sunt indicate pentru îngrijirea pielii arse de razele solare, contuziilor, pișcăturilor de insecte și entorselor; diminuează senzația de greutate din picioare.

Datorita proprietăților astringente, arbustul este folosit la prepararea dermato - cosmeticelor, este benefic pentru tenul gras, tenul acneic, tenul uscat, revigorând și revitalizând pielea.

Substanțele benefice din hamamelis au efecte antiinflamatorii, antimicrobiene, și tonice vasculare, de aceea este indicat în tratamentul eczemelor, ulcere varicoase, varicozități, hemoragii post traumatice, hemoroizi, varice esofagiene, contuzii, hemoragie intra oculară, roșeața pielii, probleme circulatorii.

  • Infuzia din frunze de hamamelis previne și tratează celulita, descongestionează vasele de sânge, - 10-20 gr de plantă uscată la o cană de apă clocotită, se infuzează 15 minute. Se beau 1-2 căni pe zi, timp de trei săptămâni, între mese și cu o oră înainte de culcare - are efect de descongestionarea vaselor sangvine, ușurând irigarea vaselor capilare, astfel previne și tratează celulita.

                ceai de hamamelist sursă foto

  • Decoct: 5-10 g de plantă uscată la 1/2 l apă, se fierbe timp de 5 minute. Se aplică sub formă de compresă pe locul care trebuie tratat, de 2-4 ori pe zi.
  • Apa de hamamelis este un bun demachiant - se folosește o soluție preparată din 100 ml apă de hamamelis și o linguriță cu glicerină. Cu ajutorul unui disc demachiat se curață tenul cu acest preparat.

Apa de hamamelis în combinație cu apa de trandafir, se utilizează ca loțiune tonică.

  • pentru tenul gras se combina cantități egale de apă de hamamelis și apă de trandafir.
  • pentru tenul normal se combină o parte apă de hamamelis și două de trandafir.
  • pentru tenul uscat se combină o parte apă hamamelis, cu doua părți apă de trandafir și una de apă distilată.

Aceste soluții se păstrează la frigider și se aplică ca și o soluție tonică.

Pentru tenul gras se prepara o mască din argilă și apă de hamamelis, se întinde pe față și se lasă sa acționeze zece minute, apoi se clătește fața cu apă călduță.

Apa de hamamelis este foarte benefică ca loțiune tonică, pentru toate tipurile de ten - se șterge fața, cu o dischetă îmbibată cu picături de apă, apoi pielea se lasă să se usuce în mod natural.

                apa de hamamelis sursă foto

  • Unguentul sau gelul de hamamelis, se folosește în tratarea problemelor circulatorii, al hemoroizilor și inflamațiilor, se aplică prin masaj pe zona afectata o dată pe zi.

 

 sursă foto cover

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
2
Bianca
De la orice plafar.
MAGDA
unde gasesc sa cumpar Hamammelis uscat?