Hribul de Brad - foarte apreciat gastronomic

Hribul de brad - BOLETUS PINOPHILUS - crește în pădurile de conifere, prin preajma pinilor și chiar în păduri de foioase, de primăvara până toamna.

   hriba de bradsursă foto

DESCRIERE

Este o CIUPERCĂ COMESTIBILĂ, foarte apreciată din punct de vedere gastronomic. Hribi nu conțin zahar și lipide, dar conțin multe minerale și vitamine, potasiul din hribi ajută la menținerea unei presiuni sanguine  normale, inhibă tumorile.

Pălăria la început are o formă de semiglob, netedă și uscată, apoi, bombată și spre maturitate devine convexa aproape plată și puțin cleioasă, coloritul pălăriei variază de la roșu-maroniu la brun-închis, iar pe margini apar pete verzui, la ploaie și umezeală  pălăria devine lucioasă, sau chiar vâscoasă.

                hriba de brad sursă foto

Piciorul are 2-5 cm în diametru și 5-15 cm înălțime, este solid și viguros, cilindric, îngroșat la bază, este brun-deschis sau gălbui și are o rețea roșiatică mai deasă sau mai rară. Carnea este albă, cu excepția celei de sub cuticulă, care este roșie - violetă, este compactă, densă, plăcută la gust și miros, atât în pălărie cât și în picior, iar la tăiere nu-și modifică culoarea.

               hriba de brad 

Porii sunt mici și foarte deși, albicioși la început, pe măsura ce se maturizează ciuperca se schimbă în galben și apoi în măsliniu.

 

sursă foto cover

     

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
3
Ursulescu marius
Foarte bune la gust.
Bianca

Hribi sau mânătărci, gălbiori sau bureți galbeni, ghebe sau opintici etc., cresc de obicei în pădurile mixte: rășinoase-stejar sau mesteacăn, preferă costișele pădurilor de brad, pe pantele pădurilor de mesteacăn, le găsim și în pădurile bătrâne și la lizierele acestora.
În concluzie hribul de brad și cel de foioase nu diferă decât în măsura în care poate avea gust sau aspect diferit din cauza mediului unde se dezvoltă.
kindea
Imi poate spune cineva cum sa fac diferenta intre hribul de brad si cel de foioase? Multumesc