Plantele medicinale folosite ca si medicament, actioneaza mai fin si mai delicat decat in cazul tratamentului cu pastile, provoaca mai putine reactii negative si mai putine complicatii daca se respecta dozajul, modul si durata de folosire.
Administrarea haotica si la intimplare a preparatelor din plante, fara a respecta dozajul si durata tratamentului, care este bine sa se faca cu avizul si sub indrumarea medicului specialist, poate provoca dereglari in functionarea organismului si intoxicatii dintre cele mai grave.
Iarba mare
GENERALITATI
Iarba mare - Inula helenium -, denumiri populare - ochiul boului, este raspindita in flora spontana, in zonele de deal si munte in locurile umede de pe marginea apelor, a paraielor, la marginea padurilor, creste si cultivata, face parte din familia Compositae.
DESCRIERE
Iarba mare, este o planta ierboasa foarte rezistenta, inalta pina la 1 metru si jumatate, radacina este ingrosata din ea se desprind ramificatii subtiri si lungi, tulpina este erecta, puternica, acoperita cu perisori, ramificata in partea superioara, frunzele sunt mari de un verde intens pe partea superioara si albicioase pe partea inferioara datorita perisorilor care o acopera, lanceolate, florile sunt mari de culoare galben intens apar in luna iunie si tin pina in septembrie.
PARTI UTILE SI PRINCIPII ACTIVE
In scopuri medicinale se recolteaza radacinile in perioada septembrie-octombrie sau martie-aprilie care emana un puternic miros camforat.
Radacina de iarba mare are un continut mare de inulina, contine ulei volatil care adus in stare solida formeaza camfor de inulina sau helenina, si alte principii active care ii confera proprietati - spasmolitice, expectorante si calmante,- antihelmitice - combate viermii intestinali-,- bacteriostatice,- antivirale,- coleretice,- colagoge,- diuretice.
EFECTE TERAPEUTICE
Preparatele din radacina de iarba mare - infuzie, decoct, tinctura, sunt benefice in
- infectiile cailor respiratorii, calmeaza tusea, fluidifica secretiile bronhice,
- afectiuni ale aparatului urinar,
- afectiuni ale aparatului hepato-biliare,
- anemii, atonie digestiva, guta, oboseala cronica, astmă,
- combate viermii intestinali - ascarizi, oxiuri -,
- rani purulente, boli cutanate, hemoroizi, leucoree, eczeme, urticarie - sub forma de comprese si cataplasme, spalaturi cu infuzie din radacina de iarba mare sau cu suc proaspat din mladitele tinere.
RECOMANDARI
Preparatele din iarba mare nu sunt indicate in timpul sarcinii si alaptarii.
Persoanele sensibile cu potential alergic, trebuie sa consume planta cu precautie.
Este recomandat ca inainte de a incepe un tratament cu iarba mare sa se consulte medicul specialist care va stabili dozajele si durata tratamentului.
Iarba broastelor
GENERALITATI
Iarba broastelor - Hydrocharis morsus-ranae -, este o planta de apa plutitoare, creste in ape si lacuri statatoare, balti -, in ape care curg foarte incet si este raspindita si in mlastini.
DESCRIERE
Este o planta, de dimensiuni mici, cu stoloni puternic dezvoltati, frunzele sunt oval-rotunde cu petiolul lung, florile albe sunt dispuse in forma de umbrela, sunt prezente pe luciul apei toata vara.
Iarba broastelor se inmulteste foarte repede prin muguri, acoperind o suprafata mare din luciul apei, mugurii cu un continut mare de amidon se desprind si cad pe fundul apei, din care rasar plante noi primavara.
INTREBUINTARI
- este cunoscuta si folosita ca si vegetatie de catre iubitorii de acvarii, iar datorita calitatilor terapeutice este utilizata la prepararea unui emolient care felexibilizeaza, inmoaie, curata si reconditioneaza tesuturile.
Iarba rosie
GENERALITATI
Iarba rosie - Polygonum persicaria -, popular se cunoaste sub denumirea de - ardeias, ardeiul broastei, buruiana jermilor, rusinea fetelor, iarba amara -, face parte din familia Poligonaceelor, este o planta iubitoare de umezeala, creste in zone pline de umezeala, mlastini, santuri pline de umezeala.
DESCRIERE
Iarba rosie este o planta cu radacina pivotanta, tulpina erecta, noduroasa, cu noduri umflate la baza, inalta de pina la 50-60 cm, frunzele verzi sunt lanceolate, scurt petiolate, iar florile roscate sunt asezate in forma de spice, planta infloreste din luna iunie pina in septembrie.
PARTI UTILE SI PRINCIPII ACTIVE
In scopuri terapeutice se recolteaza partea aeriana a plantei, bogata in ulei esential, hiperina, ramnazina si alte principii active.
EFECTE TERAPEUTICE SI UTILIZARI MEDICINALE
Iarba rosie, datorita compozitiei sale are efecte - antiinflamatoare si cicatrizante.
Infuzia din iarba rosie - 2 lingurite de planta uscata si maruntita la 250 ml apa clocortita, se lasa la infuzat 15 minute, se bea in patru reprize pe parcursul unei zile.
- are efecte diuretice,
- ajuta la tratarea ranilor la nivelul pielii, sub forma de comprese, cataplasme, spalaturi,
- este benefica pentru bai de picioare pentru persoanele care transpira abundent.
Pulberea - se obtine prin macinarea fina a plantei uscate,- se poate aplica pe piele sau in incaltaminte ca antiperspirant.
Informatiile din acest site sunt in scop informativ si educativ ele nu inlocuiesc recomandarile si tratamentul prescris de medicul specialist.
Lasa un comentariu