Iutarul - LACTARIUS PIPERATUS - se mai numește iuțarii, bureții iuți, buretele piperat, buretele laptos crește în pădurile de foioase în grupuri mari, din luna mai până în august.
Este o CIUPERCĂ COMESTIBILĂ, de talie mare sau mijlocie apreciată pentru gustul sau iute, nu prezintă interes alimentar.
DESCRIERE
Pălăria este netedă, coloritul variază de la alb imaculat la alb-murdar, ciupercile tinere au marginea pălăriei îndoită spre interior, pe măsură ce se maturizează pălăria se întinde sau ia formă de pâlnie.
Piciorul este alb, foarte consistent, suprafață este neteda dar uneori zgrunțuroasă, cilindric și plin în interior, poate ajunge la 10 cm înălțime și 1-3 cm în grosime.
Lamelele sunt foarte dese, la început albe, apoi crem, apropiate, se prind de picior, la ciupercile mature culoarea se apropie de galben-ocru.
Carnea este albă, compactă, destul de fragilă, densă, la rupere secretă din abundență un suc alb, dens, lăptos, lipicios, cu gust foarte iute.
PREPARARE
Iuțarul crud este foarte iute, dar prăjit pe grătar cu puțină sare și brânză sunt delicioși. Se mai pot pregăti, după ce le-am dat un clocot, la tigaie cu puțin unt, sau chiar tocăniță cu smântână și frunze de pătrunjel.
Lasa un comentariu