Kumquat - cu fructe dulci acrisoare

DESCRIERE, GENERALITATI

Kumquat este un arbore peren, exotic, de dimensiuni mici utilizat în scop practic și decorativ, este des întâlnit în China, Japonia în unele zone din America, Italia și în Grecia. Bogat in vitamina C, este benefic în prevenirea bolilor neuro - degenerative, diabet, artrita și ajută la absorbția fierului în organism.

kumquat sursă foto

Fructele kumquat sunt mici, ovale de culoare portocalie, sunt dulci - acrișoare, aromate și suculente, coaja este dulce și poate fi consumată împreuna cu fructul, mai ales pentru că are uleiuri esențiale, antioxidanți și fibre.

                kumqua sursă foto

Fructul kumquat se consumă ca atare și este folosit pentru prepararea jeleurilor și gemurilor, se servește în salate, alături de alte fructe exotice, în deserturi sau poate fi murat. Se păstrează foarte bine proaspete, zaharisite sau în sirop de zahar, sunt folosite pentru ornat prăjituri, torturi ori se pot consuma alături de înghețată. Datorita coji groase și rezistente, kumquat se conservă proaspăt, pentru a putea suporta bine condițiile de manevrare si transport. 

                dulceață de kumquat sursă foto

PRINCIPII ACTIVE

Fructele de Kumquat nu conțin colesterol, grăsime și sodiu, au un conținut redus de calorii, fiind o sursă bogată de fibre, de minerale precum magneziu, fier, calciu, seleniu, zinc sau potasiu care stabilizează tensiunea arterială, vitamine: complexul de vitamine B, care ajută la reglarea metabolismului, vitaminele: C, E, A și flavonoizi acei pigmenți care dau fructelor tonurile de roșu, portocaliu sau galben, ei au și proprietăți antioxidante.

CULTIVARE

Kumquatul este un arbust care se poate cultivă foarte bine și în ghiveci,  instalat într-o seră sau într-un balcon unde dispune de multă lumină și unde trebuie sa fie protejat de frig. Primăvara sau vară, la fiecare 2-3 ani, arbustul trebuie replantat într-un ghiveci mai mare.

                kumquatul în ghiveci susă foto

Kumquatul este mare iubitor de lumină și soare și de un pământ bine drenat, dacă arbustul este poziționat în interior, trebuie udat regulat,  fără a face excese, iarna se reduce udatul, iar vara trebuie scos afară și tratat cu "îngrășământ de citrice" o dată la doua săptămâni.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0