DESCRIERE, GENERALITATI
Leurda - Allium Ursinum - denumită în popor ai de pădure sau ai ciorăsc este unul dintre primii vestitori ai primăverii. Ea apare încă din luna martie, imediat după ce răsar ghiocei, crește în pădurile umede și umbroase de foioase din zonele de deal și munte.
Leurda are mirosul specific de usturoi, frunzele cresc din bulb, sunt de un verde deschis, alungite și foarte asemănătoare cu cele ale lăcrimioarelor, floarea este albă.
PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI
Leurda este cunoscută pentru rolul ei depurativ și diuretic, ea are capacitatea de curățire a sângelui, ficatului, stomacului și intestinelor, tot odată planta, are și proprietăți antiseptice; bactericide; antitoxice; hemostatice; hipotensive; antisclerotice; antiinflamatore; vermifuge.
Frunzele de leurda conțin, sulfura de alil, carotenoizi, vitaminele A, C, complexul de vitamine B, ulei eteric, alicină - o substanță cu proprietăți antivirale -, calciu, fier, fosfor, sodiu, natriu, cupru, adenozină - o substanță care diminuează colesterolul din sânge -.
Leurda ajută la îmbunătățirea memoriei; fluidizează sângele; tratează insomnia; îmbunătățește activitatea intestinală, oprește diareea acută și cronică însoțită de balonări și colici; ajută la vindecarea rănilor și a anumitor boli de piele; reglează hipertensiunea arterială; este benefică în procesul de recuperare după un accident vascular; tratează guturaiul; este benefică în tratarea reumatismului; ajută la vindecarea eczemelor.
UTILIZARE, RECOMANDARE
Persoanele care au o reținere față de usturoi, pot consuma frunze de leurdă, dar în cazul în care stomacul sau colonul sunt mai sensibile, leurda poate provoca stări de jenă sau crampe.
Frunzele se recoltează primăvara devreme, în martie-aprilie, înainte ca planta să înflorească, se consumă imediat, ori se păstrează la frigider în pungi de plastic, până la o săptămână, se alterează foarte ușor și prin uscare își pierd o parte din proprietăți, de aceea ele trebuie consumate proaspete.
Frunzele proaspete de leurdă se consumă primăvara, într-o cură de trei, patru săptămâni, în salate, ciorbe, piureuri în amestec cu frunze de urzică, spanac și în diverse preparate culinare aluaturi de carne, cartofi etc. poate înlocui usturoiul, frunzele mărunțite se pot consuma împreună cu iaurt sau lapte bătut, sau cu diverse produse lactate.
Sucul obținut din frunzele de leurdă se poate adăuga în diferite preparate sau se poate bea ca atare, cate unul-doua pahare pe zi, pe stomacul gol, în cure de cel puțin 20 de zile purifică vasele de sânge; stimulează activitatea hepatică și secreția biliară; este benefic în cazul tulburărilor gastrice și intestinale.
CONTRAINDICATII
Leurda nu este indicată în perioada alăptării, persoanelor cu gastrită, cu dispepsie și cu colită, deoarece poate produce, balonare, stări de greață, tulburări digestive.
Lasa un comentariu