DESCRIERE, GENERALITATI
Limeta, Lămâia verde sau Lime - CITRUS AURANTIFOLIA -, originară din India, este cultivată în toate zonele tropicale ale planetei, este o rudă a lămâii, cunoscută sub denumirea de lămâia verde, deși sunt înrudite cele două fructe sunt diferite, face parte din familia Rutaceae. Fructele de limetă, sunt mai mici, au coaja verde, cu aromă proaspătă, sunt mai grele și au pulpă mai consistentă, sucul este dulce - amărui, mai dulce și cu aromă mai proaspătă decât zeama de lămâie, deși mult mai mic, conține o cantitate dublă de suc fata de lămâie.
Arbustul de Lime are trunchiul ramificat, nu depășește 4 metri înălțime, are ramuri subțiri, unele specii au spini, este cultivat pe scara largă în Brazilia și Statele Unite.
- Frunzele sunt alterne, simple, ovale-alungite, roșiatice, la maturitate își schimbă culoarea în verde.
- Florile sunt solitare, hermafrodite, petale albe cu tenta violacee, parfumate.
- Fructele sunt rotunde, cărnoase, cresc solitare sau grupate două sau trei, 4-6 cm diametru, coaja este verde, subțire, netedă, lucioasă, pulpa este suculentă și dulceagă.
PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI, RECOMANDARI
Limeta, conține vitamina C, în concentrație mai mică decât în lămâie, vitaminele A, E, K și tot complexul de vitamine B, beta-caroten, carbohidrați, proteine, fibre, acizi organici - citric, oxalic, malic, quinic, malonic, minerale - calciu și potasiu - mai mult decât lămâia, mai conține flavonoide, saponine, glicozide, cumarine și uleiuri esențiale. Limeta conține limonin, un compus cu efect anticancerigen, care ajută la prevenirea unor tipuri de cancer - de gură, piele, stomac, sân, pulmonar etc.
Sucul de limetă ca și alte citrice are un conținut ridicat de vitamina C, calciu, potasiu uleiuri esențiale, este antioxidant, antiscorbutic, expectorant, antiseptic, diuretic, astringent, sedativ, antispastic. Sucul de limetă, este un antibiotic natural datorită proprietăților antiseptice și a vit. C, previne răceala și gripa, preventiv se poate bea suc, o dată sau de două ori pe zi, la schimbarea anotimpurilor, reduce colesterolul, ajută sistemul cardiovascular, ajută la prevenirea și tratarea hipertensiunii arteriale, previne apariția hemoroizilor, a vânătăilor, a sângerărilor gingivale și nazale.
Proprietățile sale de diuretic și antioxidant îl recomandă în obezitate, ajută la eliminarea grăsimilor, la detoxifierea organismului, menține sănătatea sistemului cardiovascular, ca diuretic este benefic în gută, artrită, reumatism, îmbunătățește digestia.
Limeta, previne osteoporoza, vit.C, stimulează sănătatea oaselor, permițând organismului să absoarbă calciu mai mult, vit.C, existentă în limetă, protejează colagenul, care face pielea frumoasă, luminoasă, cu riduri mai puține, de asemenea este esențială în sănătatea ochilor, deficitul de vit. C, duce la cataractă și la alte afecțiuni oculare.
Coaja de limetă are proprietăți febrifuge și antioxidante, este folosită pentru a aromatiza preparate de legume, fripturi și prăjituri, sucul de limetă este ideal în salate sau adăugat în apa de băut, sau în apa minerală.
Limeta este consumată în toata lumea, în băuturi, șerbeturi, gemuri, jeleuri, bomboane și este folosită la gătit.
Uleiul extras din coaja, este utilizat în concentrate pentru băuturi răcoritoare, ulei de corp și de păr, produse cosmetice, săpunuri, ape de gură, paste de dinți, deodorante etc.
Lasa un comentariu