DESCRIERE, GENERALITATI
Lobelia este o plantă anuală și perenă, rustică cu tufe compacte, cu o talie mica de 10 -25 cm, foarte apreciată mai ales pentru abundentă de flori. Lobelia este o plantă cățărătoare care prezintă o tulpină subțire, ramificată, care poate fi cultivată pentru decorarea spatiilor verzi, a teraselor, a jardinierelor și a balcoanelor, este o plantă, care iubește lumina și soarele.
Florile au culori vii, purpuriu, albastru închis pot fi și albe sau roz, în funcție de specie. Cele mai întâlnite sunt lobeliile albastre.
Lobelia cunoscută ca -TUTUNUL INDIAN -, este originar din nordul Statelor Unite, unde este foarte des întâlnit.
UTILIZARE, CALITATI MEDICINALE
Este folosit pentru a trata astmul, tusea, bronșita și alte afecțiuni ale aparatului respirator, digestiv sau nervos, dar și pentru a scăpa de dependența de fumat. Consumată în cantități ridicate, lobelia este toxică, provocând chiar moartea la pacienții cardiaci sau cu sensibilitate la tutun.
Tutunul indian are proprietăți asemănătoare cu ale nicotinei, chiar dacă, din cauza toxicității lui, este recomandat cu precauție, el este benefic pentru fumători deoarece curăță arterele pulmonare și alungă pofta de fumat.
Se recomandă infuzia, se pune o jumătate de linguriță de plantă uscată, la o cană de apă fierbinte, se lasă la infuzat 15 minute, se bea de trei ori pe zi.
Tinctura este și ea benefică, o picătură pusa pe limba atunci când pofta de țigara este mare, inhibă dorința de a fuma.
FACTOR CURATIV, PRINCIPII ACTIVE
Planta este bogată în alcaloizi, de aceea în scop terapeutic se folosesc frunzele, mugurii, tulpina, florile și semințele, se păstrează prin uscare, în locuri uscate și bine aerisite, la umbră și se păstrează în săculeți de hârtie sau material, timp de maxim doi ani.
Mugurii uscați, sunt un bun remediu în tratamentul unor afecțiuni respiratorii, astmului, bronșitei, tusei convulsive, în stimularea funcției glandelor suprarenale a unor boli de natură infecțioasa.
CULTIVARE
Lobelia se înmulțește prin semințe, foarte mici și lucioase care se seamănă la sfârșitul lunii februarie. Când plantele au 1-2 frunzulițe se răsădesc în lădițe sau direct în gradină la o distanță de 14-22 cm.
PRECAUTII
Lobelia, datorită unor substanțe din compoziția ei, este considerată de către specialiști o planta otrăvitoare.
Planta se folosește doar la recomandarea unui medic specialist și în dozele stabilite de acesta.
Nu este recomandată persoanelor cu hipertensiune arterială, boli de inimă, dificultăți în respirație sau sensibilitate la tutun.
Supradoza de lobelia poate poate duce la scăderea tensiunii arteriale, la probleme respiratorii, chiar și la comă, în cazuri extreme poate duce la moarte.
Lasa un comentariu