DESCRIERE
Loboda - Atriplex hortensis - plantă anuală, comestibilă se înmulțește prin semințe, se cultivă în grădini atât toamna cât și primăvara datorită rezistenței la temperaturi scăzute. Este înaltă, are o tulpină simplă sau ramificată, frunzele sunt mari aproape triunghiulare, în funcție de specie pot fi galbene, verzi sau roșu-violaceu și sunt catifelate.
FACTOR CURATIV
Se recoltează planta întreagă, prin smulgere, când încă este tânăra și fragedă.
Frunzele sunt comestibile cu gust acrișor. Se folosesc proaspete dar și congelate, pentru că își păstrează proprietățile și gustul.
UTILIZARE
Consumată gătită, mai ales în ciorbe, borșuri sau plăcinte, lobodă pierde o parte din vitamine și nutrienți. De aceea loboda este mult mai benefică în stare proaspătă în salate sau garnituri negătite.
PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI
Loboda conține vitamina C, într-o cantitate de aproape două ori mai mare decât kiwi și lămâia, conține fier și cantități însemnate de vitamina K, care ajută la creșterea rezistentei vaselor sanguine și la reducerea riscului de accident vascular.
Planta conține minerale, glucide, celuloză, proteine, pigmenți clorofilieni și carotenoizi care ajută organismul să se refacă, are efecte laxative și este diuretica; depurativa; remineralizanta; vitaminizanta; emolienta și calmanta.
De asemenea este o sursă importanță de calciu și beta-caroten, un antioxidant foarte puternic.
Frunzele purpurii ale lobodei sunt și o sursă importantă de magneziu și potasiu, două minerale importante pentru sănătatea inimii și a mușchilor, este bogată în fibre alimentare, extrem de importante pentru organism, consumul de loboda reduce riscul de afecțiuni cardiace, constipație sau diabet.
Loboda previne și înlătură astenia de primăvară; are efect mineralizant și vitaminizant. Ajută la detoxifierea generala a organismului; încetinește procesul de îmbătrânire; îmbunătățește circulația sângelui; purifică sângele și previne formarea de cheaguri de sânge; este benefică în tratarea unor afecțiuni precum acnee, astm, chisturi ovariene sau alergii.
PRECAUTII
Persoanele care suferă de litiaza renală, trebuie sa consume loboda în cantități mici deoarece conține acid oxalic.
Lasa un comentariu