Mango - un fruct sacru

GENERALITATI

Mango este originar din India și este considerat un fruct sacru. Arborii sunt mari, stufoși și veșnic verzi, frunzele sunt roșiatice când sunt tinere și de un verde intens, lucioase, la maturitate, arborii pot ajunge până la 300 ani și încă sa mai rodească. 

Fructul de mango este foarte dulce și aromat, când este copt coaja are o culoare portocalie – roșiatica.

mango sursă foto

PRINCIPII ACTIVE, GENERALITATI

Specialiștii recomandă consumul de mango pentru numeroasele beneficii asupra sănătății organismului, fructul mango este bogat în fibre, antioxidanți, vitaminele A, C, E, B6, K, în Cu, potasiu, are 17 aminoacizi, Omega 3 și 6, Zinc, pectine, amidon.

              mango  mango

             sursă foto                                          sursă foto

Prin aportul sau de potasiu, mango favorizează echilibrul activității musculare și al activității cardiace. Datorită conținutului bogat de enzime, fructele de mango stimulează digestia, ele putând fi astfel folosite în dieta celor care doresc sa slăbească; consumat înainte de masa oferă senzația de sațietate și astfel aportul alimentar va putea fi redus. În același timp, fructele de mango ajută în prevenirea cancerului de colon, mai ales în cazul celor care suferă de o carență de fibre.

UTILIZARI

Mango se folosește crud în salate, conservat este adăugat în deserturi, sosuri, mâncăruri cu carne; nectar, uscat-în bucătăria asiatică se folosește ca și condiment. Din pulpa fructului de mango se prepara: jeleuri, înghețate, gemuri.

Fructul necopt dres cu sare și miere de albine, este folosit în indigestii, dizenterie, dispepsii, probleme gastro - intestinale, este benefic în problemele bilei, întărește secreția intestinală și ficatul. Fructul de Mango copt este un bun diuretic, laxativ, ne înviorează, ne reduce pofta de mâncare, întărește mușchiul inimii, este benefic contra mâncărimilor la ochi și a uscăciunii ochilor.

              fruct mango necopt sursă foto

Frunzele sub formă de infuzie sau uscate și pisate (2 lingurițe pe zi) sunt folositoare în caz de diabet.

CONSERVARE

Fructele necoapte se păstrează în pungi de hârtie la temperatura camerei, iar cele coapte la frigider, miezul de mango se păstrează bine în pungi la congelator, feliile uscate se mănâncă ca și chipsuri.

Preparatele cu mango se pot achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI.

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0