DESCRIERE, GENERALITATI
Maselarita - HYOSCYAMUS NIGER - are miros neplăcut, care dispare după uscarea plantei, crește de la munte până la câmpie, se cunoaște și sub numele nebunarița, măselar buruiană de măsele, bob, bolunditoare, ciumască, masalari, face parte din familia Solanaceelor. Este o planta TOXICĂ.
Tulpina este groasă, frunzele sunt păroase, lungi, ovale, așezate împrejurul tulpini.
Florile sunt de culoare galben-deschis, conțin atropina - este un alcaloid folosit ca și antispastic, dar este folosită și în oftalmologie pentru dilatarea pupilei. Fructul de măselariță este o capsulă care conține foarte multe semințe.
FACTOR CURATIV
Măselarița, înflorește din luna iunie până în septembrie. În scop medicinal se folosesc frunzele, ramurile tinere și semințele, sub formă de infuzie, tinctură, decoct, sirop.
Planta, se recoltează când apar primele flori, semințele se recoltează în luna septembrie când ajung la maturitate.
PRINCIPII ACTIVE SI PROPRIETATI
Măselarița conține alcaloizi tropanici hiosciamina; scopolamina; uleiuri; colina; atropina, datorita conținutului sau, este utilizată în industria farmaceutică.
Preparatele folosite din măselariță au bune efecte sedative; hipnotice; antinevralgice; antispasmodice.
Sunt folosite în stări de agitație, în boli de nervi; astm bronșic; astenie; în probleme, gastrice, veziculare, esofagiene, intestinale; dureri reumatice; nevroze; boala Parkinson; anxietate; guta; nevralgii faciale; tuse iritativă; ulcer; tremurul mâinilor.
CONTRAINDICATII
Utilizarea preparatelor din măselariță, se face numai sub îndrumarea medicului, deoarece măselarița este foarte toxica. Consumul neavizat medical, poate determina convulsii, depresie, paralizie, efecte halucinogene.
Intoxicația cu măselarița se recunoaște prin uscarea gurii, sete puternică, amețeală, dureri de cap, veselie exagerată, câte odată accese de furie, accelerarea pulsului.
Lasa un comentariu