Matraguna – delir si halucinatii

GENERALITATI

Matraguna - Atropa Belladona - este plantă erbacee, perenă, face parte din familia Solanaceae. Apare și sub denumirea de beladona, cireșele-morții, mutrea-diavolului, doamna-codrului, doamna-mare, cireasa-lupului, iarba-codrului, tilidonie crește în păduri umbroase, în poieni și în pădurile de fag din regiunile muntoase.

mătrăguna sursă foto

DESCRIERE

Tulpina, poate ajunge la înălțimea de doi metri, frunzele sunt ovale, dispuse alternativ la bază ramurilor și cresc perechi în partea superioară, una fiind mult mai mare decât celelalte, florile sunt brun-violete sau roșcate, înflorește în iunie-august, iar fructele sunt niște bace sferice care conțin multe semințe, sunt verzi și spre maturitate ajung negre, lucioase și foarte suculente.

              mătrăguna plantă sursă foto

Avertizare

Matraguna, se administrează numai sub stricta supraveghere și cu prescripție medicală.

Este una dintre cele mai toxice plante, atât fructele cât și frunzele sunt extrem de toxice, consumarea fructelor care sunt foarte îmbietoare, duce la halucinații, pupile dilatate, sensibilitate la lumină, dureri de cap, erupții ale pielii, convulsii și chiar la moarte, din cauza problemelor de respirație care apar și al ritmului alert al inimii.

Utilizarea, extractelor sau a preparatelor pe bază de matragună poate fi mortală fără îndrumarea medicului, mătrăguna nu se va utiliza decât după prescripție medicală.

CALITATI MEDICINALE

În scop terapeutic de la matragună se folosesc frunzele și radacina.

               frunze mătrăgună sursă foto                                                         

Substanțele active pe care le conține sunt: atropina; scopolamina; beladonină, aceste substanțe sunt niște alcaloizi, toată planta conține, o cantitate mare de alcaloizi, care sunt toxici și foarte otrăvitori.

Cu toate acestea, matraguna este o plantă medicinală importantă, având acțiune antispastică; antiasmatică; vasodilatantă; astfel preparatele și extractele din această plantă sunt folosite în terapii tradiționale, în medicina și în industria farmaceutică.

Frunzele se culeg, in perioada de înflorire, în luna iunie și se pun la uscat în loc uscat, la umbră, au coloarea verde-închis și miros caracteristic, de narcotice.

Radacina plantei se scoate din pământ toamna, se curață de pământ, se taie în bucați și se pune la uscat într-un loc uscat, aerisit la umbră.

            rădăcină mătrăgună sursă foto

Este utilizată în tratarea astmului bronșic; este benefică în buna funcționare a cailor biliare și urinare; în ulcerul gastric și duodenal, radacina de matragună ajuta în tratamentul bolii Parkinson; totodată este folosită ca și antidot în intoxicațiile cu ciuperci.

Este utilizată în tratarea bolilor cardio-vasculare, precum și în oftalmologie, toate extractele din aceasta plantă acționează cu desăvârșire asupra sistemului nervos.

Tinctura de mătrăgună este folosită ca și remediu pentru afecțiunile tractului gastro-intestinal. Doza trebuie stabilita de medicul specialist.

 

 

sursă foto cover

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
4
Marin
Bună ziua,
Am un teren pe care creste matraguna.
Pentru cei interesati
Marin
0766209462
G.
Dată fiind toxicitatea, în România este permisa cultivarea si vânzarea?
Bianca
Buna, eu nu am, incercati la plafar sau in piata.
ancuta
buna ziua, sunt interesata sa cumpar matraguna ca planta intreaga in cazul in care aveti de vanzare .