GENERALITĂȚI, DESCRIERE
Măcrișul iepurelui (Oxalis acetosella), este o plantă perenă originară din Europa si Asia. Îl mai întâlnim în limbajul popular și sub denumirile de măcrișul-cucului, măcrișul-de pădure, măcrișul-păstoresc, măcrișul caprei, trifoiu-acru, pita-cucului, etc. Măcrișul-iepurelui este întâlnit în pădurile de foioase și conifere, unde acoperă solul ca un covor cu frunze având o culoare verde deschis, presărat cu flori albe, delicate. Este foarte des confundat cu trifoiul, dar Măcrișul-iepurelui are frunzele fine mai mici, mai moi, acestea având un gust foarte plăcut puțin acrișor.
Frunzele de Măcrișul-iepurelui se folosesc doar în stare proaspătă, însă se pot păstra la frigider până la 7 zile în pungă păstrându-și prospețimea, doar florile se usucă și pot fi întrebuințate în diverse amestecuri ca reconfortant și stimulent al digestiei.
FACTORI CURATIVI ȘI PROPRIETĂȚI
Măcrișul-iepurelui este bogat în ingrediente active astfel, frunzele, florile și tulpina, sunt bogate în oxalați de potasiu, vitaminele C, A, PP, K, E, fier, magneziu, beta-caroten, fosfor, potasiu, sodiu, saponine, antrachinone, etc., iar în rădăcina este bogată în substanțe saponine, antrachinone, taninuri, etc. Datorită numărului mare de substanțe active Măcrișul-iepurelui este folosit în medicina europeană și medicina tibetană. Poate fi consumat sub formă de suc, în salate sau ca atare. Frunzele Măcrișului-iepurelui sunt folosite doar în stare proaspătă, putând fi păstrate la frigider până la 7 zile în pungă păstrându-și prospețimea, doar florile se usucă și pot fi întrebuințate în diverse amestecuri ca reconfortant și stimulent al digestiei.
Măcrișul-iepurelui este recomandat în tratarea unor probleme digestive, ale tractului urinar, pulmonare, afecțiunilor renale, etc.
INDICATII TERAPEUTICE
De obicei, Măcrișul-iepurelui se folosește în timpul sezonului, atâta timp cât îl găsim în stare proaspătă, cu următoarele beneficii:
Măcrișul-iepurelui consumat sub formă de ceai, doza fiind de 2 cești pe zi ne ajuta la:
- înlăturarea arsurilor la stomac (pirozisul),
- înlăturarea tulburărilor hepatice și a celor digestive ușoare,
- contra icterului,
- contra nefritei,
- contra erupțiilor cutanate,
- contra viermilor intestinali,
Consumat sub formă de suc, doza fiind de 3-5 picături o dată la o oră, diluate în ceai de plante sau apă, ajută la:
- cancerul incipient de stomac,
- tumorile și ulcerațiile canceroase interne și externe,
- în caz de febră,
- intoxicațiile cu mercur, arsenic, aici se consumă o doză unica de 100 ml, și apoi din oră în oră. 3-5 picături,
- astenia de primăvară, inapetență,
- boli hepatice cronice, unde sucul de Măcrișul iepurelui se combina cu suc de păpădie și se consumă 50 ml din fiecare suc amestecate,
- în boala Parkinson, se consumă 3-5 picături într-o infuzie de coada șoricelului,
- în inflamația gurii și gingiilor, gura se clătește de câteva ori pe zi cu suc.
Consumat în stare crudă în salate sau ca atare ne ajută:
- digestie dificilă,
- revitalizează organismul,
- combate astenia de primăvară,
- întărește sistemul imunitar.
PREPARARE
Prepararea ceaiului: 1 lingură de frunze proaspete de Măcrișul-iepurelui, se pun în ½ l de apa clocotită și se lasă la infuzat, apoi se strecoară și se consumă.
Prepararea sucului proaspăt: Sucul proaspăt se obține cu ajutorul storcătorului electric.
CONTRAINDICAȚII, PRECAUȚII
Dacă doza consumată de Măcrișul-iepurelui depășește 100 g pe zi poate produce leziuni renale, lipsa de Ca, amețeală.
Este interzis consumul de Măcrișul iepurelui în cazurile de litiază renală, boli de plămâni grave, în astm, sensibilitate gastrică, gută, artrită.
Prezentul site este in scop informativ si educativ, el nu inlocuieste tratamentul si prescriptiile medicului specialist.
https://www.terapiinaturiste.ro/plante-medicinale.php?planta=macrisul-iepurelui
https://www.revista-stil-de-viata.com/plante-medicinale/macrisul-iepurelui
Lasa un comentariu