GENERALITATI
Menta face parte din familia LAMIACEAE și este răspândită aproape în întreaga lume, alături de alte plante aromatice: levănțica, cimbrul, salvia, cimbrișorul etc.
Menta este cunoscută și sub denumiri populare: izma, izmă creață, nintă, menta broaștei, iarb neagră, iarbă creață, are un gust mentolat mai puternic dacă planta este proaspătă decât dacă este uscată. Menta tămăduitoare, care se folosește în tratarea diferitelor afecțiuni, cunoscută în multe țari ale lumii mai ales pentru efectul sau răcoritor, nu crește spontan, ci doar în grădini, îngrijită de om, unde se înmulțește foarte ușor și repede.
Menta face parte dintre cele mai cunoscute plante medicinale și asta datorită aromei deosebite dar și a beneficiilor pe care le aduce pentru sănătate.
PROPRIETATI
Are proprietăți sedative, dezinfectante și cicatrizante și poate fi folosită în problemele tubului digestiv, respiratorii, ficatului, vezicii biliare, circulației și lista poate continua.
PREPARATE, RECOMANDARI
Ceaiul de mentă are un efect calmant și stimulează digestia. O ceașca de ceai după masă are puterea de a reduce contracțiile musculare care provoacă gaze și balonări abdominale având și acțiune antifermentativă este recomandat în cazul toxiinfecțiilor alimentare, ceaiul de menta este recomandat și în stări de oboseală și stres datorită efectului calmant pe care îl au mentolii asupra centrilor agresivității.
Datorită proprietăților decongestionante, expectorante și astringente, ceaiul de mentă ameliorează gâtul iritat, tusea și eliberează căile respiratorii. Pentru a trata congestia nazală, sinuzita, răceala sau astmul, putem inhala vaporii rezultați de la ceaiul de mentă. Inhalațiile se fac prin adăugarea a 10 picături de ulei volatil în 100 ml apă fierbinte. Prin vaporizare și inspirare pe nas, mentolul și uleiul de mentă prezintă o acțiune antiinflamatoare la nivelul sinusurilor frontale și maxilare. Această plantă are efecte vasodilatatoare la nivelul mucoasei nazale.
Dacă suferi de migrene sau dureri de cap, unge-te în zona frunți și a tâmplelor cu o picătură de ulei de mentă.
Menta te scapă de balonare și contrar celor spuse de neștiutori, menta nu constipă așa că, după o masa copioasă, o cană de ceai de menta e tot ce-ți trebuie pentru a stimula digestia și a evita sau scapă de balonare. Ceaiul de mentă poate, de asemenea, să amelioreze tulburările gastrointestinale și să trateze toxiinfecțiile alimentare.
Ceaiul de mentă este unul din cele mai populare infuzii, fiind foarte răcoritor și un aliat de nădejde în prevenirea și tratarea a numeroase afecțiuni. - Reduce stresul având o puternică acțiune antistres.
Băut înainte de culcare, ceaiul de mentă va ajută să va relaxați și induce starea de somn.
Ceaiul de mentă este bogat în nutrienți: FOSFOR, vitamina B, calciu aceștia stimulează și întăresc sistemul imunitar. Unul din cele mai cunoscute beneficii ale ceaiului de mentă este acela că tratează greața ce apare după masă, sau care este datorata călătoriilor sau sarcinii. Menta se folosește în produsele de îngrijire orala, ajutând la prevenirea bolilor cavității bucale și a respirației urât mirositoare.
Consumul regulat al ceaiului de mentă are și alte efecte benefice:
- reduce pofta de mâncare,
- reduce erupțiile cutanate,
- stimulează inteligența,
- controlează evoluția herpesului.
Doza recomandată de ceai de mentă la adulți este de 3-6 g de frunze uscate infuzate într-o jumatate de litru de apă, timp de 3 – 5 minute.
Deoarece principalul ingredient activ este mentolul, înainte de a bea ceai de mentă trebuie sa fiți siguri ca nu sunteți alergici la aceasta substanță. Este important să consultați medicul daca sunteți predispus la alergii sau aveți astm.
RECOLTARE
Menta se culege pe vreme însorită, prin tăierea cu foarfeca a părților aeriene, adică tulpina cu tot cu frunze, cu puțin înainte ca planta să înflorească.
Preparatele cu menta se pot achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI, AICI.
Lasa un comentariu