GENERALITATI
Nasturelul - Nasturtium officinale - este o plantă erbacee, perenă, care crește în mod spontan în locuri cu multă umezeală, pe lângă izvoare, râuri, mlaștini, pe malul bălților. Nasturelul este cunoscut drept măcriș de baltă, năsturaș sau creson de apă, se înrudește cu ridichea, se procură din flora spontană, fiind utilizat ca plantă, aliment și condiment.
Lăstarii tineri, precum și frunzele năsturelului, se recoltează primăvara în lunile martie - mai, în această perioadă se poate face o cură de năsturel care se consumă numai proaspete sub formă de salată sau suc, planta nu se poate păstra prin conservare.
PROPRIETATI SI BENEFICII
Nasturelul are gust plăcut, aromat și ușor picant. În tratamente naturiste, se folosește doar planta verde, proaspătă, deoarece prin uscare substanțele active se distrug.
Nasturelul are proprietăți diuretice, depurative, afrodisiace, vitaminizante, expectorante, fiind o valoroasă plantă medicinală de primăvara.
Nasturelul este recomandat ca remediu natural în curele de primăvară; în convalescență; în tratamentul bolilor de piele, fiind foarte benefic în acnee; în tratamentul bronșitelor; constipației; bolilor de rinichi; anemiei; anorexiei; asteniei; tuberculozei; gingivitelor; paradontozei; herpesului vaginal.
Frunzele stimulează eliminarea toxinelor prin urină și îmbunătățește digestia.
Planta conține iod și vitamina C, fiind benefică în asteniile de primăvară, iar sucul ei are efect de antidot împotriva nicotinei, ajută și la scăderea glicemiei în diabetul zaharat, dacă se consumă în mod constant, năsturelul inhibă dezvoltarea cancerului la sân.
Nasturelul conține protide, hidrați de carbon, cantități mari de săruri minerale: fier, magneziu, fosfor, iod, calciu, arsen, cupru, zinc, sulf, vitamina C, E vitaminele A, B1, B2, niacină.
UTILIZARE
La fel ca și celelalte plante comestibile de primăvară și năsturelul, după ce înflorește devin amărui, de aceea frunzele de năsturel, se culeg tinere, înainte de înflorire.
Se consuma proaspete în salate, garnituri sau suc obținut prin stoarcere. Tăiate mărunt, frunzele condimentează diverse preparatele reci, în special pe cele pe bază de lapte, frunzele au un gust aromat, acrișor și ușor picant.
Năsturelul nu poate fi conservat nici prin uscare, nici prin congelare, pentru ca iși pierde proprietățile; la fel gătit termic, planta își pierde o parte din calități, depozitat in frigider,rezistă patru zile.
CULTIVARE SI RECOLTARE
Năsturelul se cultivă foarte ușor din semințe. Solul trebuie sa fie umed, se însămânțează în martie-iunie, germinarea se face între 7 și 21 de zile, la o temperatură de 15-21 de grade.
Recoltarea se face, prin tăierea vârfurilor plantei cam 6-7cm, frunzele sunt mici, ovale de un verde tare, sunt foarte suculente, se adună din iunie până în octombrie. Nu este o plantă pretențioasă, dar are nevoie de un sol umed în permanență.
Florile sunt mici albe apar în timpul verii, care se transforma în capsule mici, care conțin două rânduri de semințe. Semințele coapte sunt, comestibile.
Năsturelul se poate cultiva și în ghiveci.
Lasa un comentariu