DESCRIERE, GENERALITATI
Nuca pecan, este originară din America de Nord, Pecanul - Carya illinoinensis -, este o specie de arbore fructifer care se înrudește cu nucul. Miezul de pecan, au o aromă bogată de unt, foarte apreciată de vegetarieni, are o dulceață mult superioară, sortimentelor de nuci, sau sâmburi, este deosebit de apreciat, datorită concentrației mari de grăsimi polisaturate, și de antioxidanți.
Pecanul, se consumă ca atare, în stare proaspătă dar nu mai mult de 5 bucăți pe zi fiind foarte bogate în calorii, sărate, prăjite, se pot consuma în salate de fructe - struguri, portocale, ananas -, se folosesc pentru a prepara deserturi dulci, în înghețate, bomboane, prăjituri și în tot felul de alte preparate.
Prin presarea la rece a miezului de pecan se obține uleiul de pecan, care în țările de origine este foarte mult folosit pentru aromatizarea salatelor, ca și condiment pentru carnea pregătită la grătar, pentru pește, este utilizat în industria de cosmetice și de medicamente este un ulei foarte sănătos - protejează inima și reduce colesterolul rău din organism.
PRINCIPII ACTIVE
Nuca de pecan este un fruct oleaginos, foarte bogat în lipide - are valoarea energetică ridicată -, conține proteine într-un procent mult mai mare decât în nuci, antioxidanți, mai mulți decât în nucă și în alune, are un conținut bogat de minerale - fier, cupru, fosfor, calciu, magneziu -, vitamine A, C, E, grupul vitaminic B - B1, B2, B3, B5, B6 -, fibre, carbohidrati.
Consumul de nuci pecan, este benefic pentru organism
- ajută la reducerea colesterolului, datorită conținutului de acid oleic,
- reglează nivelul lipidelor și reduce riscul apariției unor boli cardiovasculare,
- reduce riscul apariției a diferite forme de cancer, datorită conținutului de acizi grași, și a vitaminei E, necesara ca și antioxidant care întărește pereții vaselor de sânge,
- ajută la buna funcționare a sistemului nervos, grație vitaminelor grupului B, și ajută la transmiterea impulsurilor nervoase,
- reglează digestia,
- detoxifică organismul,
- protejează vederea, oasele, dinții, regenerează pielea datorită conținutului mare de vitamina A,
- reduce riscul de formare a calculilor biliari.
La noi în țară nucile pecan sunt importate numai decojite, se găsesc în toate magazinele naturiste, se recomandă consumul în stare crudă, tratate termic pierd din cantitatea de vitamine și cresc procesele oxidative.
Nucile pecan, deși sunt foarte gustoase, și cu multe avantaje pentru organism, trebuie consumate cu măsură, - 100 de grame de miez, conține aproximativ 700 de calorii.
Nuciile pecan se pot achizitiona de la magazinele natursite sau online AICI.
Lasa un comentariu