GENERALITATI
Otetul, este cunoscut de mii de ani in toata lumea, ca un condiment in prepararea mancarurilor, un produs pentru curatenie si dezinfectare si un remediu benefic pentru sanatate.
Otetul, este acid acetic diluat in apa, se obtine printr-un proces de fermentatie naturala in doua etape separate in care microorganisme inofensive, nedaunatoare, transforma zaharurile in acid acetic,
- primul este procesul de - fermentatie alcoolica -,- in care drojdiile transforma zaharurile naturale in alcool,
- apoi urmeaza procesul de - fermentatie acida,- bacterii specifice "acetobacter", transforma alcoolul in acid.
Pentru a se obtine produsul finit, otetul sufera un proces de filtrare si amestecare pentru reglarea aciditati si a tariei.
Otetul este format din apa, acid acetic , minerale si vitamine acestea sunt cele care creaza aroma si culoarea tipului de otet, este unul din cele mai versatile produse, sortimentele de otet variaza in functie de tipul de alcool folosit.
- otetul alimentar este cel care se obtine in urma procesului de fermentatie naturala a vinului natural alterat alb sau rosu, din plamada de malt, must de mere, alte fructe si cereale, are o concentratie de 5-18% acid acetic, se foloseste ca atare, ca si condiment sau pentru conservare la muraturi sau alte produse alimentare, cel mai apreciat dupa calitatile gustative este otetul de vin si din malt, otetul de mere este apreciat ca unul din cele mai vechi medicamente,
- otetul de masa este mai diluat 5-8% acid acetic, iar pentru muraturile din comert otetul are concentratie mai mare, o alternativa a otetului clasic, destul de cunoscuta este - otetul-balsamic- care se obtine in urma procesului de fermentatie a mustului si se pastreaza pina la o vechime de 12 ani.
PROPRIETATI SI BENEFICII
Otetul este recunoscut pentru calitatile sale nutritionale, medicinale, pentru capacitatea de curatare si dezinfectare.
Otetul pastreaza multe din proprietatile materiei prime din care este obtinut,- antioxidanti, vitamine, minerale, enzime, fitonutrienti, acizi organici, cantitati mai mari sau mai mici de zaharuri-, etc. In afara de calitatile sale nutritionale, de puterea de curatare si dezinfectare, otetul aduce si nenumarate beneficii sanatatii:
- creste imunitatea si rezistenta organismului, actionand ca un dezinfectant si bactericid, combate infectii ale gatului, tractului digestiv, distruge ciupercile si bacteriile,
- reduce glicemia,- este eficient in reducerea nivelului zaharului din sange,
- creste senzatia de satietate, benefic in dietele pentru slabit, - dar Flavia Manole, nutritionist, - afirma ca "nu exista suficient de multe date care sa ateste faptul ca, într-adevar, otetul alimentar este responsabil de producerea scaderii în greutate. Singura optiune valabila pentru scaderea ponderala ramâne sportul, alaturi de o dieta bine controlata"-,
- reduce tensiunea arterial,
- scade febra,-frectii usoare cu otet-,
- amelioreaza si calmeaza intepaturile de insect,
- masajul cu otet calmeaza durerile musculare,
- combate transpiratia, curata pielea de sebumul in exces, lasa tenul fin si stralucitor.
OTETUL IN ALIMENTATIE
Otetul se foloseste in sosuri, pentru a da gustul "acru" preparatelor din carne, legume, in dressing-uri, marinate, direct in diferite salate,- salata verde, salate asortate de legume etc.-, la conservarea legumelor, la muraturi, etc.- gustul acru pe care il da retetelor in care este folosit este unul din cele "cinci gusturi de baza", care da savoare diverselor preparate-.
RECOMANDARI
Inainte de a incepe o dieta cu otet trbuie consultat medicul nutritionist.
Fiind un aliment acid, otetul poate duce la aparitia gastritei, consumat pe termen prea lung, otetul poate scadea nivelul potasiului din oase, nefiind benefic pentru persoanele care sufera de osteoporoza.
Prezentul site este informativ si educativ, el nu inlocuieste prescriptiile medicale.
Lasa un comentariu
piese originale ford
piese originale ford
Good works.
Piese auto Ford Fiesta Mk6
Good works.
piese auto online