GENERALITATI
Otetul balsamic, apreciat ca fiind unul dintre cele mai bune si mai sanatoase licori, este originar din Italia, unde din timpuri vechi se cunoaste secretul acestei bauturi cu insusiri uluitoare, datorita beneficiilor pe care le aduce sanatatii a devenit extrem de popular in intreaga lume.
Otetul balsamic, se obtine dintr-un soi de struguri albi, mustul se fierbe si se pastreaza un timp indelungat mutandu-se la intervale de timp in butoaie confectionate din diferite soiuri de lemn de la care otetul imprumuta aroma.
Otetul balsamic, poate fi invechit de la cel putin 3 ani pana la maxim 100 de ani, otetul cu vechimea cea mai mica, este un condiment care da o aroma deosebita salatelor, este folosit in preparate culinare,- paste, sosuri, risotto -, peste 10 ani este utilizat in cantitati mici pentru a da aroma fructelor , carnurilor, este topping pe inghetate, consumat singur este un bun digestiv, cu cat este mai lunga perioada de invechire cu atat creste clitatea acestui elixir.
PROPRIETATI, BENEFICII
Otetul balsamic este mai gustos si mai bogat in nutrienti decat otetul de mere sau vin, intareste sistemul imunitar, stimuleaza digestia, reduce colesterolul, are proprietati anti imbatrinire, regleaza tensiunea arteriala, combate osteoporoza, ajuta in dietele de slabire.
- amelioreaza disfunctiile digestive, imbunatateste digestia si grabeste metabolismul, datorita continutului mare de "pectina"- o fibra solubila in apa-, si a numeroase minerale,- fier, bor, potasiu -, care dau o stare de bine organismului si care ajuta la prevenirea multor afectiuni,
- confera senzatia de satietate si suprima apetitul contribuind la scaderea in greutate si la eliminarea toxinelor, fiind benefic in dietele pentru slabit,
- datorita continutului de acizi grasi Omega3 si acizi alpha linoleici, otetul balsamic ofera protectie impotriva bolilor de inima,
- combate cancerul, datorita numarului mare de antioxidanti,- in special beta-carotenul care anihileaza radicali liberi si stimuleaza sistemul imunitar al organismului,
- incetineste procesul de imbatrinire datorita continutului de aminoacizi, previne si calmeaza efectele osteoporozei, amelioreaza durerile de cap,
- regleaza glicemia, datorita acidului acetic din component,
- folosit extern, ajuta la ameliorarea si tratarea ranilor, a diferite infectii, laringite, faringite, este benefic in stari de lesin.
Otetul balsamic, utilizat in cadrul unei diete alimentare alunga oboseala, energizeaza organismul, ajuta la controlul greutatii pentru cei care lupta cu kilogramele in plus.
Prezentul site este in scop informativ si educativ, el nu inlocuieste prescriptiile si recomandarile medicului specialist.
http://www.csid.ro/health/sanatate/otetul-balsamic-elixirul-dietei-mediteraneene-5093146
Lasa un comentariu