Articole

Uleiul esential de seminte de Morcov - un ulei anti-imbatranire, antirid, anticelulitic....

DESCRIERE, GENERALITATI

Uleiul esențial de semințe de morcov, se extrage printr-un proces de distilare cu vapori de apă, din semințele uscate ale morcovului sălbatic sau din planta uscată, și nu din morcovul cultivat în gradină.

Morcovul sălbatic - daucus carota -, cunoscut încă din antichitate pentru calitățile lui tămăduitoare, este o plantă anuală sau bianuală, cu rădăcina pivotantă, suculentă, de culoare galbenă, tulpina crește înaltă până la 0,80-100 cm, este acoperită de perișori, ramificată în partea superioară, foarte rezistentă, frunzele sunt verzi, păroase, înflorește din luna iunie până în septembrie, florile sunt dantelate albe, grupate în inflorescențe sub formă de umbrelă.

Otetarul rosu - o planta decorativa, cu un aspect deosebit

GENERALITATI

Oțetarul roșu - RHUS TYPHINA -, este un arbust exotic originar din America de Nord, face parte din familia Anacardiaceae, la noi crește ca și specie decorativă în zonele de deal și câmpie, în parcuri și grădini. Este o specie rezistentă la condițiile climaterice de secetă sau îngheț, îi place căldura soarelui, dar se dezvoltă bine și într-o zonă mai umbroasă, foarte rezistentă la poluare, crește și pe solurile nisipoase, calcaroase, soluri sărace.

Barba - Caprei - o iarba bogata in substante nutritive

GENERALITATI

Barba - Caprei, denumiri populare - iarba viperei, rădăcina șarpelui, salată de iarnă, salsify, scorzonera, tragopogon, la noi sunt cultivate mai multe varietăți de barba-caprei, care aparțin familiei Asteraceae, acestea fac parte din genul - Tragopogon, și din genul Scorzonera, au aspectul asemănător, cultivarea, recoltarea și consumul se face aproape la fel.

Plantele din genul tragopogon sunt plante bienale, numărul de varietăți care îl alcătuiesc este în jur de 140, cele mai populare sunt

Castanul salbatic - un remediu eficient in combaterea si prevenirea multor afectiuni

DESCRIERE, GENERALITATI

Castanul salbatic - AESCULUS HIPPOCASTANUM -, denumiri populare  - castan porcesc, afghistin, ghistin -, este un arbore ocrotit prin lege, care crește cultivat în scop ornamental, prin parcuri și grădini amenajate în spatii libere, pe marginea aleilor din orașe, este originar din India, Caucaz, și nordul Asiei și aparține familiei Sapidacee.

Castanul sălbatic sau porcesc, este un copac exotic, rămuros, cu coroana foarte bogată care ajunge până la 20-30 de metri înălțime. Trunchiul și ramurile bătrâne, sunt acoperite cu o coajă groasă, solzoasă, ramurile tinere au o coajă brună, mugurii care apar primăvara sunt mari, cleioși și bogați în rezine.

Castane comestibile - aliment si medicament

DESCRIERE, GENERALTATI

Castanul - CASTANEA SATIVA -, denumit și castanul dulce, castanul bun, este un arbore originar din Europa și din Asia Mică, face parte din familia Fegaceaela, la noi se cultivă în livezi sau crește pe marginea drumului mai ales în județul Maramureș.

Castanul comestibil este un arbore cu trunchiul gros, acoperit cu o scoarță netedă cenușie, brăzdată de multe șanțuri și crăpături, poate atinge înălțimea de 20-30 de metri, frunzele sunt lungi, oval arcuite și adânc crestate, florile sunt mici albe, apar la începutul verii, iar în iunie-iulie se transformă în mâțișori lungi, florile sunt monosexuate,- cele masculine sunt așezate în partea superioară, a castanului, iar cele feminine în partea inferioară, din această toamnă se dezvoltă fructele care sunt protejate de o coajă țepoasă, galben-verzuie, care se deschide pe măsură ce fructele de culoare maronie se coc.

Baraboiul - un tubercul comestibil, uitat in timp

DESCRIERE, GENERALITATI

Baraboiul - CHAEROPHYLLUM BULBOSUM -, denumiri populare - baraboi, alunele, barabule, maranioi, gusnica, este o specie de plante angiosperme, originara din Europa și vestul Asiei, este o plantă tuberculoasă, anuală, erbacee, face parte din familia Apiaceae, foarte folosita odinioară ca și aliment, astăzi aproape uitat, este răspândită în flora spontană, crește prin păduri, tufișuri, prin locuri necultivate cu suficientă umiditate.

Iarba neagra - o tufa decorativa si vindecatoare

GENERALITATI

Iarba neagră - CALLUNA VULGARIS -, este o plantă care crește sub formă de tufă, în Germania și Olanda, unde sunt cultivate pe scară largă, așa numitele plante heather, în categoria cărora intră toate soiurile obținute din specia - Calluna vulgaris -, aproximativ 500 de soiuri, și genul de plante -  Erica - care include peste 700 de varietăți, și numeroase soiuri, - Erica carnea, Erica gracilis, Erica darleyensis-, etc. toate aparțin familiei Ericaceae.

La noi, Calluna vulgaris, este o plantă mai puțin cunoscută, crește spontan, în zone aride, muntoase, și este cunoscută sub denumirea de - iarbă neagră, pernaj, coacăză, martaloagă, troscotal, taula, - este de fapt un arbust, care crește sub formă de tufă cu tulpini lemnoase, deosebit de rezistent la diferite condiții de temperatură, culorile pastelate ale inflorescențelor, în care predomină nuanțele pastelate închise de roșu, roz, alb, se armonizează cu decorul de toamnă și iarnă al grădinii, sau a terasei și balconului. 

Norocelul - o planta anticancerigena

DESCRIERE, GENERALITRATI

Norocelul - SEDUM TELEPHIUM -, este o plantă erbacee, crește în flora spontană din toata Europa și Asia în zonele cu climă temperată, dar este și o plantă ornamentală de gradină, popular se mai numește - iarba zmeului, iarba de urechi, iarba grasă, verzișoara, urechelnița, la noi crește în zona spontană în zonele de deal, și în zonele subalpine pe pajiști, este o plantă foarte rezistentă la secetă, este verde o mare perioada din timpul anului -verzișoara-, are tulpina erectă, înaltă până la 80 de cm, frunzele sunt alterne, cu nervuri bine reliefate, cărnoase, florile sunt mici, grupate în buchete în vârful tulpinii și sunt colorate într-o nuanță superbă de roz. Este o plantă cunoscută și folosită în medicina populară, din timpuri vechi, frunzele erau întrebuințate la vindecarea unor boli infecțioase, la cicatrizarea rănilor, pentru diaree și dizenterie, și în boli pulmonare.

Cimisirul - un arbust ornamental cu efecte vindecatoare

DESCRIERE, GENERALITATI

Cimișirul - BUXUS SEMPERVIRENS -, sau merișor turcesc, bănuleț, cletaica este un arbust cu frunziș foarte des, răspândit în pădurile care cresc în zone calcaroase, dar este și un frumos arbust ornamental folosit în scop decorativ în special pentru gard viu, frunzele acestei plante sunt ovale, de un verde deosebit de strălucitor, care toamna se colorează în roșcat și portocaliu, florile au o nuanță de galben, face parte din familia Celastraceelor, este un arbust care poate trai până la 600 de ani.

Spanzul - o planta toxica, salveaza viata dar aduce si moartea

GENERALITATI

Spânzul - HELLEBORUS PURPURASCENS -, face parte dintre plantele extrem de TOXICE, pe care cercetătorii o văd în viitorul foarte apropiat, un puternic tratament împotriva cancerului, dar ca și toate plantele cu capacități să lupte cu cancerul, spânzul este o plantă extrem de toxică, care trebuie utilizată numai cu prescripție medicală, specialistul va stabili dozajul corect și durata tratamentului.

Spânzul, denumiri populare - spunz, barba-lupului, coada-popii, bojățel, cucurig, botățel, iarba-nebunilor, ouăle - popii, paronici, este o plantă ierbacee, perenă, originară din Europa centrală și de sud, aparține familiei Ranunculaceae, genul Helleborus, care include aprox. 20 de varietăți de spânz.

Trufa - o delicatesa subterana, rara si pretioasa

DESCRIERE, GENERALITATI

Trufele fac parte din familia Euteraceelor, sunt specii de ciuperci cu corpul cărnos, care cresc în pământ, sau sub stratul de pământ cu frunze moarte.

Trufele apar primăvara și durează tot timpul anului, ele sunt produsul unui proces natural de simbioză, între miceliul anumitor ciuperci și rădăcinile unor copaci - plop, fag, mesteacăn, stejar, carpen, pin, alun -, se dezvoltă cu precădere în solurile calcaroase sau argiloase, bine drenate, neutre sau alcaline.

Priboiul, Floarea raiului - o planta medicinala, eficienta iin tratarea cancerului

DESCRIERE, GENERALITATI

Priboiul - GERANIUM MACRORRHIZUM -, denumire populară floarea raiului, este apreciată ca plantă medicinală, pentru puterea ei vindecătoare, este răspândită în flora spontană din Europa, la noi crește în zonele pietroase, pe soluri calcaroase, umbroase în pădurile de molid și fag din regiunile montane și deluroase.

Este o plantă care crește sub formă de tufă, se fixează în sol cu ajutorul unui rizom puternic, tulpinile sunt subțiri și ajung la înălțimea de 80 cm, frunzele de un verde închis, palmate, adânc zimțate, florile sunt așezate în vârful tulpinii de culoare roz-violaceu.

Hasmatuchi - mirodenie si planta medicinala

DESCRIERE, GENERALITATI

Hasmațuchi - ANTHRISCUS SILVESTRIS -, se mai numește popular - asmatui, asmatuchi, hasmaciuca, pătrunjel creț-, este o plantă anuală, cu frunze aromate, face parte din familia Apiaceae, fiind înrudit cu morcovul și pătrunjelul.

Tulpina este ierboasă, moale, crește până la 60-70 de cm înălțime, frunzele verzi sunt fragile cu un aspect lucios, florile sunt mici albe, așezate în buchețele în vârful tulpinii.

La noi planta este cunoscută de secole, fiind folosită în bucătăriile boierești, azi este uitată, și mai este folosită prin Moldova.

Pelinul - o planta tonic - amara, cu beneficii pentru sanatate

DESCRIERE, GENERALITATI

Pelinul - ARTEMISIA ABSINTHIUM -, denumiri populare - pelinaș, pelinită, pelin, iarba fecioarelor, lemnul Domnului, este un arbust peren, aromat, frunzele sunt verzi - cenușii acoperite de perișori fini, albi, catifelați, florile sunt mici, grupate în mănunchiuri, pelinul înflorește din iulie și până în septembrie.

Originar din Europa, Africa și Asia, pelinul este o plantă de gradină răspândită în multe țări din lume, crește spontan pe marginea drumurilor, a terenurilor virane, pe pajiști, la marginea pădurilor, lângă ziduri și garduri, în locuri cu mult soare, este una dintre cele mai amare plante, cunoscută și folosită de mii de ani pentru calitățile ei tămăduitoare.

Caperele - un aliment - condiment, cu numeroase beneficii pentru sanatate

DESCRIERE, GENERALITATI

Caperele sunt mugurii florali - bobocii -, comestibili, ai arbustului - Copparis Spinosa -, cu frunze ovale, cărnoase, florile sunt rozalii, originar din zona mediteraneană, caperele, reprezintă ingredientele principale din bucătăriile mediteraneene, utilizate pentru condimentarea și decorarea preparatelor culinare.

Caperele se culeg la sfârșitul primăverii, începutul verii, se selectează în funcție de mărime, caperele mici sunt apreciate de calitate superioară, se pun la uscat la soare, apoi se conservă prin marinare, în oțet sau în saramură, sunt ambalate în cutii metalice sau în recipiente de sticlă de diferite mărimi, închise etanș.