Articole

Ceaiul Alb - un ceai cu savoare deosebita si proprietati benefice pentru sanatate

DESCRIERE, GENERALITATI

Ceaiul alb, se obține din frunzele arbustului Camellia sinensis, planta din care provine și ceaiul verde, ceaiul negru și ceaiul oolong, diferența dintre aceste ceaiuri, este modul de procesare.

Camellia sinensis, este un arbust originar din sud-estul Asiei, este înrudit cu cameliile plante ornamentale, mult mai populare, verzi tot anul, folosite în aranjamente ornamentale, iar sinensis, în limba latină înseamnă chinez.

Ceaiul de Roinita - calmant si linistitor

DESCRIERE, GENERALITATI

Roinița - MELISSA OFFICINALIS -, denumiri populare - buruiana - stupului, alamaița, busuiocul stupului, iarba albinelor, roiște, melisa, este o plantă perenă, meliferă, aromatică, cu calități curative, face parte din familia Lamiaceae, - familia mentei -, crește spontan în sud-vestul țării, o întâlnim la marginea pădurilor, în luminișuri, dar roinița creste și în grădini, este cultivată ca plantă ornamentală, plantă medicinală și meliferă, înmulțirea se face prin semințe sau prin separarea tufelor. Este o plantă meliferă, cu inflorescență vizitată de insecte, în special de albine care sunt atrase de mirosul pronunțat al florilor, este folosită de apicultori - freacă pereții stupului - atunci când capturează un roi.

Ceaiul Verde - o bautura aromata, cu multe beneficii pentru sanatate

GENERALITATI

Ceaiul Verde - se obține printr-un proces natural de nefermentare a frunzelor de Camelia Sinensis, o plantă cultivată de secole în India și China, din care se obțin și alte tipuri de ceaiuri cunoscute - ceaiul negru, ceaiul alb, ceaiul oolong -.

Imediat după recoltare, frunzele acestei plante, sunt supuse unui tratament cu abur, după care sunt uscate și sfărâmate pentru a stopa procesul de fermentare, de aceea ceaiul verde este denumit și ceai virgin, ceai nefermentat.

Corcodusele - vitaminizeaza, energizeaza si detoxifica organismul

DESCRIERE, GENERALITATI

Corcodușul - PRUNUS CERASIFERA - originar din centrul și estul Europei, și din centrul și sud-vestul Asiei, la noi crește în mare parte spontan, este cel mai întâlnit soi de prun - în grădini necultivate, pe marginea drumurilor -, se cultivă destul de puțin pentru fructele sale, deși din ele se poate pregăti un gem sau dulceață, peltea, compot în combinație cu alte fructe, cu gust deosebit de plăcut și aromat.

Corcodușul, este printre primii pomi-crește și sub formă de tufă -, care înfloresc primăvara, frunzele sunt de un verde - crud proaspăt, florile au nuanțe de alb-roz, care pe măsura ce se maturizează se transformă în roșu închis, apoi în maroniu - roșcat, fructele,- corcodușele -, sunt micuțe, la început sunt verzi, apoi verde - gălbui, la maturitate galben-auriu, portocaliu - roșcat, roșu, brun-violaceu.

Uleiul esential de Geranium - calmant, relaxant, benefic pentru piele si ten

DESCRIERE, GENERALIATI

Originară din Algeria, Madagascar, Maroc, Noua Guinee Maroc, Egipt, Geranium - PELARGONIUM GRAVEOLENS -, face parte din familia Geraniacea.

Germanium este un arbust peren, cultivat ca și gard viu, este o plantă care atinge înălțimea de până la un metru, cu frunze ascuțite, zimțate, parfumate, flori în nuanțe de roz - alb, roșu, purpuriu, astăzi se cunosc peste șapte sute de specii diferite de geranium, în scopuri terapeutice este folosită partea aeriană a plantei.

Uleiul de Telina - folosit pentru a trata diferite afectiuni

GENERALITATI

Țelina este o plantă legumicolă, numele științific - Apium graveolens, este o legumă anuală sau bianuală, aparține familiei Apiaceae este originară din zona Eurasiei.

Semințele - fructele țelinei, au o aromă înțepătoare, caracteristică, sunt folosite ca și condiment în multe produse alimentare, din semințe printr-un procedeu de distilare cu vapori de apă se obține uleiul de țelină.

Uleiul esential de Tea Tree - antiseptic, antiviral, antibacterian

GENERALITATI

Arborele Australian de Ceai, crește în Australia - în regiunile din sud-vestul continentului -, și în Malaiezia și face parte din familia Mirtaceelor, se cunosc sute de specii de arbori de ceai, însă uleiul antiseptic Tea Tree, se obține numai dintr-o singură specie, cunoscută sub numele de MALALEUCA ALTERNIFOLIA, este un ulei esențial cunoscut de foarte multă vreme, însă beneficiile sale de vindecare au fost mediatizate intens în ultimele decenii, odată cu succesele deosebite ale fitoterapiei, când interesul față de acest produs bactericid natural a crescut foarte mult.

Uleiul arborelui de ceai conține în jur de 50 de ingrediente, din care unul numit viridoflorsi este unic, acesta nu se mai găsește în nici o altă plantă cu proprietăți bactericide - eucaliptul, rozmarinul – etc.

Telina - o radacina cu multe beneficii culinare si medicinale

DESCRIERE, GENERALITATI

Țelina - APIUM GRAVEOLENS -, este o plantă leguminoasă și medicinală, face parte din categoria super legumelor, fiind utilizată în diferite moduri, pentru aroma pe care o dă preparatelor culinare, dar și  pentru calitățile sale medicinale, este folosită încă din antichitate, fiind o legumă foarte populară în zona Marii negre și a Marii Mediterane, mai ales Grecia.

Țelina are un rizom gros, rotund și mare cu ușoare denivelări, cu numeroase fire de rădăcini mai subțiri și mai groase, frunzele sunt mari, verde - închis, penate, coada este foarte lungă, florile de țelină au culoarea albă.

Beneficiile nutriționale și medicale maxime se obțin dacă leguma este consumată împreună cu coaja.

Uleiuri naturale - benefice pentru sanatate si frumusete

GENERALITATI

Există sute de feluri de uleiuri, unturi naturale, obținute prin presare la rece, care în contact cu căldura pielii, se topesc încet și plăcut, hidratează pielea, protejează de razele ultraviolete, de ger, vânt, sau ajută la întreținerea dermei.

Cele mai multe se absorb foarte ușor, fiind foarte benefice pentru toate tipurile de ten, pentru femeile însărcinate, care sunt predispuse la vergeturi, pentru pielea fină și delicată a bebelușilor, altele sunt benefice pentru tenuri grase în special, sau tenuri uscate sau sensibile, exfoliate, mature îmbătrânite.

Untul de Cacao si untul de Shea - benefice pentru toate tipurile de piele

UNTUL DE CACAO

PRINCIPII ACTIVE

Untul de cacao este recomandat pentru toate tipurilor de piele, oferă o hidratare puternică, grație acizilor grași din conținut, la contactul cu pielea, untul de cacao se topește lent, fiind absorbit foarte ușor în piele, folosit curent, untul de cacao dă pielii o textură catifelată și o strălucire naturală.

Conține acizii - oleic, stearic, palmitic, linoleic -, acizii grași esențiali - omega 6 și omega 9 -, teobromina, polifenoli, tocoferoli, fitosteroli, are un nivel ridicat de vitamina E - trocofenol -, o vitamină liposolubilă puternic antioxidantă, vitamina reproducerii și a tinereții.

Uleiuri naturale - intretin sanatatea, frumusetea pielii si a parului

Există sute de feluri de uleiuri, unturi naturale, obținute prin presare la rece, care în contact cu căldura pielii, se topesc încet și plăcut, hidratează pielea, protejează de razele ultraviolete, de ger, vânt, sau ajută la întreținerea dermei.

Cele mai multe se absorb foarte ușor, fiind foarte benefice pentru toate tipurile de ten, pentru femeile însărcinate, care sunt predispuse la vergeturi, pentru pielea fină și delicată a bebelușilor, altele sunt benefice pentru tenuri grase în special, sau tenuri uscate sau sensibile, exfoliate, mature îmbătrânite.

Untul de Shea - nelipsit din tratamentele cosmetice de hidratare, tratare si protectie a dermei

GENERALIATI

Arborele de shea, este cunoscut de secole, se mai numește Karité sau Shitulu, înfrumusețează și aduce sănătate pentru milioane de locuitori ai Africii, face parte din familia Sapotacées, și crește până 10-12 m înălțime. Primele expuneri despre calitățile untului de shea apar cu secole în urmă, când acesta era utilizat în bucătărie în preparate culinare, pentru a vindeca diferite afecțiuni ale pielii și a scalpului și pentru înfrumusețare. 

Ghintura de Primavara - calitati tonice - amare, remediu pentru un ficat sanatos

DESCRIERE, GENERALITATI

Ghințura de primăvară - GENTIANA VERNA -, este una dintre cele mai răspândite plante din genul Gențiana, crește în zonele subalpine pe pajiști însorite din centrul și în sud-estul Europei, crește la altitudini mari pe soluri calcaroase, pietroase. Ghințura de primăvara aparține familiei Gentianaceae, care include în jur de 1.200 de specii de plante, clasificate în 80 de genuri.

Ghintura Galbena - o planta medicinala - monument al naturii

DESCRIERE, GENERALITATI

Ghințura galbenă - GENTIANA LUTEA -, denumiri populare - ghimbire de munte, abramească, cahincea, dantură, fierea  pământului, iantura, strigoaie, ochincea, tintaura, lumânărica pământului etc.

Este o plantă medicinală cu proprietăți tămăduitoare, răspândită în munții Carpați, crește spontan, la altitudini înalte însorite, pe grohotișuri, pe coastele ierboase, la marginea pădurilor însorite, recoltarea prea mare a plantei, datorită calităților terapeutice excepționale, și în scopuri comerciale, a făcut ca planta să fie tot mai rară, pe cale de dispariție, de aceea este ocrotită de lege, fiind considerata monument al naturii, recoltarea ei din flora spontana fiind interzisă.

Sapunarita - o planta medicinala cu utilizari in alimentatie si cosmetica

DESCRIERE, GENERALITATI

SăpunarițaSAPONARIA OFFICINALIS -, denumire populară săpunul calului, odogaci, ciulin roșu, asudul calului, săpunul popii, floare de săpun, floarea călugărului, flori albe, este o plantă medicinală, perenă, înaltă de 30-70 cm, poate atinge și 1 metru, crește spontan în soluri nisipoase, însorite, de la șes sau deal - o întâlnim pe marginea drumurilor, a râurilor, pe lângă garduri și ziduri, etc., la noi în zonele de șes ale țării săpunarița crește și cultivată, face parte din familia Carphyllaceae.