Articole

Semintele de Quinoa - o proteina de calitate

GENERALITATI

Quinoa, deși este percepută ca și o cereală, este înrudită cu legume cu frunze verzi - sfecla mangold, spanacul -, semințele au aspectul și mărimea boabelor de mei, este originară din America de sud, și din regiunile Anzilor.

PRINCIPII ACTIVE, BENEFICII

Quinoa - boabele mici și galbene -, sunt considerate un aliment-minune, pentru că au cel mai mare conținut de proteine de cea mai bună calitate, dintre toate semințele, au un conținut mare de fibre, magneziu - benefic pentru sistemul nervos -, calciu - se asimilează mai ușor decât calciul din laptele de vacă -, fier, mangan, cupru, crom, fluor, potasiu, iod, seleniu, zinc, vitamine A, C, D, K, E, grupul vitaminic B, aminoacizi, nu conține gluten.

Sumacul - o mirodenie apreciata in gastronomie

DESCRIERE, GENERALITATI

Sumac - RHUS CORIARIA - denumire populară oțetar mirositor, crește sub formă de tufă ajunge până la 3 metri înălțime, și face parte din familia Anacardiaceae, genul Rhus, este originar din America de Nord. Tulpinile sunt cenușii - roșcate, frunzele sunt penate, zimțate, verzi, pufoase pe partea inferioară, toamna prezintă nuanțe de roșu-aprins. Florile sunt galben-verzui, adunate în inflorescențe, produc ciorchine dense de fructe, învelite într-o coajă brun - roșcată, acoperită de perișori.

Ferula Asafoetida - un condiment neobisnuit

DESCRIERE, GENERALITATI

Ferula, este o plantă perenă, cunoscută încă din antichitate, poate ajunge până la 3 metri înălțime, este originară din Asia și Orientul Mijlociu, aparține familiei Apiaceae, și este răspândită în Iran și Afganistan, de unde este exportată în toată lumea. Ferula, în primii patru ani de viață, se dezvoltă sub forma unei rozete de frunze, în anul următor, din centrul rozetei de frunze se dezvoltă o tulpină groasă și rezistentă. Rădăcinile plantei, sunt groase, cărnoase, și secretă o sevă rășinoasă, toată plantă emană un miros puternic și neplăcut.

Nuci Braziliene - efecte anticancerigene

DESCRIERE, GENERALITATI

Arborii care produc nuci braziliene cresc în pădurile amazoniene, ajung între 40-60 de metri înălțime, sunt cei mai longevivi, trăiesc până la 1000 de ani, arborele matur produce în jur de 300 de fructe anual, fructul este îmbrăcat într-o coajă tare, este asemănător cu nucă de cocos, în fiecare fruct se găsesc semințe care, de fapt sunt nucile Braziliene.

Aceste specii de arborii, - arborii acai, nucii brazilieni etc. -, sunt unici in lume, și au devenit cunoscuți doar în ultimii ani, odată cu descoperirea calităților lor medicinale benefice pentru sănătate, fructele acestor copaci, sunt consumate de băștinași, constituind un aliment de baza în alimentația lor.

Sucul de Sfecla Rosie - ofera energie si vitalitate

PRINCIPII ACTIVE, RECOMANDARI

Sfecla roșie, este cunoscută ca fiind protectoarea ficatului, fiind apreciată ca și una dintre cele mai benefice legume pentru organism. Aceasta super-legumă, este o sursă bogată de fier, iod, calciu, cupru, fosfați, mangan, potasiu, sulf, vitamina A, C, E, tot grupul de vitamine B, antioxidanți, fibre, nitrați - sunt componenți, care îmbunătățesc circulația sangvina în corp, inclusiv la nivelul creierului, a inimii și mușchilor -.

Uleiul esential de Armurariu - un ulei pentru sanatate si frumusete

DESCRIERE, GENERALITATI

Armurariu - Silybum marianum -  este un scai, o plantă țepoasă, acest scaiete este printre cele mai folosite plante medicinale din lume, datorită semințelor amarui, care conțin substanțe active, cu o imensă acțiune benefică asupra ficatului. Studiile făcute de cercetători, au dovedit ca armurariul este în prezent unul dintre cele mai puternice medicamente naturale împotriva afecțiunilor hepatice, este un antitoxic de valoare, care ajută organismul să reziste la cele mai puternice otrăvuri, de la intoxicații cu ciuperci otrăvitoare, până la intoxicații cu metalele grele.

Semintele de Armurariu - protejeaza ficatul

DESCRIERE, GENERALITATI

Armurariul - Silybum marianum -, este cunoscut popular sub mai multe nume, armurariu, ciulinul laptelui, scai pestrit, este o plantă țepoasă, un scai, cu flori roșcate și semințe cu gust amărui care conțin substanțe cu o extraordinară acțiune terapeutică asupra ficatului. Crește în tufe, ajungând la 2 metri înălțime, planta este utilizată de mai bine de 2000 de ani ca tonic-amar, stimulent al digestiei, febrifug, și hepatoprotector, este de origine Mediteraneană, și este răspândită în toata Europa și Asia Centrală, la noi este o plantă exclusiv de cultură, face parte din familia Compositae.

Ganoderma Lucidum - Reishi - ciuperca rosie - o ciuperca medicinala

GENERALITATI

Cunoscută în special sub denumirea de REISHI, Ganoderma este o ciupercă rară, care crește pe scoarța unor copacii, pentru că este foarte greu de găsit, se cultivă în scop comercial în China, Japonia, Coreea, Taiwan, este cunoscută în medicina tradițională Chineză drept creatoare a vitalității și a longevității.

Ciuperca nemuririi este cunoscută și utilizată de mai bine de două mii de ani, în Extremul Orient, fiind apreciată pentru efectele ei neobișnuite  - în slăbiciunii și oboselii, reduce colesterolul, controlează tensiunea arterială, în combaterea inflamațiilor, în furnizarea de energie și forță  organismului, în fortificarea și întărirea sistemului imunitar.

Fructele de Aronia - un super-aliment

DESCRIERE, GENERALITATI

Aronia - ARONIA MELANOCARPA -, denumirea populară scorusul negru, aronie, aronia black, este o plantă atât medicinală cât și ornamentală, este rudă cu măceșul, și face parte din familia Rosaceae. Este un arbust fructifer de talie mică, ajunge până la 1 metru înălțime, originar din America de Nord, se cultivă pentru fructele foarte bogate în - antioxidanți, resveratrol și vitamine -, în Rusia și Serbia, la noi se cultivă mai mult în scop ornamental, este deosebit de decorativ toamna când frunzele devin roșu-aprins, în contrast cu fructele negre.

Wasabi - o radacina benefica pentru sanatate

DESCRIERE, GENERALITATI

Wasabi - hrean japonez -, este o plantă din familia Cruciferelor, asemeni hreanului, muștarului, conopidei, originar din arhipelagul nipon, crește cultivat dar și în sălbăticie în Japonia dea lungul cursurilor de ape din munți, este cultivat în Canada, Australia, SUA, în gastronomia japoneză se utilizează două tipuri de wasabi - wasabi japonica mazuma, wasabi japonica duruma.

Rădăcina este partea cea mai apreciată a plantei, fiind folosită ca și condiment, având un gust foarte puternic, se consumă rasă proaspăt, și este servită ca o pastă verde, savuroasă alături de preparatele pe bază de sushi sau sashimi.

Schinduful - tonic, hranitor, revigorant

DESCRIERE, GENERALITATI

Schinduful -TRIGONELLA FOENUM GRAECUM - , se cultivă în regiunile mediteraneene, Asia, Africa de Nord, China, India, Pakistan, este cunoscută și la noi și se cultivă în câteva județe din sudul țării, există și varietăți sălbatice, climatul cel mai propice pentru dezvoltare este cel mediteranean. Planta este întâlnită și sub denumirea de schinduț, molotru, sfandig, fenugrec, denumirea trigonella, se referă la mirosul de fân al schindufului uscat, dar și la originea ei.    

Uleiul de nuci de Macadamia - un ulei pentru frumusete

GENERALITATI

Uleiul de nuci de Macadamia, se obține printr-un proces de presare la rece a miezului nucilor de macadamia, este un produs natural cu efecte benefice în  tratarea afecțiunilor pielii, și în tratamentul părului uscat, se pretează la toate tipurile de piele, în special se adresează tenului uscat, și pentru tenul cu pielea matură datorită conținutului de acid palmitoleic.

Nucile de Macadamia - nucile care protejeaza silueta

GENERALITATI

Nucile de macadamia sunt originare din Australia, arbuștii de Macadamia au fost plantați pentru prima data în scop comercial în Hawaii, sunt cea mai scumpă, dar și cea mai sănătoasa specie de nuci din lume, având cel mai mare conținut de grăsimi mononesaturate benefice.

Prețul mare al nucilor de macadamia, poate fi explicat prin faptul ca un arbust, rodește abia după cinci ani de la plantare, iar producția optima se obține abia după zece ani, dar și datorită cojii, care este atât de tare și de dură, încât nucile nu pot fi decojite decât cu ajutorul unor dispozitive automatizate. Pulberea care se obține din cojile zdrobite este atât de dură, încât se folosește ca și material abraziv.

Boabele de Mustar - condiment si medicament

DESCRIERE, GENERALITATI

Muștarul - Brassicaceae Alba, Nigra, Juncea -, este o plantă erbacee, care face parte din familia Crucifere. Boabele de muștar, sunt cunoscute și folosite din cele mai vechi timpuri fiind unul dintre cele mai vechi condimente din lume. Se cunosc peste 40 de specii de muștar, există soiuri de muștar dulci și soiuri iuți, cele mai bune pentru sănătate sunt cele iuți, pentru ca stimulează metabolismul.

Uleiul de nuca - vitalitate si energie

GENERALITATI

Nucile fac parte din marea familie a oleaginoaselor împreună cu alunele și alunele caju, nuci de Macadamia, nuci de Brazilia, nuci pecan, alune de pădure, muguri de pin, muguri de fistic.

Forma miezului de nucă, seamănă cu cea a creierului omenesc, nucile sunt printre cele mai nutritive fructe uscate, abundă în proteine, vitamine, antioxidanți, substanțe care dau organismului vitalitate și energie.