Articole

Nucile Pecan - bogate in calorii

DESCRIERE, GENERALITATI

Nuca pecan, este originară din America de Nord, Pecanul - Carya illinoinensis -, este o specie de arbore fructifer care se înrudește cu nucul. Miezul de pecan, au o aromă bogată de unt, foarte apreciată de vegetarieni, are o dulceață mult superioară, sortimentelor de nuci, sau sâmburi, este deosebit de apreciat, datorită concentrației mari de grăsimi polisaturate, și de antioxidanți.

Uleiul de Migdale - un ulei pentru frumusete

DESCRIERE, GENERALITATI

Migdalele sunt fructele unor pomi fructiferi, originari din Asia și Africa de Nord, sâmburele de migdală este un sâmbure tare, ușor dulceag, acoperit de o pieliță groasă, maronie, acoperit de un înveliș dur și tare. Migdalii sunt răspândiți în Asia, Europa, America de Nord și Africa.

Migdalele se găsesc în magazinele alimentare, prăjite, crude, măcinate, pentru diverse preparate, garnituri, salate.

Samburii de Caisa - consumati cu moderatie aduc mari beneficii sanatatii

DESCRIERE, GENERALITATI

Caisele - nectarul zeilor, sunt fructul unui arbore fructifer, a cărui origine se pierde în timpurile vechi, pentru străvechile civilizații asiatice, - caisele poartă în ele o părticică din nectarul zeilor -.

Caisele sunt fructele unui pom fructifer care atinge la maturitate până la 10 metri înălțime, frunzele au o nuanță de verde deschis, florile au parfum minunat, iar fructele aromate, ajung la maturitate de la sfârșitul lui iunie și până în luna august.

Sofranul - un condiment medicament

DESCRIERE, GENERALITATI

Șofranul  - CROCUS SATIVUS - este o plantă mediteraneană, erbacee, ornamentală, atinge o înălțime medie de 10 cm, se bănuiește ca șofranul este originar din insula Creta, deși unele scrieri arată că sumerienii îl foloseau acum mii de ani, arabii și grecii îl foloseau ca și afrodiziac, astăzi se cultivă în Spania - cel mai mare exportator -, Franța - șofranul de cea mai buna calitate -, Grecia, Italia, Maroc, Iran - este cel mai mare producător de șofran din lume -.

Șofranul este rezistent la frig, dar îi place mult soarele și nu se dezvoltă bine în locuri umede și nici la umbră, nu face semințe, se înmulțește prin bulbi cărnoși.

Uleiul de samburi de Visine - un ulei aromat

DESCRIERE, GENERALITATI

Vișinul - Prunus cerasus - este un arbore fructifer, face parte din familia Rosaceae, este cultivat în special pentru fructele sale vișinele, apreciate atât ca valoare alimentară, cât și în medicina naturistă pentru proprietățile terapeutice.

UTILIZARE, BENEFICII

Vișinele se consumă crude, conservate - marmeladă, sirop, dulceață, compot, vișinată, congelate etc. -,

Frunza de Nuc - o frunza tonic - amara

DESCRIERE, GENERALITATI

Nucul - JUGLANS REGIA - denumiri populare  nucăr, nuc-costeliv etc., este un arbore fructifer de talie mare, de origine asiatică, aparține familiei Juglandaceae, este răspândit în special în zonale cu climă temperată și mediteraneană, poate atinge înălțimi de până la 30 de metri, în locurile lui preferate, dealuri, vii, grădini și livezi.

Nucul este un arbore viguros, cu o rădăcină puternic dezvoltată care poate ajunge până la o adâncime de peste 15 metri, trunchiul este gros, masiv acoperit cu scoarță netedă, cu ramuri puternice, întinse, încărcate cu frunze mari, ovale, netede, la început cu o nuanță roșiatică, apoi culoarea se schimbă în verde închis, cu miros caracteristic, prezintă o coroană foarte largă, deasă, prin care abia dacă pătrund razele soarelui, ceea ce face ca nucul să fie un copac foarte umbros.

Uleiul de samburi de Caise - intinereste si hidrateaza toate tipurile de ten

DESCRIERE, GENERALITATI

Caisul - Armeniaca vulgaris -, este un arbore fructifer, foarte răspândit în întreaga lume, face parte din familia Rosaceelor, genul Prunus, este cultivat pentru fructele sale deosebit de savuroase, foarte apreciate ca și aliment dar și ca medicament , în plus din sâmburi de caise coapte, prin presare la rece, se extrage un ulei puternic antioxidant, regenerant și revitalizant.

Uleiul de sâmburi de caise, este un ulei de consistență ușoară, de culoare galbenă cu ușoare reflexe portocalii, asemănător cu uleiul de migdale, vâscozitate și claritate redusă, miros caracteristic, este revitalizant, antioxidant, calmant, antibacterian, antiîmbătrânire, etc.

Uleiul de Rapita - un ulei benefic pentru sanatate

DESCRIERE, GENERALITATI

Rapița - Brassica rapa -, este o plantă oleaginoasă, erbacee, anuală, face parte din familia Cruciferae, este cultivată în Europa și Asia pentru semințele ei foarte bogate în ulei.

Uleiul de rapiță, este considerat ca fiind unul dintre cele mai sănătoase uleiuri, datorită conținutului bogat în acizi grași mononesaturați și polinesaturați, face parte din categoria grăsimilor sănătoase, benefice pentru organism, și pentru o sănătate de fier.

Uleiul de Porumb - aliment si medicament

DESCRIERE, GENERALITATI

Porumbul este o cereală care aparține familiei Poaceae, se cultivă de câteva mii de ani în întreaga lume, fiind una dintre principalele surse de hrană atât pentru om cât și pentru animale. Este o plantă cu o tulpină înaltă și groasă, crește înalt de 2 - 2,5 m, frunzele sunt lungi și ascuțite la vârf, florile cresc în formă de spic, porumbul crește pe cocean și este format din boabe așezate una lângă alta pe toata suprafața acestuia.

Uleiul de Floarea Soarelui - un ulei cu proprietati terapeutice

DESCRIERE, GENERALITATI

Uleiul de floarea-soarelui, este un produs natural, extras prin presarea la rece a semințelor, fără procedee termice, astfel obținut el își păstrează toate proprietățile terapeutice. Are o culoare ceva mai închisă, aromă distinctă mult mai puternică, gustul ușor amărui, sunt caracteristici, pe care variantele de ulei prelucrate prin rafinare nu le păstrează.

PRINCIPII ACTIVE

Uleiul de floarea soarelui presat la rece, are un conținut mare de lecitină, este foarte bogat în vitaminele A, E, F, K, acizi grași polinesaturați - Omega 3, Omega 6, acidul linoleic, foarte benefici pentru inimă și vasele de sânge, și care conferă o calitate alimentară deosebită -, este sărac în colesterol.

Semintele de Floare Soarelui - hranitoare si energizante

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Semințele de floarea-soarelui, sunt un excelent energizant și o adevărată sursă de sănătate, sunt bogate în vitaminele E, B1, B3, B5, B6, acid folic, proteine și fibre, conțin grăsimi sănătoase, minerale: fier, calciu, zinc, seleniu, cupru, mangan, fosfor, tryptofan, fitosteroli - care ajută la reducerea colesterolului în sânge -, acizi grași Omega 6, Omega 3, foarte importanți pentru regenerarea celulelor.

Semintele de Canepa - o sursa bogata de proteine si fibre naturale

GENERALITATI

La noi în țară, cânepa era o cultură tradițională, în anumite zone geografice, a fost folosită din cele mai vechi timpuri, la obținerea de fibre textile, astăzi însă este populară ca și drog, amestecul de flori și frunze, este cel mai cunoscut drog din lume, însă această plantă merită o reputație mai bună, datorită valorilor ei nutritive și a efectelor terapeutice deosebite .

Cânepa - Cannabis sativa -, este specia de cânepă care se cultivă în scopuri industriale, și are diverse utilizări în industria alimentară, în construcții, la fabricarea textilelor, hârtiei, sau ca și sursă regenerabilă de energie.

Semințele de Schinduf - medicament si condiment

DESCRIERE, GENERALITATI

Schinduf - Trigonella foenum - graecum -, mai este cunoscut ca și fân grecesc, sfindoc, molotru, originar din zona Marii Mediterane, face parte din familia Fabaceae, este o plantă leguminoasă, cultivată încă din antichitate pentru proprietățile sale terapeutice, fiind apreciată ca un întăritor al organelor sexuale. Astăzi schinduful se cultivă în sudul Europei și nordul Africii, la noi crește spontan și este întâlnit ca buruiană, se cultivă sporadic în sud-estul țării, pentru nutreț la animale, sau semințele ca și condiment în preparate culinare.

Uleiul de seminte de Dovleac - un remediu natural pentru sanatate

GENERALITATI

Din semințele decojite de dovleac, prin presare la rece, se obține un ulei, foarte aromat, bogat în vitamina E, ale cărui proprietăți deosebite sunt cunoscute și apreciate de mult timp de medicina tradițională.

Acest ulei, concentrează toate substanțele active conținute de semințele de dovleac, care au numeroase însușiri tămăduitoare, se găsește în toate magazinele naturiste, este un excelent antioxidant și agent coleretic antiulceros, are  efecte antidiuretice și hepatoprotectoare, în plus este folosit și la gătit în multe țări europene.  

Seminte de Dovleac - o sursa de minerale si vitamine

DESCRIERE, GENERALITATI

Dovleacul - Cucurbita maxima -, denumirea populară bostanul, curcubată, face parte din familia Cucurbitaceae, se înrudește cu pepenele galben, pepenele verde, dovleceii și castraveții.

Este o plantă erbacee, anuală, cu tulpină agățătoare, frunzele mari în formă de inimă, florile sunt galbene și cărnoase, fructul este sferic sau ovoidal, de culoare verde sau portocaliu închis, pulpa fructului este densă, galben-portocalie, cu gust aromat și dulce, se cultivă pentru fructul, florile și semințele sale.