Articole

Patlagina - o planta cu efecte laxative si emoliente

Descriere, generalitati

Pătlagina - PLANTAGO MEDIA - denumirea populară iarba bubei, buruiana șarpelui, iarba-vărgată, limba-mielului, limba boului, iarba grasă, iarba mare, mama pădurii, pătlănjel, limba-oii, este o plantă erbacee perenă, vegetează pretutindeni adaptându-se rapid și ușor la sol și climă, de la șes la munte, pe marginea drumurilor, în pășuni, culturi, locuri bătătorite, pe marginea apelor, este una dintre cele mai răspândite plante.

Rădăcina este un rizom scurt, bine înfipt în pământ, galben și ramificat, care da naștere primăvara la o rozetă de frunze bazilare, netede.

Palamida - o buruiana vindecatoare

DESCRIERE, GENERALITATI

Palamida - CIRSIUM ARVENSE - este o plantă erbacee, perenă, face parte din familia compozitelor.

Tulpina este înaltă  poate atinge un metru și jumătate înălțime, rădăcina adâncă, frunzele întregi sau crestate sunt ascuțite, acoperite pe margini cu spini, florile roz-liliachii, înflorește din iunie până în luna august, fructul este o achenă.

Opuntia - un cactus cu flori galbene

DESCRIERE, GENERALITATI

Opuntia - OPUNTIA COMPRESSA - denumiri sinonime: Cactus compressus; Cactus humifusus; Opuntia humifusa;  Opuntia rafinesquei;  Opuntia vulgaris; denumiri populare limba-soacrei; opuntia; - este o planta DECORATIVĂ, cu aspect de cactus, verde aproape tot timpul, face parte din familia Cactaceae. Limba soacrei este o plantă erbacee, perenă, cu ramificații plate, este un cactus spinos, crește drept sau se dezvoltă pe orizontală, în habitatul natural, crește și se dezvoltă în colonii.

Limba Soacrei - o planta ornamentala rezistenta

DESCRIERE, GENERALITATI

Limba soacrei - SANSEVIERIA TRIFASCIATA - denumirea populară limba soacrei, coada cucului, este o plantă DECORATIVĂ de interior, originară din Africa și Asia și face parte din familia Ruscaceae. Este o plantă perenă, crește și se dezvoltă dintr-un rizom gros deosebit de rezistent care se dezvoltă imediat sub suprafața pământului, este una dintre plantele care se cultivă și se crește foarte simplu, se înmulțește și se adaptează foarte ușor la mediu, fiind apreciată pentru valoarea ornamentală a frunzelor.

Ciulinul - un spin cu calitati tamaduitoare

DESCRIERE, GENERALITATI

Ciulinul - CARDUUS NUTANS - denumiri populare scaiete, scai, spin, ghimpan, cucuruzul măgarului, este o plantă țepoasă erbacee, bienală care poate atinge înălțimea de un metru, face parte din familia Asteraceae. Crește în zone necultivate, pe câmpuri,  pașuni uscate, la marginea drumurilor, înflorește din luna iunie și până în august.

Armurariu - un ciulin benefic pentru sanatate

DESCRIERE, GENERALITATI

Armurariu - SILYBUM MARIANUM - denumire populară ciulinul laptelui, ciulinul Mariei este o plantă bienală, spinoasă, face parte din familia Asteraceae. Este un scaiete, cu tulpină ramificată, verde palid, poate atinge înălțimea de un metru și jumătate, crește în zone părăsite și uscate, la noi în țară se găsește cultivat, în zonele mai calde din sudul țării.      

Frunzele de un verde șters, sunt spinoase, mari, lobate, dințate pe margini, florile au o nuanță roz-violetă, prezintă multe florete tubulare încadrate de solzi țepoși.

Muma padurii - o planta parazita

DESCRIERE, GENERALITATI

Muma pădurii - LATHRAEA SQUAMARIA - este o plantă PARAZITĂ, adică, depinde de alte plante pentru a se hrăni cu substanțe nutritive sau pentru susținere și cățărătore este cazul plantelor agățătoare, face parte din familia Orobanchaceae.

Muma pădurii este una dintre plantele parazite care crește în pădurile de foioase umede, parazitează pe rădăcinile unor specii de copaci, stejar, fag, carpen, alun etc. se întâlnește foarte rar, pentru ca preferă locuri sălbatice.

Coriandru - un condiment tonic si revigorant

DESCRIERE, GENERALITATI

Coriandru -CORIANDRUM SATIVUM- este o specie de plantă anuală, erbacee, crește numai cultivată, face parte din familia Umbelliferae, denumiri populare coleandru, culeandra, coliandru.

 Coriandrul este o plantă - condiment -, folosită în bucătăriile din toata lumea datorită aromei sale aparte.

Degetelul Rosu - un calmant cardiac de exceptie

DESCRIERE, GENERALITATI

Degețelul roșu  - DIGITALIS PURPUREA L - cunoscută  popular  degetar, degetarița, degetărel roșu, țâța oii etc., este o plantă medicinală robustă erbacee, bianuală, crește mai rar în flora spontană prin păduri, dar este  cultivată ca și plantă decorativă pentru  frumusețea florilor în forma de degetar, grupate în formă de ciorchine, colorate în roșu-purpuriu, dar mai ales  în scopuri medicinale, din frunze se extrage digitalina, o substanță folosită în insuficiență cardiacă ca și tonic al miocardului.

Mutatoarea - o buruiana vindecatoare

DESCRIERE, GENERALITATI

Mutătoarea - BRYONIA ALBA- denumirea populara cățărătoare, cireașa cânelui, turbează cânelui, împărăteasa, cucurbetică, suitoare, morcova ielelor, poama sălbateca, mutatoare cu poame negre.

Planta crește în Europa și America, face parte din familia Cucurbitaceea, aspectul este asemănător vitei de vie, tulpinile se cațără și se urcă cu ajutorul cârceilor care pot ajunge la câțiva metri lungime, pe garduri, copaci, tufișuri, planta este acoperită de peri, și este aspra la pipăit.

Feriga - o planta vermifuga

DESCRIERE, GENERALITATI

Feriga - DRYOPTERIS FILIX-MAS - denumiri populare feriga de viermi, barba ursului, feliga, ferice, iarba-șarpelui, firica, limba-cerbului, limba șarpelui, spasul-dracului, năvalnic, spata-dracului, este considerată o plantă MEDICINALĂ, face parte din familia Aspidiaceae.

Este o plantă erboasă, perenă, are o arie larga de răspândire geografică, în regiunile cu exces de umiditate, prin pădurile montane și de pe dealuri din Europa, America Asia, la noi este întâlnită la poalele întregului lanț Carpatic, în locurile umbrite din pădurile de foioase, tufărișuri și buruienișuri, în apropierea cursurilor de apă, acolo unde solul este reavan chiar jilav.

Caldarusa - infrumuseteaza gradina

DESCRIERE, GENERALITATI

Căldărușa - AQUILEGIA VULGARIS - denumiri populare căldărușa, boneta bunicii, candeluța, cinci-clopoței, toporaș, cinci-coade, este o plantă DECORATIVĂ, cultivată pentru înfrumusețarea grădinilor, datorită rezistentei și a aspectului florilor divers colorate, originară din Europa, face parte din familia Ranunculaceae.

Crește spontan în pășunile de la câmpie, în pădurile din munții la altitudinii foarte înalte, în apropierea castelelor sau clădirilor vechi, fiind o plantă pe cale de dispariție în Europa este ocrotită de lege. Este o plantă perenă, erbacee, prezintă tufe ramificate, frunzoase care în zone luminoase ale grădinii, se dezvoltă și crește foarte repede.

Lacramioara - clopotei vindecatori si parfumati

DESCRIERE, GENERALITATI

Lăcrămioara - CONVALLARIA MAJALIS - este o specie de  plante erbacee, perene, care face parte din familia Ruscaceae, popular este denumită mărgăritar, clopotele, iarba Sfântului Gheorghe, dumbrăvioara, este cultivată în grădină sau crește spontan în păduri de foioase, lunci, dealuri, fânețe etc.

Lăcrămioara este o floare mică de înălțime 15-20 cm, delicată și fină, cu tulpina încadrată de una, două sau trei frunze mari, lunguiețe, ovale, ascuțite, care parca protejează tulpina împodobită cu clopoței albi, câteodată cu o palidă nuanță de roz, foarte parfumați, care înfloresc la începutul primăverii și țin până la începutul verii.

Craciunita - o floare de craciun

DESCRIERE, GENERALITATI

Crăciunița - POINSETTIA sau EUPHORBIA PULCHERRIMA - este o plantă DECORATIVĂ de interior în special în perioada sărbătorilor de iarnă, este singura plantă cunoscută care își schimbă culoarea frunzelor superioare în roșu, nuanțe de roz închis sau deschis, galben, având aspectul unei flori, care simbolizează venirea Craciunului.

Craciunița, de fapt nu are  flori, (florile sunt mici si neinsemnate), frumusețea ei o reprezintă frunzele care se colorează în preajma Craciunului dând, aspectul unor flori. 

Cretisoara - regleaza tulburarile hormonale

DESCRIERE, GENERALITATI

Cretisoara - Alchemilla vulgaris - cunoscută în limbaj popular și ca brumărie, crețărel, faina-de-in, palașca, pleașca, umbra-muntelui, umbrarul-doamnei, crește la margini de păduri și drumuri, povârnișuri și câmpii umede din zone mai înalte și montane. Planta are o tulpină nu foarte înaltă lemnoasă, frunzele sunt semicirculare cu 7-9 lobi, flori de culoare galben-verzui fără strălucire, ce pot fi văzute din aprilie până în iunie și chiar mai târziu. La înălțimi mai mari de 1000 de metri găsim o varietate a crețișoarei care are partea inferioara a frunzelor de o strălucire argintie și care înflorește atât pe teren calcaros cât și pe cel de rocă primăvara.