Articole

Hamamelis - previne si trateaza celulita

DESCRIERE, GENERALITATI

Hamamelis - alunul vrăjitoarelor sau cafeaua diavolului, HAMAMELIS face parte din categoria arborilor de foioase, este un arbust ce crește în America de Nord și Canada, și în anumite zone din Europa și Asia.

Hamamelisul este un arbore care atinge o înălțime ce nu depășește 8 m, seamănă cu alunul, iar fructele sunt aproape identice cu alunele.

Gogosarul - trateaza mahmureala

DESCRIERE

Gogoșarul este o specie de ardei gras, cu fructe mari și cărnoase, foarte folosit în bucătăria românească și nu numai.

PRINCIPII ACTIVE

Gogoșarii sunt o sursă excelenta de vitamina C, necesară pentru sănătatea pielii, ligamentelor și oaselor, sunt bogați în vitamina B6, care are efecte diuretice, în magneziu - combate anxietatea, vitamina A care ajută vederea, în special pe timpul nopții, vitamina E care previne îmbătrânirea.

Cherimoya - contine foarte putine grasimi

DESCRIERE, GENERALITATI

Cherimoya este fructul arborelui Annona Cherimola din familia Annonaceae. Arborele ajunge și la înălțimi de 10 metri, are frunze foarte lungi, fructul are formă de inimă, coaja nu este comestibilă, poate cântări până la 2-3 kilograme, gustul este un amalgam de arome de banană, ananas, mango, papaya; semințele din interiorul fructului, sunt negre, și sunt necomestibile.

Cherimoya este un fruct foarte perisabil, care nu rezistă la transport, din această cauză se găsește rar în magazine.

Spicul auriu - un arbust de apartament

DESCRIERE, GENERALITATI

Spicul auriuPACHYSTACHYS LUTEA - popular lumânărica galbenă este o plantă perenă care face parte din familia Acanthaceae, originară din America de Sud din regiunile tropicale.

Este un arbust de dimensiuni mici foarte puțin ramificat, cu frunzele sunt lungi, ovale, lucioase, lanceolate cu nervuri vizibile, culoarea verde închis, intensă.

Roua cerului - o floare carnivora

DESCRIERE, GENERALITATI

Roua cerului - DROSERA ROTUNDIFOLIA - denumirea populara este roua cerului face parte din familia Droseraceae, și cuprinde cca 200 de specii.

Este o plantă CARNIVORĂ, care crește și se dezvoltă în locuri mlăștinoase, pe zăcăminte de turbă, se găsește în nordul Europei, în America de Nord, în Siberia, Japonia, Coreea, în țara noastră apare în rezervații naturale, fiind o specie ocrotită de lege, este o plantă perenă în habitatul natural, trăiește până la trei ani în condiții de interior.

Dovleacul - are un continut bogat in vitamine

DESCRIERE, GENERALITATI

Dovleacul sau bostanul sau cucurbată - Cucurbita maxima - este o plantă erbacee agățătoare, se târăște pe suprafața pământului, este cultivată pentru fructul, florile și semințele sale, face parte din familia Curcubitaceae din care fac parte castravetele, dovlecelul.

Se cultivă mai multe soiuri de dovleac, – cu denumiri, forme și culori diferite, alb, galben, portocaliu, verde. La noi se cultivă și se folosește în bucătărie, dovleacul portocaliu dovleacul de zahar - rotund și turtit și cel galben, portocaliu în formă de pară.

Fiica aerului - o planta decorativa epifita

DESCRIERE

Fiica aerului - TILLANDSIA CYANEA - denumirea populară fiica aerului, pană roz, face parte din familia Bromeliaceae, este originară din America tropicală și subtropicală. Este o plantă exotică, crește și se dezvoltă ca plantă epifită, dar și terestră, vivace, poate atinge înălțimi de 75 cm și 50 de centimetri lățime.  

Frunzele de culoare verde închis, sunt așezate în formă de rozetă, sunt fine, semiînalte.

Florile nu sunt parfumate, au formă tubulară și sunt grupate în spice, așezate pe o tulpină florala relativ scurtă.

Macul rosu de camp - o floare decorativa si binefacatoare

DESCRIERE, GENERALITATI

Macul roșu de câmp - PAPAVER RHOEAS - este o specie de mac roșu, care crește spontan decorând și înviorând cu roșul florilor lanurile de păioase, pajiștile, terenurile părăsite, fânețele, marginea drumurilor, face parte din familia Papaverraceae.

Papavere rhoeas, cunoscut sub denumirea populara de mac iepuresc, macul cucului, mac păsăresc, mac sălbatec, măcuț, paparoane, pipiloare, pipaci este o plantă sălbatică, anuală, ierboasă, ramificată, erectă, poate atinge până la un metru înălțime.

Macul de gradina - o floare cu proprietati magice

DESCRIERE, GENERALITATI

Macul de grădinăPAPAVER SOMNIFERUM - este o specie cultivată, care face parte ca și macul roșu de câmp din familia Papaveraceae, este cunoscut sub denumirea populară macul alb, mac.

Rădăcina este puternică, pivotantă, poate ajunge până la 25 cm lungime, prezintă ramificații care se întind până la 50 cm.

Vascul - un arbust decorativ, magic si de leac

DESCRIERE, GENERALITATI

VasculVISCUM ALBUM - este o specie indigenă răspândită în Vestul Asiei si Nordul și Centrul Europei, denumirea populara vâsc alb, stoletnic, vâsc de păr, vâsc de brad, este o specie de plantă parazit veșnic verde, folosită ca ornament, dar și ca aducătoare de noroc, spor și sănătate în casă, și ca leac în diferite afecțiuni, fiind folosite numai frunzele, bobitele fiind  toxice.

Vâscul este o specie de arbust care crește pe diverse specii lemnoase, având aspectul unor tufe rămuroase, drepte sau aplecate în jos.

Se fixează de gazdă  prin sugatorul primar din care se dezvolta sugatorii secundari, crește și se dezvoltă foarte lent, pe specii de foioase și rășinoase: plop, salcie, mesteacăn, paltin, tei, păducel, molid, brad, pin.

Rapita - o planta cu proprietati curative

DESCRIERE, GENERALITATI

Rapita - BRASSICA RAPA OLEIFERA - denumirea populara rapiță, broajbe, brojbe de vite, colza, curechi de câmp, muștar negru, nap rotund, napi curechești, napi de miriște, face parte din familia cruciferelor Brassicaceae și este cultivată în Europa și Asia pentru semințele ei bogate în ulei, dar și pentru flori și rădăcină care sunt folosite în fitoterapie.

Este o plantă anuală, erbacee, cu o rădăcină pivotantă, tuberculoasă albicioasă, tulpina este lungă, subțire, ramificată la vârf unde se dezvoltă florile, aranjate în mănunchi, de culoare galben intens.

Laurul - o planta cu efecte toxice

DESCRIERE

LaurDATURA STRAMONIUM - denumirea populara ciumafaie, buruiana bolundă, ciuma fetei, buruiană de capul cânelui, laur, laur porcesc, ciumăfaia cucului, face parte din familia Solanales, este o plantă erbacee anuală de primăvara târzie, înaltă până la un metru.

Tulpina este erectă, dreaptă, verde, simplă sau ramificată în partea superioara formând o coroană similară cu a unui copăcel, crește spontan pe locuri necultivate, pe lângă case, ferme etc.

Dafinul - frunze aromate si vindecatoare

DESCRIERE, GENERALITATI

Dafinul - LAUR - LAURUS NOBILIS -  este un arbust cu frunzele verzi tot timpul anului, originar din bazinul mediteranean, crește încet spontan dar și cultivat face parte din familia Lauraceae.

Frunzele sunt oval-eliptice, verde închis, margini drepte sau puțin ondulate, cu un conținut mare de uleiuri eterice, care au proprietăți aromatizante și terapeutice și care se conservă prin uscare fiind folosite ca și condiment în diferite preparate culinare.

Carambola - o sursa bogata de vitamine

DESCRIERE, GENERALITATI

Copacul Carambola crește foarte repede, are un trunchi scurt, ramificat, stufos, cu o coroană ce ajunge la 10-15 m înălțime, flori liliachii, frunzele cresc în spirală, fructele au pulpă galbenă la maturitate, sunt suculente, crocante, iar coaja este subțire, translucidă și are o culoare galben - verzuie. Există două soiuri de carambola dulce și acră.

PRINCIPII ACTIVE

Carambola sau fructul stea datorită aspectului sau, este o bogată sursă de vitamine C, B5, B9, minerale: conține în cantitate mare fosfor și potasiu, fiind indicat celor care nu au poftă mâncare.

Caisul - caisele au un continut bogat in fier

DESCRIERE, GENERALITATI

Caisul - Prunus armeniaca -, este un pom fructifer, înalt, care ajunge până la înălțimea de 8-12 m, frunzele sunt ovale, de un verde deschis, florile sunt de culoare alba sau roz deschis, fructul - CAISA -, este de culoare galben-portocaliu cu nuanțe mai închise spre roșu, în partea cea mai expusă la soare, se coc începând cu sfârșitul lui iunie și până în august.

Un factor important în cultura caișilor este înghețul din timpul primăverii, deoarece caișii sunt printre primii pomi fructiferi care înfloresc încă de la primele raze de soare, pot fi prinși apoi de îngheț, care le provoacă daune, stricând florile și respectiv fructele.