Articole

Agrisele - intareste sistemul imunitar

DESCRIERE, GENERALITATI

AgrisulRIBES UVA CRISPA  - este un arbust fructifer ce înflorește primăvara, în perioada aprilie-mai, poate ajunge pana la 60 de centimetri înălțime, are ramuri spinoase și frunze lobate. Fructele au formă unor boabe de strugure, au gust dulce - acrișor și pot fi de culoare verde, galbenă, roșie sau albă.

Agrișele se pot recolta în două perioade: primele se culeg fructele care se apropie de coacere, acestea se pot congela, pe urma se culeg agrișele coapte care se consumă în stare proaspătă.

Alunul - alunele ajuta la mentinerea tonusului muscular

DESCRIERE, GENERALITATI

Alunul - Corylus avellana - crește sub formă de tufe, în păduri de foioase și păduri mixte, are tulpini drepte, puțin ramificate, atinge o înălțime de 5 - 6 m. Mugurii (matisori) sunt acoperiți cu peri fini, frunzele sunt zimțate pe margine, au o formă rotunjită, ascuțite la vârf. Alunul, crește încet și produce alune abia după 4-5 ani de dezvoltare. Florile alunului apar înaintea frunzelor, alunul înflorește din luna februarie până în aprilie.

Soc - fructele de soc curata rinichii

DESCRIERE, GENERALITATI

Socul popular se mai numește: holer, hoz, iboz, sog, soc negru, este un arbust, care poate crește până la 5m, tulpina are o scoarță cenușie în tinerețe, la maturitate tulpina și ramurile mature au scoarța brun cenușie. Ramurile tinere sunt verzi, tulpina are măduva abundentă, spongioasă, de culoare albă cauza fragilității ei. Frunzele sunt verzi, cu vârf ascuțit și marginea dințată, florile mici și albe sau slab gălbui, sunt grupate sub formă de umbrelă, sunt hermafrodite, corola este rozacee, iar fructul o drupă baciformă globuroasă, neagră și lucioasă având în interior 3 semințe lunguiețe.

Îl găsim pe lângă  case și garduri, prin pădurile de deal și câmpie, în luminișuri sau la marginea pădurilor, din zona de deal și câmpie, înflorește abundent de la sfârșitul lunii mai până la mijlocul lui iunie. Socul prezintă importanță atât ca plantă ornamentală și silvică, cât și ca materie primă în industria alimentară și farmaceutică.

Afinele - stimuleaza apetitul

DESCRIERE, GENERALITATI

Afinele sunt fructele unui arbust scund, ramificat, cu frunze oval alungite, răspândit, în special, în zonele muntoase. Afinele stimulează apetitul și sunt recomandate în dieta copiilor mici, mofturoși și persoanelor vârsnice, sunt de ajutor persoanelor care au probleme cu constipația, dar și cu diareea, afinele îmbunătățesc și sănătatea tractului urinar.

Visinul - visinele au efect de purificare a organismului

DESCRIERE

Visinul este un pom fructifer din familia rozaceelor, înrudit cu cireșul, cu care se aseamănă în multe privințe. Ca aspect, este de talie mai mică, el nu atinge înălțimea cireșului, poate ajunge până la o înălțime 6 m. Are frunze lucioase, dințate pe margine, flori albe, parfumate, fructele vișinele, sunt globuloase, de culoare roșie-purpurie cu gust dulce acrișor. 

Portocalul - un copacel de apartament care decoreaza foarte frumos

DESCRIERE, GENERALITATI

Portocalul, arbore originar din China și Indochina, în țara noastră portocalul, nu se poate cultiva în plantații obișnuite, din cauza cerințelor specifice de temperatură, lumină și umiditate și din aceasta cauză, portocalul se găsește numai ca plantă ornamentală în apartamente și balcoane închise.

Sunt cunoscute două soiuri: portocalul și portocalul amar. La ambele soiuri, pomul este înalt până la 10-12 metri, are ramurile spinoase, frunzele sunt persistente, lucioase, ascuțite la vârf.

Merisorul – bogat in substante antibacteriene si antimicotice

DESCRIERE, GENERALITATI

Merisorul este un arbust mic, cu o înălțime de până la 25 cm, cu tulpina cilindrică, ramificată, frunzele de formă ovală sunt mici și lucioase, de culoare veșnic verde, și sunt tari la pipăit. Crește în zone de munte, rezistă la geruri de - 40 de grade, la vanturile cele mai puternice.

Merișorul și-a dezvoltat un sistem de apărare extrem de puternic, împotriva oricărei boli produse de bacterii, viruși sau fungi. Astfel, frunzele și fructele sale sunt o adevărată fabrică de medicamente, unde sunt produse niște leacuri antiinfecțioase foarte eficiente.

Mesteacanul - curata organismul

DESCRIERE, GENERALITATI

Mesteacanul este un copac înrudit cu fagul și stejarul, coaja de culoare albă, este bogată în rășini și are un pigment care dă numele diverselor soiuri de mesteacăn: roșu, alb, negru și galben argintiu.

Mugurii apar primăvara devreme și cresc până la începutul verii. Lemnul tuturor speciilor de mesteacăn este fin, cu textura mătăsoasă.

Frunzele diferă de la un soi la altul, acestea sunt așezate alternativ, sunt dințate, și se culeg primăvara în scopuri terapeutice. 

Zeolitul - piatra care fierbe

DESCRIERE, GENERALITATI

Zeolitul, este un mineral format, cu milioane de ani în urmă prin interacțiunea de pe fundul oceanului, dintre lava încinsă, împrăștiată de vulcani și apă. 

Zeolitul este numit piatra care fierbe, datorită, proprietăți acesteia de a absorbi apa, ca apoi, prin încălzire, apa să se evapore, apărând fenomenul de fierbere datorat, acestei evaporări. 

Murea - sursa bogata de vitamina k

DESCRIERE, GENERALITATI

Murul, sau rug de munte este un arbust din familia rozaceelor, cu tulpina dreaptă sau arcuită, deseori târâtoare ajunge pana la 3 m înălțime, cu tepi ascuțiți și puternici, cu frunze ovale și dințate pe margini, de culoare verde închis pe fața superioară și mai deschis pe cea inferioara, florile sunt albe sau roze și se deschid în lunile iunie august. 

Dulci, parfumate și savuroase, murele ne cuceresc prin aroma lor intensă, prin gustul lor dulce - acrișor, prin aspectul lor, ele ne dau semnalul ca toamna este aproape. Consumate proaspete, congelate, sub formă de gem, compot, incorporate în creme de față sau în săpunuri lichide, ele au acțiune benefică asupra întregului organism.

Lobelia - tutunul indian

DESCRIERE, GENERALITATI

Lobelia este o plantă anuală și perenă, rustică cu tufe compacte, cu o talie mica de 10 -25 cm, foarte apreciată mai ales pentru abundentă de flori. Lobelia este o plantă cățărătoare care prezintă o tulpină subțire, ramificată, care poate fi cultivată pentru decorarea spatiilor verzi, a teraselor, a jardinierelor și a balcoanelor, este o plantă, care iubește lumina și soarele.

Zmeura - reduce aciditatea din stomac

Zmeurul - Rubus idaeus - face parte din familia Rosaceae, zmeurul este un semiarbust înalt de 1-2 m, preferă spațiile semiumbrite pe lângă garduri, sau pereți, se dezvoltă în orice fel de sol, dar în zilele caniculare este necesar să fie udat pentru ai asigura un climat umed. Nu se dezvoltă în locurile unde băltește apa, dar nici acolo unde terenul este foarte uscat.

DESCRIERE

Zmeurul este un arbust tufos, cu tulpini drepte, arcuite spre vârf, cu ghimpi drepți, frunzele sunt dințate pe margini, verzi, albicioase pe cea inferioară.

Mimosa Pudica - o planta interactiva

DESCRIERE, GENERALITATI

Mimosa Pudica - mimoza - este o plantă tropicală, originară din regiunile tropicale ale Americii, face parte din familia Fabaceae.

Crește și se dezvoltă sub formă de tufă care poate ajunge la un metru și jumătate înălțime, și până la un metru lățime, prefera lumina, căldura, umiditatea constantă, se poate crește în casă sau în gradină, este tot timpul anului verde și înflorește o dată pe an, florile sunt sferice, cu un diametru de 6-8mm, au nuanțe deschise de roz-movuliu.

Fenicul - ajuta la eliminarea toxinelor din organism

DESCRIERE, GENERALITATI

Feniculul - Foeniculum vulgare - este o specie erbacee, perenă, ierboasă, robustă o rădăcină pivotantă, poate ajunge la înălțimi de 1,5 - 2m, are una sau mai multe tulpini erecte, goale pe dinăuntru, ce pornesc de la bază, au formă cilindrică, striată, foarte ramificată începând de la bază.

Popular se cunoaște ca: anason, anason dulce, anason mare, anason nemțesc, chimen dulce, fenicel, finic, hanos, hanus, mărar bulgăresc, marariu de casă, molura, moluză, secară de gradină, secarea, etc. Feniculul este originar din sudul Europei unde creste spontan și astăzi. La noi se găsește cultivat, mai ales în câmpiile din sudul tarii.

Crinul Pacii - o floare eleganta

DESCRIERE, GENERALITATI

Crinul Păcii -SPATHIPHYLLUM- denumirea populara spatifilum, crinul păcii, floarea păcii este o floare cu aspect de tufă, originară din America Centrală și de Sud, Venezuela, Ecuador, face parte din familia Araceae, este foarte cunoscută și populară printre iubitorii de flori datorită frunzișului ei permanent verde și datorită delicateței și gingășiei florilor.

Crinul păcii începe să înflorească spre sfârșitul primăverii, până toamna târziu, planta este împodobită cu flori albe parfumate, dacă planta are condiții favorabile privind căldura, umiditatea și lumina, înflorirea poate dura și pe durata perioadei reci.