Articole

Prunele - alunga oboseala

GENERALITATI

Prunul - Prunus domestica - este un pom fructifer care face din familia rozaceelor. Fructele sale, prunele, sunt rotunde sau ovale, albastre închis, gălbui sau roșu-violaceu, sunt fruncte cărnoase și în interior se găsește un sâmbure lunguieț și ascuțit.

Prunele se regăsesc în mai multe soiuri și culori, prunus domesticus fiind specia cea mai răspândită la noi în țară. Aceste fructe se folosesc foarte mult în industria alimentară, din ele se prepară gemuri, compoturi, si se consumă și proaspete fiind foarte delicoase. Dar cea mai cunoscuta utilizare este pentru fabricarea rachiului, uneori acesta fiind și depozitat în butoaie fabricate din lemn de prun.

Varza - prelungeste tineretea

Varza se cultivă atât ca sursă de hrană dar și pentru tratarea diferitelor afecțiuni. Cele mai cunoscute tipuri de varza sunt - varza albă,- varza roșie, - varza creață,- varza de Bruxelle.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Varza  este una dintre cele mai cunoscute și folosite legume din lume, ea poate fi folosită ca remediu naturist anticancerigen. Bogată în vitamine : A, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9, calciu, cupru, zinc, fier varza are, ea este recomandată în orice sezon.

Lemn Dulce - radacina bogata in hormoni estrogeni

DESCRIERE, GENERALTIATI

Lemnul-dulce - Glycyrrhiza glabra - este o plantă care iubește soarele și lumina, crește în albiile secate ale râurilor și în luncile neîmpădurite, în popor i se mai spune și răculeț, dulcișor sau iarba dulce datorită gustului rădăcini sale.

Are frunzele închise la culoare, florile sunt mici și albe și o rădăcină foarte puternică. De la Lemnul dulce folosim doar rădăcina, ea având foarte multe substanțe zaharoase, și este mult mai dulce decât zaharul - de unde și denumirea de lemn dulce -, recoltarea se face primăvara și toamna.

Guzmania - o epifita spectaculoasa

Guzmania face parte din familia Bromeliacee și este originară în regiunile tropicale-ecuatoriale ale America, în habitatul ei natural, în pădurile subtropicale, trăiește și se dezvoltă ca plantă epifită pe ramurile copacilor.

DESCRIERE

Epitifele sunt plante care folosesc ca și suport de creștere și dezvoltare copacii sau alta vegetație, fără a fi parazite, fără a se hrăni sau a le produce gazdelor vreun rău.

Vanata - are un continut ridicat de fibre

DESCRIERE

Vanata, pătlăgea vânată - Solanum melongena - este o plantă care a aparut în India de sud, este cultivată anual, are o înălțime de 0,4-1,5 m, spinoasă, cu frunze mari, lobate, floarea este alba spre liliachiu, fructul este cărnos și conține numeroase semințe mici și moi.

PRINCIPII ACTIVE

Pe lângă faptul ca sunt deosebit de gustoase, vinetele sunt un izvor de vitamine și minerale pentru organismul nostru.

Clopotelul de Fildes - un clopotel exotic si parfumat

Clopotelul de fildes ALPINIA ZERUMBET - denumirea populara clopoțelul de fildeș, fluturașul de ghimbir este o plantă perenă, erbacee, face parte din familia Zingiberaceae, și este originară din Estul Asiei.

DESCRIERE

Este o plantă DECORATIVĂ, care crește sub formă de tufă, cu frunze lucioase, erecte de 25-50 cm, mari, liniare, având nuanța verde - închis.

Ciresul - ciresele au renumele de fructe ale tineretii

GENERALITATI, DESCRIERE

Cireșul este o specie de pom fructifer originară din zona cuprinsă între Marea Neagra și Marea Caspică de unde s-a răspândit în Europa și Asia. La noi, cireșii sunt cultivați în toate regiunile țării, la câmpie, deal și în zona de munte, până la altitudinea de 1.000 m.

Existența cireșului în țara noastră este atestată documentar de pe vremea lui Mircea cel Bătrân, astăzi sunt cunoscute localitățile Cireșu, Cireșoaia, Cireșeni, Valea Cireșului, pentru culturile de cireși, localități care poartă numele speciei.

Cioc de Papagal - un arbust cu cioc

Cioc de Papagal - CLIANTHUS PUNICEUS - denumirea populară cioc de papagal este un arbust, peren, de origine tropicală.

DESCRIERE

Este o plantă DECORATIVĂ, leguminoasă, în habitatul natural constituie hrana pentru rozătoare și păsări, poate să atingă înălțimi de 3-4 metri, este un arbust cățărător sau semicățărător cu tulpini groase și sinuoase.

Pasarea Paradisului - o floare macara

Pasărea Paradisului - STRELITZIA REGINAE - denumirea populara este pasărea paradisului, strelitia, floarea macara, este o plantă exotică originară din Africa de Sud.  

DESCRIERE

Este una din cele mai cunoscute plante DECORATIVE, prin forma unică a florilor, care seamănă cu capul - păsării paradisului -, datorită nuanțelor vii de albastru și portocaliu, aparține familiei Musaceae fiind, rudă cu bananierul.

Inul - semintele de in sunt foarte bogate in vitamine

InulLinum - , este o plantă anuală ierboasă, la noi este cultivată și pentru fuior și pentru semințele sale oleaginoase. În scopuri medicinale folosim doar semințele ajunse la maturitate.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Semințele de in reduc inflamațiile, atenuând simptomele astmului și îmbunătățind funcția plămânului, reduce stresul și crește capacitatea de memorare.

Traista Ciobanului - recomandata pentru hemoragii

DESCRIERE, GENERALITATI

Traista ciobanului este o plantă medicinală foarte valoroasă, se întâlnește peste tot pe drumuri, câmpii, pământuri înțelenite, ogoare, povârnișuri, câmpuri. În limbaj popular i se mai zice și arior, buruiana de friguri, coada-pisicii, păscuța, pastele-cailor, punga-babei, punga-popii, pungulița, răpan, straița-popii sau tăsculiță.

Este o plantă de dimensiuni mici, de până la 20 centimetri înălțime și înflorește între lunile martie și noiembrie. Ramurile fine se întind pe toată lungimea tulpinii. Frunzele bazale seamănă cu cele de păpădie.

Cimbrul - combate cu succes anemia

GENERALITATI

Cimbrul numit și buruiana-de-balsam, cimbrișor, cimbru-de-câmp, cimbru-sălbatic, iarba-cucului, lămâița, șarpun, tamita, temian, crește pe pășuni însorite, pe povârnișuri și pe liziere înguste și preferă mușuroiul mic de furnici de pe câmpii. Îi place căldura și soarele; astfel îl găsim pe suprafețele pietroase și pășunile alpine.  

Cimbrul a venit la noi în secolul al XI-lea din tarile mediteraneene, iar speciile cultivate și iarăși sălbăticite se găsesc în grădinile noastre mai cu seamă că CIMBRU-DE-GRADINĂ numit și cimbru, cimbrișor, cimbru-mirositor, iarbă-cucului, lămâiță. Acesta, spre deosebire de cimbrul-de-câmp, ajunge până la o înălțime de 50 centimetri. Ambele au același efect curativ.

Ardeiul Kapia - consumul de kapia scade riscul de infarct

Consumul de ardeii kapia ne ajută să facem mai ușor trecerea de la vară, la anotimpul rece, prin conținutul lor deosebit de nutritiv, reducând riscurile acestei tranziții. 

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Ardeii Kapia au o concentrație foarte mare de vitamina C, un  antioxidant important în creșterea rezistentei organismului la infecții și răceli. Ardeiul kapia, are o concentrație mare de capsaicina o substanță care acționează ca vasodilatator, reducând tensiunea arteriala și scazând nivelul de colesterol, capsaicina are și rol de anticoagulant, consumul de kapia scade semnificativ riscul de infarct. 

Ardeiul gras rosu - cu un continut mare de vitamine A si C

DESCRIERE

Ardeiul este o plantă erbacee anuală cu o tulpină ramificată, poate atinge 0.5 – 1.5 m înălțime. Fructul are formă de clopot, cu caracteristică crocantă, textură cărnoasă și densă, se cunoaște o varietate de culori: verde, galben, roșu, semințele sunt comestibile și au un gust amărui.

Muguri de Plop - au numeroase proprietat terapeutice

DESCRIERE, GENERALITATI

Plopul crește de la câmpie la munte, este întâlnit în păduri, poiene, depresiuni, luncile râurilor, în lungul șoselelor, poate atinge înălțimi de până la 35 de metri și poate trai până la 200 de ani. Plopul preferă terenurile umede de pe malurile râurilor și din lunci.

Mugurii de plop sunt mari de 2-3 cm, brun - gălbui, au o formă alungită, ascuțiți la vârf, sunt lucioși, rășinoși în interior, lipicioși, au miros plăcut, aromat și un gust amărui. Se păstrează uscați, în locuri uscate și aerisite.