Articole

Cozile de cirese - benefice pentru tuse

Cireșul este un arbore, înalt de 10-20 de metri, cu rădăcini puternice, cu trunchiul drept, scoarța netedă, brun - cenușie, frunze alungite și are flori albe. Înflorirea are loc în lunile aprilie-mai, rodirea în mai-iunie, în funcție de  soiului cireșului. Cireșul trăiește 25-40 de ani, iar cel sălbatic poate ajunge și până la 100 de ani.

Codițele, prin care se hrănesc cireșele, cu prospețimea și roșul lor strălucitor, sunt aproape nebăgate în seamă. Cu toate acestea creșterea, mărimea, gustul, culoarea cireșelor se datorează acestor mici codițe prin care se hrănesc. Totul se datorează acestor codițe verzi, prin care tranzitează toata seva care hrănește fructele în procesul lor de creștere și coacere.

Castravetele amar - sau insulina vegetala

DESCRIERE, GENERALITATI

Castravetele amar - Momordica charantia -, este o legumă cunoscută și sub numele de pepene amar.

Castravetele amar își merită numele datorita gustului sau foarte neplăcut, este una dintre cele mai amare legume din lume. Deși mai greu de introdus în dietă din cauza gustului sau insuportabil, castravetele amar, conține substanțe nutritive , benefice în multe afecțiuni.

Rostopasca - sau iarba de negi

DESCRIERE, GENERALITATI

Rostopasca - Chelidonium majus L.-, cunoscută și sub denumirea populară de iarbă de negi sau negelarița, este o plantă erbacee ușor de recunoscut după latexul de culoare galbenă care în contact cu aerul se închide la culoare.

Înflorește din aprilie până în septembrie și se culege numai în zilele însorite, pe timp frumos, în zile fără ploaie (pe vreme ploioasă, rostopasca se închide la culoare, iar principiile sale active se pierd). Se usucă într-un loc umbros și lipsit de umiditate.

Angelica - este o planta ocrotita prin lege

DESCRIERE, GENERALITATI

Angelica - Angelica archangelica - este o plantă ierboasă înaltă, crește pe panta masivului muntos al Chinei, preferă, soluri cu umiditate ridicată, tulpina seamănă cu cea de țelină, este goală în interior și conține un lichid lăptos, poate atinge înălțimi de pana la 1-1,5 m.

Planta este ocrotită prin lege și nu se recoltează decât din culturile înființate în acest scop.

Ginkgo Biloba - creste eficienta organismului

Ginkgo biloba este unul dintre cele mai vechi specii de copac, el poate să supraviețuiască până la 1000 de ani și poate ajunge la o înălțime de 120 de metri.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Se folosește extractul care se obține din frunzele uscate. Frunzele de Gingko biloba conțin două tipuri de substanțe, flavonoide și terpenoide, care au proprietăți antioxidante; acești antioxidanți combat radicalii liberi, - compuși dăunători organismului (aceștia modifică membrana celulelor, modifica ADN-ul, contribuie la îmbătrânirea organismului etc.) - și pot reduce sau chiar preveni, unele efecte negative pe care le produc aceștia.

Echinacea - tonic imunitar

DESCRIERE, GENERALITATI

Echinacea este o plantă medicinală perenă, care își are originea în America de Nord, crește la 1 - 1,50 cm, are frunzele dințate pe margini și ascuțite la vârf, florile sunt dispuse solitar la vârfurile ramurilor, au culoare roz pana la roșu intens - înflorește din iunie până în luna octombrie.

Sistemul imunitar asigura sănătatea organismului și ne apără de infecțiile provocare de virusuri, bacterii, ciuperci, paraziți.

Avocado - este bogat in grasimi sanatoase

DESCRIERE, GENERALITATI    

Copacul care face aceste minunate fructe are frunzele foarte verzi și crește înalt de până la 65 de metri. Fructele de avocado variază în greutate de la 150-200 de grame până la trei kg, în funcție de soi. 

Fructul de avocado este unul dintre cele mai hrănitoare fructe din lume, este cunoscut și consumat de secole în America Centrala și de Sud. Este un fruct pe care îl găsim, în marile lanțuri de magazine.

Ridichea neagra - este recomandata in litiaza biliara

Ridichea neagră aparține familiei Cruciferelor, acesta este mai mare decât ridichea obișnuită, cu o coaja groasă, neagră și miez alb.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Ridichea neagră, este ușor iute, are în compoziția ei vitaminele B, E, C, fosfor, sodiu, potasiu, sulf, magneziu, fier și calciu, iod și o cantitate mare de fibre alimentare care reglează, tranzitul intestinal. Datorita conținutului mare de vitamina C și iod ridichea neagra are acțiune antiscorbutica și antirahitica, este și fluidizant al secrețiilor bronhice, datorită conținutului mare de substanțe active sulfurate, deci este recomandat consumul de ridiche la cei care suferă de bronșită cronica și de astm.

Leurda - are capacitatea de a curata sangele

DESCRIERE, GENERALITATI

Leurda - Allium Ursinum - denumită în popor ai de pădure sau ai ciorăsc este unul dintre primii vestitori ai primăverii. Ea apare încă din luna martie, imediat după ce răsar ghiocei, crește în pădurile umede și umbroase de foioase din zonele de deal și munte.

Leurda are mirosul specific de usturoi, frunzele cresc din bulb, sunt de un verde deschis, alungite și foarte asemănătoare cu cele ale lăcrimioarelor, floarea este albă.

Bananele - sunt bogate in fibre

Bananierul este o plantă ierboasă din genul Musa, care, din cauza mărimii și structurii, este deseori confundat cu un arbore. Este cultivat pentru fructele sale BANANELE.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Datorită conținutului de vitamina A, grupul de vitamine B, C, E, calciu, potasiu, acid folic, magneziu, crom, sodiu, proteine, fosfor și fier, bananele previn și vindecă multe afecțiuni. Banana ameliorează anemia, este bogată în fier, stimulează hemoglobina din sânge din această cauză, bananelor sunt recomandate persoanelor anemice.

Capsunile - remineralizeaza organismul

Capsunile sunt fructe de sezon care ne încântă de primăvara până la începutul verii, sunt ideal de consumat de copii, de persoanele adulte cât și de cele în vârstă.

PROPRIETATI, PRINCIPII ACTIVE

Sunt tonice, gustoase și aromate și au foarte multe proprietăți terapeutice: remineralizează organismul, stimulează imunitatea naturala și funcțiile hepatice, reglează tensiunea, au efect detoxifiant, scad colesterolul și au foarte puține calorii. Se pot consuma în stare proaspătă, dar se pot și conserva sub formă de dulcețuri, gemuri, siropuri.

Castravetele - este un diuretic natural

Planta de castravete este o viță târâtoare de 1,5 – 2 m lungime, care crește agățându-se pe spaliere cu ajutorul cârceilor, are frunze mari care acoperă fructul.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Castravetele conține nouăzeci la sută apă ceea ce îl face să aibă proprietăți drenante, este mai puțin nutritiv decât alte legume, dar este o bună sursă de vitamina C, A, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, minerale -potasiu, fier, siliciu, fosfor, magneziu-, acid folic și fibre, care sunt depozitate majoritatea în coajă.

Roinita - amelioreaza crampele la stomac

DESCRIERE

Roinița originară din Asia Mică și din țările mediteraneene, roinița era folosită de arabi ca întăritor pentru inimă. Este o plantă înaltă de aproape un metru, cu flori albe-liliachii și cu frunzele de un verde deschis, mireasma pe care o răspândește, seamănă cu cea de lămâie.

FACTOR CURATIV

Cunoscută în popor și sub numele de melisă, mătăciune sau iarba de alămâi, roinița crește mai ales în sudul și în vestul tarii, înflorește, la sfârșitul luni mai – începutul luni iunie; se recoltează tulpina, frunzele, florile

Fulgii de ovaz - previn constipatia

Fulgi de ovăz sunt o alegere ideală pentru un mic dejun sățios, care să ofere energie, pentru o zi care tocmai începe.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Fulgii de ovăz sunt surse excelente de cupru, mangan, vitamina B, E, fier, zinc, magneziu, seleniu, fibre și proteine, dar și de fitochimicale, au proprietăți anticancerigene și energizante.

Planta Cobra - o planta carnivora cu fata de sarpe

DESCRIERE, GENERALITATI

Planta cobra - DARLINGTONIA CALIFORNICA - denumirea populară plantă cobră, crinul cobra face parte din familia Sarraceniaceae și este originară din Nordul Californiei, crește și se dezvoltă în locuri umede, apoase și în mlaștini. 

Este o plantă CARNIVORĂ, perenă în habitatul ei natural, trăiește patru-cinci ani, în sere câteva luni în condiții obișnuite de interior.