Articole

Pepenele galben - ajuta la eliminarea toxinelor din organism

GENERALITATI

Pepenele galben - Cucumis melo -, este o plantă cu tulpină târâtoare, cultivată pentru fructul sau care se coace vara, este dulce și conține multa apă, ceea ce-l recomandă ca un excelent detoxifiant al organismului. Cunoscut ca fruct, pepenele galben este, o legumă, din aceeași familie cu castravetele. Sucul de pepene galben potolește setea și calmează sistemul nervos.

Litchi - inlatura oboseala

Litchi - Litchi chinensis - își are originea în sudul Chinei, în prezent este cultivat în multe zone tropicale și subtropicale. Este un arbore cu viață lungă, înălțime de pana la 10-15 m, care are frunze, flori și fructe pe ramurile terminale.

PRINCIPII ACTIVE

Fructele conțin - săruri minerale: calciu, fier, magneziu, fosfor, mangan, iod, zinc, natriu,  vitamine C, E, B2, B5, proteine, fibre, carbohidrați, grăsimi, zaharuri.

Ienuparul - remediu natural in caz de anemie

GENERALITATI

Ienupar -  Juniperus Communis -, este cunoscut ca  brădișor, ceten, cetenă, finior, ineper, jireapan, jneap, sinap, turtel. Ienuparul face parte din familia coniferelor, este un arbust cu frunze ascuțite, care rămâne, mereu, verde și viu, chiar și iarna când afara este frigul cel mai crâncen. În țara noastră, ienupărul crește mai ales în zona submontană și montană, în locuri deschise și însorite, îl găsim la marginea pădurilor de pin, de fag, ori chiar prin desișuri alături de tufe de păducel sau măceș.

Maracuia - fructul pasiunii

Maracuia, este cunoscut și sub denumirea de fructul pasiunii, este fructul unei liane originare din America de Sud și este cultivat în tarile tropicale, în prezent fiind cunoscute peste 300 de specii.

DESCRIERE

Fructul pasiunii este un fruct mic, rotund, cu coaja groasă, gust acrișor, răcoritor, aromatic iar culoarea diferă în funcție de specie, galben, portocaliu sau violet.

E-urile Conservanti

E-urile sunt – CODURILE - oficiale folosite pentru denumirea substanțelor chimice folosite ca și aditivi alimentari. Aceste denumiri se găsesc inscripționate pe etichetele alimentelor, pe care le găsim în comerț.  

Cucuta - un sedativ urat mirositor

GENERALITATI

Cucuta - CONIUM MACULATUM - dudau, dudac, barba-calugarului, bucinis, dudunis, buznic este o plantă ierboasă bienală, pe care o întâlnim în toate regiunile tarii. Crește în locuri părăsite, în gunoiști, la marginea drumurilor sau a pădurilor.

Conopida - previne anemia

Conopida este o legumă din familia Cruciferelor, se înrudește cu varza sau broccoli. Este cultivata în întreaga lume și este folosită atât pentru gustul sau plăcut, cât și pentru aportul important de vitamine și minerale pe care îl aduce organismului.

Drojdia de bere - contine intregul complex de vitamine B

GENERALITATI

Drojdiile sunt ciuperci unicelulare, microscopice; se cunosc aproximativ 1500 de specii. Unele dintre ele sunt patogene - pot produce îmbolnăviri, la plante, la animale, sau la om, cum sunt de exemplu unele specii de candida care pot produce la om infecții numite candidoze, alte drojdii sunt inofensive pentru om și existe și specii de drojdii care aduc omului, foloase directe și dintre toate, cea mai cunoscută, mai folosită și mai studiata este - DROJDIA DE BERE -.

Maghiranul - remediu natural in tratamentul balonarilor

Maghiranul - Majorana hortensis - este o plantă ierboasă perenă sensibilă la frig cu arome dulci de pin și citrice. Mai este numit magheran.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Maghiranul e bogat  în vitamina K, E, fier, calciu, mangan, conține și acizi fenolici, flavone și uleiuri esențiale. Toți acești compuși îi dau maghiranului proprietăți antispasmodice, antifungice, antalgice, antibacteriene, calmante, sedative, hipotensive, vasodilatatoare și.... anafrodizia­ce, măghiranul are un efect opus substanțelor afrodiziace

Macrisul – se foloseste in curele de detoxifiere

GENERALITATI

Macrisul este una din plantele legumicole valoroase atât prin calitățile sale culinare, cât și pentru cele medicinale.

Este o plantă nepretențioasă, față de temperatură, se adaptează foarte ușor și poate fi întâlnită la câmpie, pe deal și până sus pe pajiștile alpine. Este o plantă timpurie care își face apariția încă de la începutul primăverii, crește atât la umbra cât și la soare, în acest caz având nevoie de mai multa apă, deoarece își dezvoltă tijele florale iar frunzele stagnează.

Iasca Galbena - o delicatesa cu gust de pui

Iasca galbenă - LAETIPORUS SULPHUREUS - este o ciupercă parazită, este cunoscuta sub denumirea populara de raft de sulf, pui de pădure, ciuperci pui, găină de pădure.

iasca galbenă 

Brandusa de toamna - combate cancerul

DESCRIERE, GENERALITATI

Brandusa de toamna - COLCHICUM AUTUMNALE - este cunoscută și sub numele de ceapa ciorii, floarea brumei, balaura este o plantă erbacce, toxică ea crește pe pășuni, pe câmpuri, fânețe, este de înălțime mică, cu frunze lunguiețe, cu flori violete, formate din șase petale, înflorește toamna după ce frunzele încep să cadă din copaci.

Brandusa de primavara - o pata de culoare

Brandusa de primavara - Crocus vernus -, este o plantă perenă, răsare din bulbi mici, care înfloresc deodată sau imediat după ce apar ghiocei.

PRINCIPII ACTIVE

Este o plantă medicinală, cu multiple beneficii pentru sănătate. Conține uleiuri grase, fitosterol și este recomandată în afecțiuni ale pielii, vindecă coșurile și ameliorează ridurile dând elasticitate și suplețe pielii. 

Fragutele - sunt foarte nutritive

Fraguta - Fragaria grandiflora - popular: buruiană de fragi, căpșuni, fragi de câmp, fragă, frăgele, fragi de pădure, fragi iepurești, frăguță sălbatică, pomiță, pomniței, varguțe.

DESCRIERE

Este o plantă mică 10-20 cm ierboasă, cu frunze verzi, dințate și pe dos argintii, ele formează rozete de frunze în lungul unor tulpini târâtoare. Tulpina aeriana este purtătoare de flori albe, foarte parfumate, fructul este roșu asemănător cu căpșună, dar mult mai mic, este cărnos și foarte aromat. Planta crește prin păduri, poieni, din zonele de deal și până la munte. Se recoltează fructele deosebit de parfumate și frunzele tinere care se recoltează în timpul înfloriri.

Coacazul Rosu - stimuleaza apetitul

GENERALITATI

Coacăzul roșu sau coacăz de munte, merișor, păltinele, pomușoara, rozincă, strugurei, strugurel, etc. Coacăzul roșu este un arbust asemănător cu coacăzului negru, deosebindu-se prin culoarea fructelor, roșie, albă, roz sau gălbuie. El creste în mod natural sub forma de tufă cu mai multe tulpini înalte de 1- 1,5 m.