Articole

Coacazul Negru - o adevarata minune a naturii

DESCRIERE, GENERALTIATI

Coacăzul negru este un arbust care crește spontan la margini de pădure acolo unde este lumină suficientă, se cultivă și în grădini pe lângă garduri, se dezvoltă sub forma unei tufe, care poate atinge înălțimea de 1-2 m.

Înflorește după 15 aprilie, florile sunt sub formă de ciorchini, care se deschid treptat de la baza către vârful ciorchinelui. Fructele sunt niște bace de culoare neagră cu gust acru-dulce și apar după doua luni de la înflorire.

Coacazele Albe - fructe tonice

GENERALITATI

După culoarea pielitei fructelor, se deosebesc soiuri de coacăze albe, de coacăze roșii și coacăze negreCoacăzul alb este de fapt, o variantă a coacăzului roșu, este un arbust care necesită puține îngrijiri și nu este pretențios în privința tipului de sol, deci se poate cultiva în orice fel de gradină. Coacăzul alb este mai puțin răspândit decât cel roșu dar are fructe cu o savoare dulce delicioasă și deosebită.

Troscotul - o iarba medicinala

GENERALITATI

Troscotul - POLYGONUM AVICULARE - este cunoscută popular sub denumirea de sporis, tărsoacă, troscot, iarba găinilor, este o plantă ierboasă anuală care crește la marginea drumurilor și șanțurilor, pădurilor, pe dealuri, pe câmpii, în livezi, în grădini, pe lângă ape, pe poteci, pe terenurile cultivate, lângă terasamentele de cale ferată.

Sulfina - are efecte antiseptice

DESCRIERE, GENERALITATI

Sulfina - Melilotus officinalis - sau iarba de piatră, molotru galben, salcina, surcina, este o specie erbacee, anuală sau bienală, răspândită în Europa, Asia și Africa prin locuri uscate, aride, pietroase, crește prin pășuni și fânețe, livezi, la marginea drumurilor și a căilor ferate.

Sulfina are o radacină pivotantă, tulpina este dreapta si inalta de 30-90 cm ramificata, cu frunze dințate pe margini.

Maselarita - calmant si hipnotic

DESCRIERE, GENERALITATI

Maselarita  - HYOSCYAMUS NIGER - are miros neplăcut, care dispare după uscarea plantei, crește de la munte până la câmpie, se cunoaște și sub numele nebunarița, măselar buruiană de măsele, bob, bolunditoare, ciumască, masalari, face parte din familia Solanaceelor. Este o planta TOXICĂ.

Tulpina este groasă, frunzele sunt păroase, lungi, ovale, așezate împrejurul tulpini.

Fetica - o planta care prefera caldura

DESCRIERE, GENERALITATI

Fetica - Salata mielului - Valerianella olitoria -, este o plantă erbacee, anuală de mici dimensiuni cu flori mici albe - albăstrui, frunzele, sunt ovale, de culoare verde închis, cresc în rozetă până la 30 cm, au o textura moale și sunt comestibile, au un gust caracteristic de miez de nucă crudă.

Este o plantă care prefera căldura, nu este pretențioasă fata de sol, este apreciată îndeosebi de italieni, pentru frunzele sale, bogate în acid folic și vitamina C, care sunt folosite la prepararea salatelor și a supelor.

Volbura - o planta ierboasa

DESCRIERE, GENERALITATI

Volbura - Convolvulus arvensis - sau rochița rândunicii este o plantă ierboasă, perenă iubitoare de lumină care crește din abundență în lanurile de grâu, de ovăz și orz, de la câmpie până la deal, încolăcindu-se pe alte plante, pe garduri, pe ziduri, pe araci, în lipsa acestora, se întinde liber pe sol, până la o lungime de 20-100 de centimetri.

Volbura, deși pare o plantă fragilă și firavă, este o buruiană destul de greu de stârpit, sufocă plantele pe care se încolăcește și sărăcește solul pe care creste de azot, fosfor, potasiu.

Cresonul - o planta tonica

DESCRIERE

Cresonul - Lepidium sativum - este o plantă erbacee legumicola anuală, cu frunze lunguiețe, de culoare verde intens, cu o aromă condimentată și proaspătă care se cultivă pentru frunzele sale, care sunt întrebuințate ca salată sau drept condiment.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Este o plantă naturală și sănătoasă, bogată în iod care se absoarbe ușor, conține vitaminele A, B1, B2, E, PP, săruri minerale: sulf, crom, potasiu, mangan, magneziu și calciu.

Napraznicul - este un bun afrodisiac

DESCRIERE

Napaznic - Geranium robertianum - este o plantă anuală, înaltă de 30-40 cm, miros pătrunzător, respingător, care îi da și numele, tulpina roșiatică este acoperită cu peri fini, frunzele ca și tulpinile, sunt moi la pipăit și se rup ușor, florile sunt roz violacee, fructul are forma de cioc lung de 2 cm,  înflorește în perioada iulie-septembrie. Recoltarea se face la începutul înfloririi, se recoltează partea aeriana a plantei.

Untisorul - considerat o planta medicinala

DESCRIERE, GENERALTIATI

Untișorul este o plantă de dimensiuni moderate, cu frunze rotunde, verzi, lucioase și cărnoase, crește prin locuri umede și umbroase, la marginea pădurilor, pe lângă tufișuri, în livezi și pășuni.

Untișorul, cunoscut și sub numele de sălățica, grăușor, apare în același timp cu păpădia și se culege ca și aceasta, în lunile martie-aprilie și are aceleași precauții la recoltare - nu se culeg frunzele de la plantele înflorite deoarece sunt toxice -.

Zbarciogul Tuguiat - o ciuperca tuguiata

Zbarciogul tuguiat - MORCHELLA CONICA - crește și se dezvoltă în locurile nisipoase din pădurile de foioase, mai rar și în păduri de conifere.

zbârciogul țuguiat 

Rozmarinul - o planta tot timpul verde

Rozmarinul este o plantă tot timpul verde, iubitoare de soare, are nevoie de puțină apă, este foarte sensibilă la frig, este originar din zona Marii Mediterane, unde creste sălbatic.  

UTILIZARE

Rozmarinul se folosește atât proaspăt cât și uscat, el are numeroase întrebuințări fitoterapeutice, fiind atât un condiment, cât si o plantă meliferă, mierea de rozmarin, dar și un produs des folosit în parfumerie.

Zbarciogul Maro - o ciuperca cu gust placut

Zbârciog maro - MORCHELLA ESCULENTA - crește și se dezvoltă în pădurile rare de foioase, prin tufișuri, prin locuri ierboase, apare primăvara, din luna martie până prin luna mai.

zbârciogul maro 

Zbarciogul - o ciuperca sifonata

Zbârciog  - MORCHELLA DELICIOSA - crește în păduri de foioase și păduri de conifere, apare primăvara în luna aprilie, mai.

 zbârciog 

Vinetica Negricioasa - o ciuperca cenusie

Vinețica negricioasă - RUSSULA NIGRICANS - crește și se dezvoltă în grupuri mici în pădurile de foioase și de conifere, o întâlnim din primăvară și până în toamnă.

vinețica negricioasă sursă foto