Articole

Lamaile - bogate in acid citric

Lamaiul - Citrus limon - este un arbust din familia Rutaceae, considerat veșnic verde. Fructul copt lamaia are forma sferica alungită și coaja în culori care variază de la verde deschis la galben strălucitor, este utilizat în scopuri culinare și nu numai în întreaga lume  - în primul rând pentru suc, dar și pentru pulpă și coaja, care sunt folosite în scopuri culinare.  

PRINCIPII ACTIVE

Lamaile contin acid citric, calciu, magneziu, vitamina C, bioflavonoide, pectine, toate întăresc imunitatea și luptă împotriva infecțiilor. Are 29 calorii la suta de grame și te ajută să-ți păstrezi silueta să-ți detoxifici organismul.

Craita - o ciuperca portocalie

Crăița - AMANITA CAESAREA - se mai numește și burete domnesc, roinița, oușoare, crește și se dezvoltă în păduri de foioase, în special de stejar și în apropierea castanilor, în soluri nisipoase și cu pietriș, în locuri calde și uscate, o găsim din vara până in toamnă.

 crăița sursă foto

Hribul Pucios - foarte apreciata gastronomic

Hribul pucios - BOLETUS AEREUS - crește în pădurile de foioase, preferă regiunile cu climă caldă, se recoltează vara - toamna.

 hribul pucios 

Hribul de Vara - parfum intens

Hribul de vară  - BOLETUS AESTIVALIS - crește și se dezvoltă în pădurile de foioase, preferă stejarul, castanul, fagul, dar o întâlnim și pădurile de conifere. Apare la sfârșitul primăverii și până la începutul toamnei.

 hribul de varăsursă foto

Hribul de Brad - foarte apreciat gastronomic

Hribul de brad - BOLETUS PINOPHILUS - crește în pădurile de conifere, prin preajma pinilor și chiar în păduri de foioase, de primăvara până toamna.

   hriba de bradsursă foto

Hribul Cenusiu - o aroma distinsa

Hribul cenusiu - BOLETUS EDULIS - alte denumiri: hrib, mânătarcă, copita, mitarcă, pitarcă, pitoancă. Crește și se dezvoltă în pădurile de foioase, dar și în pădurile de conifere, preferă regiunile cu temperaturi mai răcoroase, apare primăvara până începe vara, apoi reapare din nou la început de toamna până începe frigul.

  hribul cenușiu sursă foto

Galbiorii - buretii galbeni si gustosi

Galbiorii - CANTHARELLUS CIBARIUS - cresc în păduri de foioase dar mai ales în pădurile de conifere din luna iunie până în noiembrie.

gălbiorii sursă foto 

Fasolea - un aliment bogat in proteine

GENERALITATI

Fasolea - Phaseolus vulgaris - este o plantă leguminoasă agățătoare, anuală, care este originara din America. Se cultivă în gradină soiul înalt, cățărătoare pe araci și fasolea pitică de tufă sau fasolea oloaga, iar pe câmp, se seamănă intercalat printre porumb. 

Curmalele - incetinesc imbatranirea

BENEFICII PENTRU SANATATE

Beneficiile curmalelor provin din compoziția complexă a acestora: în uleiuri esențiale, fibre naturale, minerale esențiale pentru sănătate - calciu, sulf, fier, potasiu, fosfor, magneziu, mangan, cupru -, vitaminele B1, B2, B3, B5, vitamina C și A, nu conțin colesterol și au foarte puține grăsimi, în schimb au un conținut de până la 70% zahar.

Curmalele ajută în astm, tuberculoză, sunt un bun tonic muscular, ajută sistemul nervos, încetinește îmbătrânirea, sunt benefice pentru digestie.

Buretele de mai, Nicoreti - benefica pentru diabetici

Buretele de mai - TRICHOLOMA GAMBOSUM - apare și sub denumirea științifica de - ALOCYBE GAMBOSA - denumiri populare: nicorete sau ciuperca Sfântului Gheorghe. Crește pe pajiști sau la marginea pădurilor, apare la începutul primăverii, din luna aprilie până în iunie - de aici și denumirea de burete de mai -.

buretele de mai

Pastravul de fag - scade colesterolul

Păstrăvul de fag - PLEUROTUS OSTREATUS - crește și se dezvoltă pe trunchiul a numeroase specii lemnoase foioase, în special pe fag, preferă trunchiurile bătrâne.

pastravarul de maisursă foto

Pitaya - fructul dragon

GENERALITATI

Pitaya este întâlnit și sub numele de fructul dragon, este rodul mai multor specii de cactuși din genul Hylocerus. Cactuși înfloresc noaptea flori, florile se transforma în fructe, de fapt pitaya este un soi de cactus dulce.

Ulei esential de Eucalipt - invioreaza si improspateaza

În anumite suferințe, uleiurile esențiale folosite intern, sunt cele mai rapide remedii ale fitoterapiei și aromoterapiei. Sunt benefice în afecțiuni infecțioase, în dezechilibrele psihice, în boli cauzate de stres sau de un mod de viață inadecvat.

UTILIZARE, CALITATI MEDICINALE

Sunt asimilate și tolerate bine de organism, după administrare se răspândesc rapid în aparatul digestiv și căile respiratorii, se administrează foarte ușor.

Ghebele tomnatice - apreciate in gastronomie

Ghebele tomnaticeARMILLARIA MELLEA - cresc și se dezvoltă pe lemnul viu, pe lemnul uscat sau cel putrezit sunt ciuperci parazite sau saprofite. 

Ghebele care se dezvoltă pe lemnul de conifere, au un gust AMARUI nu tocmai plăcut, de aceea pot fi NECOMESTIBILE.

Spanacul - o sursa bogata de nutrienti

Spanacul - Spinacia oleracea - este o plantă perena comestibilă, prezentă mai ales în grădini, uneori și pe terenuri necultivate.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Calitățile curative ale spanacului  se datorează conținutului bogat de substanțe nutritive, de vitamine pe care le furnizează : A, B1, B2, B12, PP, C, acid folic; minerale: sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sulf, mangan, zinc, cupru, iod, fier; clorofila, aminoacizi, lipide, protide, glucide, mucilagii.