Articole

Sparanghelul - reduce colesterolul

Sparanghelul - Asparagus officinalis - este denumit în popor și umbra iepurelui, este plantă de cultură, originară din America de Nord, la noi se cultiva în sere. 

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Planta are în pământ un rizom puternic, frunzele sunt niște solzi, florile sunt mici, albe-verzui, fructul este o baca roșie, conține 95 % apă, foarte puține calorii, puțin sodiu, în schimb este o sursă bogată de vitamine A, B3, B6, C, E, K, calciu, magneziu, zinc, fosfați, acid folic, fier, fosfor, potasiu, cupru, magneziu, seleniu, crom.

Ananasul - constituie o sursa de energie

DESCRIERE

Ananasul - Ananas comosus - este numele comun al plantei cât și al fructului. Este o plantă tropicală, erbacee, originară din America. Are frunze lungi și o tulpină scurtă care poartă, în vârf, o inflorescență sub forma de spic. Fructul de ananas, este o combinație de fructe produse de mai multe flori alăturate, este un fruct comestibil cărnos, cu gust dulce acrișor. 

Papaya sau fructul ingerilor

DESCRIERE, GENERALITATI

Papaya, cunoscută și ca mamao, pepene de copac, sau pawpaw, este fructul arborelui Carica papaya. Originara din Mexicul de sud, America Centrala și nordul Americii de Sud, papaya este acum cultivată în aproape toate tarilor tropicale.

Este un arbore, fără ramuri, trunchiul având între cinci și zece metri înălțime, frunzele sunt aranjate în spirală spre vârful trunchiului; trunchiul până la frunze, este plin de urmele locurilor din care, frunze și fructe mai vechi au fost prinse. Frunzele sunt mari, 50-70 cm în diametru, cu 7 loburi palmate, florile sunt așezate pe axele frunzelor și se maturizează, în fructe lungi de 15-45 cm și late de 10-30 cm în diametru, fructele sunt mature când sunt moi și devin galben-portocalii.

Palaria sarpelui - o ciuperca delicioasa

Palaria sarpelui - MACROLEPIOTA PROCERA -, sau burete șerpesc, parasol face parte din familia ciupercilor lamelate este o ciupercă comestibilă, foarte gustoasă, o adevărată delicatesă.

               pășăria șarpelui sursă foto

Musli - gustos si hranitor

BENEFICII, PROPRIETATI

Musli sunt o variantă perfectă pentru un mic dejun sănătos, conține puține grăsimi, dar este bogat în fibre, ingrediente importante în menținerea sub control a greutăți, în prevenirea  constipației și a hemoroizilor, a cancerului și a bolilor de inima.

Un mic dejun echilibrat accelerează metabolismul, fibrele absorb apa și crează senzația de sațietate, având o valoare nutritivă mare, ajută la controlul greutății și scade riscul de obezitate. Cerealele, nucile, semințele și fructele uscate conțin foarte multe vitamine și substanțe minerale, de care organismul are mare nevoie pentru a fi în formă. Nucile și semințele conțin grăsimi monosaturate și acizi grași omega 3 care, ajută la menținerea sănătății inimii.

E-urile si sanatatea noastra

E-urile sunt aditivi cu rol de îndulcitori, coloranți, emulgatori, conservanți, ei sunt adăugați pentru a îmbunătăți gustul, culoarea, rezistența la alterare a alimentelor sau a băuturilor.

Ardeiul iute - contine capsaicina

Ardeiul iute face parte din familia Capsicum și este cunoscut sub denumirea de Capsicum annuum. Se cultivă patru soiuri de ardei: iuți, grași, lungi-kapia și gogoșari. Ardeiul, este o plantă iubitoare de lumină, caldură, apă și îngrășământ.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Cultivat în întreaga lume, ardeiul iute reprezintă un stimulent și un antiseptic ce conține o mare cantitate de vitamina C și beta-caroten, de asemenea, conține vitaminele K și B6, potasiu, fibre alimentare, tiamina, riboflavina, niacină, acid folic, fier, magneziu și fosfor.

Ardeiul iute determină arderea rapidă a grăsimilor din corp, prin condimentarea diverselor preparate culinare, caloriile în plus sunt arse, de asemenea, sporește apetitul și este recomandat și persoanelor care suferă de astm, bronșite cronice, sinuzite, răceală, întrucât acesta acționează ca un expectorant.

Ulei de Avocado - are proprietati regenerante si emoliente

Uleiul de Avocado este renumit pentru proprietățile sale ANTI-ÎMBĂTRÂNIRE a pielii.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Este o sursa bogată de potasiu; zinc; magneziu și antioxidanți, vitaminele A; D; E; K grupul de vitamine B; acid linoic, care este benefic pentru reglarea glandelor sebacee, se absoarbe foarte ușor și hidratează în profunzime pielea.

Kiwi - o sursa importanta de fibre

Kiwi este un fruct exotic, originar din China, fiind unul dintre cele mai bogate fructe în substanțe nutritive, este consumat în special în perioadele reci ale anului, pentru fortificarea organismului, este foarte bun pentru fumători și este ideal în lupta cu kilogramele în plus. 

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Fructul este bogat în cupru, potasiu, magneziu, calciu, fosfor, fier, seleniu, zinc și conține foarte multă vitamina C, vitamina A, E, B2, B3, acizi organici și fibre, este un puternic antioxidant, fortifică sistemului imunitar, te protejează de gripă, îmbunătățește tranzitul intestinal.

Matraguna – delir si halucinatii

GENERALITATI

Matraguna - Atropa Belladona - este plantă erbacee, perenă, face parte din familia Solanaceae. Apare și sub denumirea de beladona, cireșele-morții, mutrea-diavolului, doamna-codrului, doamna-mare, cireasa-lupului, iarba-codrului, tilidonie crește în păduri umbroase, în poieni și în pădurile de fag din regiunile muntoase.

Menta - ceaiul de mentă stimulează digestia

GENERALITATI

Menta face parte din familia LAMIACEAE și este răspândită aproape în întreaga lume, alături de alte plante aromatice: levănțica, cimbrul, salvia, cimbrișorul etc.

Menta este cunoscută și sub denumiri populare: izma, izmă creață, nintă, menta broaștei, iarb neagră, iarbă creață, are un gust mentolat mai puternic dacă planta este proaspătă decât dacă este uscată. Menta tămăduitoare, care se folosește în tratarea diferitelor afecțiuni, cunoscută în multe țari ale lumii mai ales pentru efectul sau răcoritor, nu crește spontan, ci doar în grădini, îngrijită de om, unde se înmulțește foarte ușor și repede.

Smochinele - sunt foarte energizante

DESCRIERE, GENERALITATI

Smochinul - Ficus carica - este un arbust din familia Moraceae, una din numeroasele specii ale genului Ficus, originar din Asia sud-occidentală, frunzele sunt palmate, late, cazatoare, lungi de 15–25 cm, florile sunt verzi, scoarța este sensibilă, netedă și de culoare gri. Smochinii fac două sau trei recolte pe an și pot trăi până la 80 de ani.

Ulei esential de Anason Stelat - un calmant dulce si aromat

Uleiul esențial de anason stelat, se obține prin distilarea cu abur, a semințelor și a păstăilor cu semințe, învelișul este acela care are aromă intensă și care conține uleiurile esențiale, care au proprietăți terapeutice puternice, este tonic; calmant; antiseptic, bactericid, antiinflamator și analgezic.

Seminte de anason - o aroma benefica sanatatii

DESCRIERE, GENERALITATI

Anasonul - Pimpinella anisum - este o plantă anuală aromatică, erbacee, atinge o înălțime de 60 – 80 cm, perioada de înflorire este iunie – septembrie, florile sunt mici, albe, dispuse sub formă de umbrele, frunzele sunt mici și rare, fructele - semințele, sunt mici, verzui - cenuși ovale, au o aromă plăcută ușor dulceagă, se recoltează începând de la sfârșitul lui august până la sfârșitul lui septembrie.

Este una dintre cele mai aromate plante, alături de chimen, fenicul și coriandru, este apreciat în special pentru proprietățile sale gastro - intestinale.

Anasonul stelat - mirodenia cu o suta de miresme

DESCRIERE, GENERALITATI

Anasonul stelat - Illicum verum - cunoscut și sub numele de anason chinezesc este fructul unui arbore peren de dimensiuni mici până la medii, putând atinge 8 m, crește în China, Japonia etc.

Este dulceag, aromat, are o aromă mai puternică decât anasonul cultivat la noi. Configurația fructului este de stea, de unde-i vine și numele. Fructul contine semințe, semințele, au coaja groasă, sunt brun-roșcate, puternic aromate, le gasim în magazinele naturiste.