Ingrediente lichide
- 500 ml lapte caldut
- 2 linguri ulei de masline
- 2 linguri untura
Ingrediente solide
- 700 gr faina de 650 - aproximativ -
- 5-6 linguri tarate de grau
- un cub de drojdie
- o lingura rasa de sare
- o lingura seminte de susan
Preparare
Se face o maia din laptele caldut si drojdie, se adauga o lingura de seminte de susan, se lasa sa lucreze drojdia intr-un loc caldut ferit de curenti de aer.
Painea se poate framinta si cu mana, eu prefer robotul de bucatarie, in vasul in care de la inceput fac maiaua si prepar painea.
- peste maia se adauga 5-6 linguri de tarate de grau - eu cern taratele prin sita -, o lingura rasa de sare, si incep framantatul care dureaza aproximativ 10 minute, adaug faina pe rand - pastrez 2-3 linguri pe care le adaug dupa ce am incorporat 2 linguri de ulei de masline,- se poate adauga si ulei de floarea soarelui -, si untura calduta pentru gust si fragezime, - untura se poate adauga optional -.
- se rastoarna aluatul pe planseta tapetata cu putina faina, se da forma rotunda si se pune la dospit o ora intr-un vas uns cu ulei si acoperit cu folie alimentara.
- se intinde aluatul si se apasa cu amandoua mainile pentru a scoate aerul, se impatura de doua ori, apoi se intinde din nou, se ruleaza si se da forma de franzela.
- se aseaza in tava si se lasa o ora la dospit, se pulverizeaza cu apa si se da la coptorul incalzit la 220 de grade, unde am asezat un vas mic cu apa, pentru a obtine o coaja crocanta.
Dupa 15-20 minute se reduce temperatura la 200 de grade, se lasa la cuptor 35-40 de minute, se aseaza pe un gratar si se poate taia dupa cel putin 30 de minute.
Pofta buna!
Lasa un comentariu