Palaria sarpelui - o ciuperca delicioasa

Palaria sarpelui - MACROLEPIOTA PROCERA -, sau burete șerpesc, parasol face parte din familia ciupercilor lamelate este o ciupercă comestibilă, foarte gustoasă, o adevărată delicatesă.

               pășăria șarpelui sursă foto

DESCRIERE

Este o ciupercă mare, impresionantă cu pălăria de 10-35 cm diametru, de culoare brun-deschis, cenușie, brun-închis și netedă în centru, acoperită în rest cu solzi maronii, așezați concentric. Lamelele din interiorul ciupercii sunt cărnoase, libere, sunt albe, cenușii sau gălbui, devenind brune spre maturizare și îndepărtate de picior. Carnea pălăriei este alba-rozalie are miros foarte plăcut și gustul cu iz de alună. Piciorul ciupercii este drept, suplu, are o înăltime de 15-30 cm gros, fibros și gol în interior, are un guleraș mobil, are o nuanță de cenușiu deschis deasupra gulerașului, culoarea se închide spre maroniu de la guleraș spre baza piciorului.

               pălărie ciupercă sursă foto

Ciuperca crește pe sol, singură sau în grupuri, în păduri, pajiști sau locuri cu iarbă, apare vara și toamna. Se consumă pălăria de la ciupercile mature, este delicioasă pregătită pane, sau la grătar cu puțină sare și brânză.

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
7
stelian szana
Exista și specii toxice.
Adrian
Pe la nou se numeste piciorul caprioarei. Suna mai frumos . Si mai gustos. De fapt e o delicatesa
Ionel
O ciupercă delicioasă.
IULIAN
In zona Husilor, Vaslui , deabia acum au aparut, dupa ultimele ploi. Foarte gustoase
Aura Novac
Acuma am gatit-o.E deosebit de delicioasa!
Popescu Stela
Am auzit ca Ciuperca Sarpelui contine o subtanta numita
Muscarita!!!
Gina
E grozava! Abia astept s-o culeg! Tot Palaria sarpelui ii spune si la noi! Unele publicatii o blameaza si spun ca e otravitoare...