Pedicuta - o planta medicinala benefica pentru alcoolici si fumatori

Pedicuta - LYCOPODIUM CLAVATUM -, este cunoscuta in popor si sub denumirea de talpa-ursului, bradisor, leacul biblic, bratul-ursului, chindicuta, bunceag, cornatel, cornisor, piciorul-lupului, crucea-pamintului, praful-strigoilor, talpa-ursului, branca, muschi de pamant, muschi de piatra, praful strigoilor.

Scurta descriere

Este o planta medicinala cu aspect de muschi, vesnic verde, este considerata fermecata, fiind folosita inca din timpuri stravechi, pentru vindecarea a anumeroase boli interne si externe.

Pedicuta creste in zonele montane si subalpine, la umbra deasa a padurilor de brad si de molid, in special acolo unde padurea este tanara si deasa, in locuri cu multa umezeala, nu rezista la uscaciune si nici la lumina directa, prefera locurile ascunse ale padurii unde lumina ajunge mai greu, de aceea se gaseste destul de greu, daca nu este protejata de copacii, planta incepe sa se sa se ofileasca, sa se usuce si apoi dispare sub actiunea luminii si a razelor de soare.

                 pedicuta sursa foto

Calitati Medicinale

Pedicuta este o planta recunoscuta si apreciata pentru vindecarea

  • reumatismului si artritei - vindeca formele grave, cand deja sunt modificari ale articulatiilor -,
  • constipatie cronica si hemoroizi,
  • afectiuni hepatice, este eficienta si in formele grave,- hepatita, ciroza hepatica, tumori, cancer -.
  • afectiuni ale cailor urinare,
  • afectiuni ale organelor genital,
  • pietre la bila si rinichi,
  • este eficienta in convalescent,
  • ajuta fumatorii si alcoolici si mai nou dependentii de droguri ca sa scape de aceste vicii,
  • combate transpiratia abundenta - hiperhidroza -,
  • stimuleaza cresterea si combate caderea parului, se fac tamponari cu tinctura la radacina firului de par,
  • este eficienta in tratarea eczemelor, vindeca arsurile, eficienta in dermatite, rani deschise, crampe musculare, carcei la picioare.

Generalitati

Este o planta asemanatoare cu muschiul, verde tot timpul anului, cu tulpini taritoare, ramificate lungi de pina la 2 metri, prinse in pamint cu radacini ramificate, subtiri si fine, pe tulpinile taratoare cresc vertical ramuri fertile, inalte de pina la 10 cm si care sunt acoperite cu frunze mici si dese cu aspect de solzi, asezate imprejurul tulpinii, care se termina cu cate 2 spice, acestea dupa patru ani de viata, vara, prezinta pistiluri pline cu polen, numit faina vrajitoarei, acesta este intrebuintat in homeopatie, pentru tratarea portiunilor de piele care prezinta rani deschise.

             pedicuta sursa foto

Tulpinile taritoare ale plantei, se refac extrem de greu in 30-40 de ani, de accea in multe tari pedicuta, este ocrotita prin lege in Austria si Germania. 

In scopuri fitoterapeutice se foloseste toata partea aeriana a plantei si sporii,- polenul de pedicuta -, care se recolteaza in lunile iulie si august, inainte de a se scutura -, preparatele sunt sub forma de ceai - infuzie, pudra, tinctura sau cataplasme ,care se pot procura si din magazinele naturiste.

Pedicuta contine - flavonoide, substante minerale, clamatina, nicotina, anatina, licopodina, clavatoxina, triterpenica -.

Sporii contin - acizi grasi, acizi esterificati, fitosterine, datorita acestui continut, planta are proprietati - antitumorale, diuretice, purgative, antireumatice.

Preparare

  • ceai-infuzie - o lingurita de planta uscata si maruntita la 250 ml apa clocotita, se lasa la infuzat un minut, se bea o cana de ceai pe zi, cu o jumatate de ora inainte de micul dejun, se bea incet, inghititura cu inghititura, se beau doua cani pe zi, in caz de ciroza hepatica sau de cancer hepatic
  • tinctura- 20-25 de grame de planta proaspatase pune la macerat doua saptamini, in 100 ml alcool alimentar de 80 de grade si 10 ml zeama de lamaie, se filtreaza si se pastreaza in sticlute inchise la culoare, ermetic inchise, se ia câte o lingurita, de doua ori pe zi, in dilutii diferite.
  • cataplasma cu pedicuta - se confectioneaza din pinza un saculet in forma de perna, marimea in functie de marimea zonei pe care trebuie aplicata, se umple cu planta uscata si se tine toata noaptea pe portiunea dureroasa,- spasme musculare, blocaje renale - si pentru ca se crede ca are puteri magice,- alunga cosmarurile si protejeaza impotriva bolilor.

Recomandari, contraindicatii   

Pedicuta este o planta care contine radiu, din aceasta cauza, nu se fierbe si nu se lasa mult timp la infuzat, in toate afectiunile nu se bea decat o cana pe zi, pentru ciroza si cancer hepatic se beau doua cani pe zi, nu se utilizeaza in caz de diaree cronica, colita de fermentatie, enterocolita, pentru ca poate produce spasme si iritatii intestinale, este contraindicata femeilor insarcinate si mamelor care alapteaza.

             pedicuta  sursa foto

Este recomandat ca folosirea preparatelor, care se comercializiaza la magazinele naturiste sau online AICI, AICI, pedicuta se se faca cu avizul medicului specialist, supradozajul sau depasirea duratei curelor interne, pot duce la intoxicatii.

Informatiile din acest site sunt in scop informativ si educativ, ele nu inlocuiesc tratamentul si recomandarile medicului specialist.

 

sursa foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
6
Bianca
Buna se face infuzie din 1 lingurita de planta la 200ml apa.
Stefan
Am inteles din prima dar ce gramaj sau cantitate sa aibe cana ?
Bianca
Buna, ceaiul de pedicuta poate fi folosit de persoanele care doresc sa se lase de fumat. Se poate consuma o cana de ceai dimineata si o cana seara. O zi buna!
Stefan
Salutari, ceaiul de pediculta poate fi folosit de persoanele care doresc sa se lase de fumat dar in ce cantitate / gramaj ? Mulțumesc pentru raspuns
Bianca
Buna, ceaiul de pedicuta poate fi folosit de persoanele care doresc sa se lase de fumat. Se poate consuma o cana de ceai dimineata si o cana seara. Eu va recomand sa nu el amestecati, Alternati curele cu cele 2 plante. o seara buna!
pina perescu
as vrea lamuriri suplimentare
pedicuta [licopodium clavatum ]ajuta dependentii de nicotina si
paducel [crataegus monogynei]ajuta inima sa functioneza bine?! se pot consuma impreuna sau in cure separate