Plamanarica - tonica si remineralizanta

DESCRIERE, GENERALITATI

Plămânărica - PULMONARIA OFFICINALIS - denumită popular, cuscrișor, țâța oii, albăstrea, tutun de pădure, sudoare este o plantă erbacee, perenă, face parte din familia Boranginaceelor. Este răspândită în flora spontană, crește la marginea pădurilor de foioase, la marginea drumurilor, pe fânețe și pajiști, în luminișuri.

Este o plantă ierboasă cu rizom orizontal, cărnos, din care crește o tulpină dreaptă, cilindrică, suculentă, înaltă de 15-30 cm neramificată, acoperită cu peri asprii. plămânărica sursă foto

Frunzele bazale sunt pețiolate, ovale, verde închis pe fața superioară, verde deschis pe fața inferioară, au mărimi diferite, cele de pe tulpină apar după înflorire, sunt fără pețiol, prelungindu-se în lungul tulpinii, acoperite de pete albe, de unde și numele de plămânărica.

Florile în formă de pâlnie, au nuanțe roșii la început apoi violet iar la maturitate după polenizare devin albastre, înflorirea se produce în lunile martie-mai.

                plămânărica sursă foto

FACTOR CURATIV

În scopuri medicinale se folosește partea aeriană a plantei, în special frunzele, recoltarea se face în timpul înfloririi, din luna martie până în mai, și la început de toamnă.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Plămânărica, conține substanțe active importante: caroten, substanțe minerale - calciu, potasiu, magneziu -, vitamina C, acid salicilic, saponine, alantoină, săruri minerale bogate în magneziu, rezine.

Proprietăți: diuretic, emolient, antidiareic, antiinflamator, expectorant, antispastic, cicatrizant, analgezic, antimicrobian, mărește secreția biliară, aromatizant, tonic, remineralizant al sistemului osos.

PREPARATE, RECOMANDARI

Preparatele din aceasta plantă  - infuzia, decoctul -, sunt benefice în tratarea astmului, a laringitelor, bronșitelor, sunt recomandate în anemii, în afecțiuni renale, ulcer gastric și duodenal, în afecțiuni ale cailor respiratorii - ușurează expectorația, calmează tusea și răgușala -, diaree, cistite, tuberculoză.

                ceai de plămânărica sursă foto

Plămânărica se poate confunda cu mierea-ursului - Pulmonaria mollissima - care are frunzele de nuanță verde deschis, catifelate și moi la pipăit, acoperite cu peri mici și deși, pe ambele fete, și cu un conținut mai redus în substanțe active.

               mierea ursului  sursă foto

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0