Plante

Dracila - un arbust vindecator

DESCRIERE, GENERALITATI

Drăcila - BERBERIS VULGARIS - este un arbust originar din Europa, face parte din familia Berberidaceae, la noi crește spontan la marginea pădurilor, prin tufișuri, în zone cu mult soare, se cultivă ca și gard viu pentru aspectul deosebit, poate atinge înălțimi de doi metri, denumirea populară lemn galben, acril, agris, cătina de râuri, drăcina, glojdan, măcris boieresc, măcris de râuri, măcrișul caprei etc.

Este un arbust spinos, ramurile sunt de culoare roșie când sunt tinere, galbene la maturitate când coaja se întărește și devine cenușie și sunt acoperite cu ghimpi grupați câte trei, divergenți.

Strigoaia - un calmant toxic

DESCRIERE, GENERALITATI

Strigoaia - VERATRUM ALBUM - denumiri populare steregoaie, mendruța, stirigie, steregoanie, fierea pământului, ghimbere de munte, ghintură. Strigoaia este o plantă TOXICĂ. Este o plantă ierboasă, perenă, vivace, crește până la un metru și jumătate, prin fânețe, pășuni, poiene în zonele de deal și de munte.

Rogozul - o planta decorativa si tonica

DESCRIERE, GENERALITATI

Rogozul - CAREX ARENARIA - popular sovar face parte din familia Cyperaceae, crește în zone nisipoase. Rogozul este o plantă înaltă de 20-25 cm cu un aspect plăcut și deosebit, fiind folosită pentru decorarea buchetelor de flori sau ca plantă ornamentală. Rădăcina este foarte lungă, prezintă numeroase ramificații subțiri și lungi, care fixează planta în solul nisipos.

Sangerul - un arbust ornamental

DESCRIERE, GENERALITATI

Sângerul - CORNUS SANGUINEA - denumirea populară sânger este un arbust cu frunze căzătoare, originar din Europa și Asia. Este un arbust ORNAMENTAL, prin frunze și flori, la noi îl găsim răspândit, atât în flora spontană cât și ca specie ornamentală cultivată, face parte din familia Cornaceae, crește sălbatic, în pădurile de la câmpie și deal și mai rar în pădurile de la munte,  în tufărișuri, lunci, este foarte rezistent la ger, secetă, poluare. 

Porumbarul - un arbust cu efecte tonice

DESCRIERE, GENERALITATI

Porumbarul - PRUNUS SPINOSA - denumiri populare târn, curcudel, mărăcine, porumb, porumbel, spin, este o specie de arbust din familia  Rosaceae, genul Prunus, original din nordul Africii, este răspândit în Europa, Caucaz, Africa de Nord, Asia, la noi se întâlnește în flora spontană la câmpie și deal, crește în luminișuri, pe pășuni și fânețe, la marginea drumurilor, și a pădurilor. Porumbarul este un arbust sălbatic, crește sub formă de tufă deasă, cu muți spini, înalt de  1-3 metri.

Cornul - un arbust ornamental

DESCRIERE, GENERALITATI

Cornul sau Cornul european - CORNUS MAS - este un arbust de talie mijlocie spre mare care crește în pădurile de foioase din zonele de deal și munte, dar îl întâlnim și ca plantă ornamentală, prin parcuri si grădini, datorită înfloririi timpurii și a aspectului sau deosebit. Este un arbust cu lemn greu, și scoarță de culoare brun - cenușie, care se exfoliază în solzi roșcați, este specific climei temperate din Europa și sud-vestul Asiei, și aparține familiei Cornaceae.

Catina rosie - un antioxidant natural

DESCRIERE, GENERALITATI

Cătina roșie - TAMARIX RAMOSISSIMA - denumirea populară tamarisca, este un arbust fructifer, originar din Asia Centrală, este răspândit în toata Europa, la noi în flora spontană, crește în zonele montane, sălbatice, însorite, zone cu vegetație diversă, formând tufișuri și crânguri întinse.

Este un arbust spinos, împodobit cu peri stelați pe frunze și ramuri, frunzele sunt înguste și lanceolate, florile sunt mici, apar înaintea frunzelor, gălbui, grupate în inflorescențe globuloase - cele bărbătești - și  mai alungite inflorescențele femeiești, înflorește în lunile martie-aprilie, fructele sunt de tip drupă, de culoare galben - portocaliu, sunt grupate în ciorchini, ajung la maturitate la sfârșitul lui august și se recoltează până da înghețul.

Catina alba - un arbust cu actiune reconfortanta

DESCRIERE, GENERALITATI

Cătina albă - HIPPOPHAE RHAMNOIDES - este un arbust fructifer, care face parte din flora spontană a țării noastre, crește în zona subcarpatică din Moldova și Muntenia, are o utilizare larga în industria alimentară, farmacie, silvicultură, dar este cultivat și ca plantă ornamentală.

Cătina albă este un arbust înalt de un metru până la trei metri, prezintă numeroși țepi tari, crește ca și o tufă joasă în zonele aride cu soluri sărace, sau sub formă înaltă arborescentă de până la zece metri înălțime pe soluri fertile. 

Rhipsalidopsis - o floare de paste

DECRIERE, GENERALITATI

Cactusul de paște - RHIPSALIDOPSIS - planta originară din Brazilia, este o plantă ORNAMENTALĂ, cunoscută pentru florile sale ca niște clopoței deschiși, în nuanțe de roșu, violet, roz, alb, portocaliu face parte din familia Cactaceae.

Este o planta epifită, crește sprijinindu-se de alte plante fără a fi parazită, face parte din familia cactușilor cu frunze, nume pe care îl poartă cactuși - Schlumbergera și Rhipsalidopsis -, ramurile lor sunt asemănătoare frunzelor, de culoare verde închis, cărnoase, lucioase, cresc una din alta segmentat, aceste caracteristicii îi fac diferiți de imaginea pe care o prezintă celelalte specii de cactuși.

Scai Vanat - un spin calmant

DESCRIERE, GENERALITATI

Scaiul vânăt - ERYNGIUM PLANUM - popular se mai numește scai albastru, mărăcine, buruiană de cârtite, spin vânăt, buruiana zmeului, spinul vântului, spin de mucetă este o plantă perenă, erbacee și face parte din familia Apiaceae.

Este răspândită în flora spontană din toată țara, crește în fânețe, pășuni, izlazuri, locuri aride, în zone necultivate, pe marginea drumurilor și a cailor ferate, alături de alte specii de spini și scaieți.

Scaiul magaresc - un scai medicinal

DESCRIERE, GENERALITATI

Scaiul măgăresc  - ONOPORDUM ACANTHIUM - denumirea populară ghimpe mare, sită zânelor, este o plantă erbacee, bienală, aparține familiei Asteraceae, este răspândită în flora spontană a Europei și Asiei, la noi crește pe terenurile virane, la marginea culturilor sau în grădini, este o plantă puternică, înaltă, cu frunze mari, împodobite cu spini.

Tulpina este lemnoasă, verzui-albicioasă, groasă, rezistentă la rupere, spinoasă și ramificată, frunzele sunt adânc lobate, lunguiețe, zimțate pe margini și acoperite cu țepi, toată plantă este garnisită cu spini lungi și gălbui.

Bumbacul - o planta textila

DESCRIERE, GENERALITATI

Bumbacul este o plantă tehnică, cultivată în zonele călduroase, crește sub formă de tufe.

Rădăcina este pivotantă. Tulpina este semiînaltă, ierboasă, spre maturitate devine lemnoasă, ramificată,dezvoltă ramuri vegetative și ramuri fructifere. Frunzele sunt mari și lucioase pe partea superioară.

Canepa - o planta tehnica

DESCRIERE, GENERALITATI

Cânepa - CANABIS SATIVA - este o specie de cânepă din familia Cannabaceae care se cultivă în scopuri industriale, și este cea mai folosită dintre toate plantele tehnice. Cânepa este valorificată în totalitate, are utilizări în industria textilă, se obține din ea hârtie, se folosește începând de la fabricarea banalelor sfori, funii folosite în construcții, până în medicină alternativă fiind un aliment cu valori nutriționale deosebite, industria auto și în cosmetică.    

Canepa - o planta medicinala

DESCRIERE, GENERALITATI

Cânepa - CANNABIS SATIVA - denumirea populara cânepa, este o plantă erboasă, anuală, face parte din familia  Cannabaceae.

Tulpina este dreaptă neramificată, frunze sunt păroase, lungi, lanceolate, cu margini zimțate, inflorescență este densă, prezintă flori mascule în formă de ciorchine polinifer și flori femele care au culoare verzuie, fructul este o achenă de culoare gri verzuie.

Plamanarica - tonica si remineralizanta

DESCRIERE, GENERALITATI

Plămânărica - PULMONARIA OFFICINALIS - denumită popular, cuscrișor, țâța oii, albăstrea, tutun de pădure, sudoare este o plantă erbacee, perenă, face parte din familia Boranginaceelor. Este răspândită în flora spontană, crește la marginea pădurilor de foioase, la marginea drumurilor, pe fânețe și pajiști, în luminișuri.

Este o plantă ierboasă cu rizom orizontal, cărnos, din care crește o tulpină dreaptă, cilindrică, suculentă, înaltă de 15-30 cm neramificată, acoperită cu peri asprii.